Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Τα νέα στοιχεία στη δίκη του παιδιάτρου που κατηγορείται πως ασέλγησε σε...

Στις 14 Μαΐου αναμένεται να συνεχιστεί στο Μικτό Ορκωτό...

Πώς δημιουργήθηκε το φαινόμενο με δεκάδες σμήνη παπαγάλων να κατακλύζουν πάρκα και...

Τα τελευταία χρόνια ένα πολύχρωμο θέαμα με τροπικούς «μετανάστες»...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Μιράντα και ο Χριστόφορος ταξιδεύουν για να...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών» ο...

Eurojackpot: Γιγαντιαίο έπαθλο ύψους 120 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης

Το μέγιστο ποσό του παιχνιδιού, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ,...

Μεζές για το Γκίνες!

Τέσσερις τοπικές επιχειρήσεις της Θράκης παρασκεύασαν έναν τεράστιο καβουρμά 15,1 μ. και βάρους 298,3 κιλών που έγινε ανάρπαστος

Τέσσερις τοπικές επιχειρήσεις της Θράκης παρασκεύασαν έναν τεράστιο καβουρμά 15,1 μ. και βάρους 298,3 κιλών που έγινε ανάρπαστος

Μια θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί ένας… καβουρμάς θηριωδών διαστάσεων που έφτιαξαν στην Ξάνθη! 
Ο τεράστιος μεζές είχε μήκος 15,1 μέτρα και βάρος 298,3 κιλά, και παρασκευάστηκε από δύο τοπικές επιχειρήσεις και δύο esr 3103 002 cmykτου Εβρου για να διανεμηθεί στους επισκέπτες της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Εκθεσης που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης. Μάλιστα, έγινε ανάρπαστος όταν μοιράστηκε.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν, όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά ολόκληρης της Θράκης» λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης, επισημαίνοντας ότι ο καβουρμάς είναι ένα προϊόν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές σε όλον τον κόσμο.

Στόχος ήταν η προώθηση αυτού του μοναδικού προϊόντος και η ανάδειξη των πολλαπλών τρόπων χρήσης του στη μαγειρική. Πέρυσι, σε αντίστοιχη δράση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, είχε παρασκευαστεί μια καριόκα-γίγας, βάρους 383 κιλών, η οποία κατέλαβε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, όπως θα επιχειρηθεί και στην περίπτωση του τεράστιου καβουρμά.

Η προέλευση

«Καβουρμάς» σημαίνει κυριολεκτικά «καβουρντισμένο». Η λέξη είναι γλωσσικό δάνειο από την τουρκική kavurmak (καβουρντίζω), με αντίστοιχα ελληνικά ρήματα τα σιγοκαίω, σιγοψήνω, τσιγαρίζω, ψήνω ανακατεύοντας διαρκώς. Η συνταγή αυτή για συντήρηση του κρέατος έχει προέλευση τον Πόντο και συνηθίζεται περισσότερο στη Θράκη. 

Γίνεται με πολλά είδη κρεάτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της περιοχής: μοσχάρι, βουβάλι, πρόβατο ή κατσίκι.Το κρέας αλατίζεται αρχικά για να στεγνώσει, ενώ κατόπιν μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά με μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο) και σιγοκαβουρδίζεται με λίπος. Στη συνέχεια διατηρείται σε δοχεία στα σπίτια, σκεπασμένο με το λίπος του, ή συσκευάζεται σε κυλινδρικό σχήμα.

Ν. ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...