Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

«Ο παράδεισος των κυριών»: Ο Πάρης ανακοινώνει την απόφασή του να...

Έχει ξημερώσει η μέρα που ο Παράδεισος των κυριών...

Ερωτευμένος ο εγγονός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κηδεία του παππού του...

«Λόγω της Ελένης Μενεγάκη παντρεύτηκα με ορθόδοξο γάμο»

Ο καταξιωμένος ηθοποιός και τραγουδιστής σε συνέντευξή του αναφέρθηκε...

Ξέσπασε η Έλενα Χριστοπούλου: «Να με κυνηγάς, να με πολεμάς, να με...

Η Έλενα Χριστοπούλου καλεσμένη της εκπομπής «Έλεος» αναφέρθηκε στα...

Μεζές για το Γκίνες!

Τέσσερις τοπικές επιχειρήσεις της Θράκης παρασκεύασαν έναν τεράστιο καβουρμά 15,1 μ. και βάρους 298,3 κιλών που έγινε ανάρπαστος

Τέσσερις τοπικές επιχειρήσεις της Θράκης παρασκεύασαν έναν τεράστιο καβουρμά 15,1 μ. και βάρους 298,3 κιλών που έγινε ανάρπαστος

Μια θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί ένας… καβουρμάς θηριωδών διαστάσεων που έφτιαξαν στην Ξάνθη! 
Ο τεράστιος μεζές είχε μήκος 15,1 μέτρα και βάρος 298,3 κιλά, και παρασκευάστηκε από δύο τοπικές επιχειρήσεις και δύο esr 3103 002 cmykτου Εβρου για να διανεμηθεί στους επισκέπτες της 5ης Πανελλήνιας Γενικής Εκθεσης που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης. Μάλιστα, έγινε ανάρπαστος όταν μοιράστηκε.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν, όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά ολόκληρης της Θράκης» λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης, επισημαίνοντας ότι ο καβουρμάς είναι ένα προϊόν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές σε όλον τον κόσμο.

Στόχος ήταν η προώθηση αυτού του μοναδικού προϊόντος και η ανάδειξη των πολλαπλών τρόπων χρήσης του στη μαγειρική. Πέρυσι, σε αντίστοιχη δράση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, είχε παρασκευαστεί μια καριόκα-γίγας, βάρους 383 κιλών, η οποία κατέλαβε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, όπως θα επιχειρηθεί και στην περίπτωση του τεράστιου καβουρμά.

Η προέλευση

«Καβουρμάς» σημαίνει κυριολεκτικά «καβουρντισμένο». Η λέξη είναι γλωσσικό δάνειο από την τουρκική kavurmak (καβουρντίζω), με αντίστοιχα ελληνικά ρήματα τα σιγοκαίω, σιγοψήνω, τσιγαρίζω, ψήνω ανακατεύοντας διαρκώς. Η συνταγή αυτή για συντήρηση του κρέατος έχει προέλευση τον Πόντο και συνηθίζεται περισσότερο στη Θράκη. 

Γίνεται με πολλά είδη κρεάτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της περιοχής: μοσχάρι, βουβάλι, πρόβατο ή κατσίκι.Το κρέας αλατίζεται αρχικά για να στεγνώσει, ενώ κατόπιν μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά με μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο) και σιγοκαβουρδίζεται με λίπος. Στη συνέχεια διατηρείται σε δοχεία στα σπίτια, σκεπασμένο με το λίπος του, ή συσκευάζεται σε κυλινδρικό σχήμα.

Ν. ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κι όμως αυτό το ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ έχει 30 χρόνια διαφορά και δεν φαίνεται καθόλου

Ο γνωστός πρωταγωνιστής βγήκε για ψώνια στο κέντρο της...

Συγκλονίζει ο Τέρης Χρυσός: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

«Σασμός»: Ο Λευτέρης επισκέπτεται τον πεθερό του Φαρμάκη και τα μαθαίνει όλα

Η Στέλλα στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Σασμός» ζητά...

Επιχειρηματίας, πρώην σύζυγος τηλεπερσόνας με ύφος πολλά καρδιναλίων στο Μονακό

Αλαλούμ είναι η κατάσταση που επικρατεί στην κοσμική Αθήνα,...

Αδελφός Κατερίνας Γώγου: «Να μην ακούω βλακείες ότι αυτοκτόνησε»

Στην εκπομπή «Στούντιο 4» μίλησε ο αδελφός της αείμνηστης...

Μετά τις δηλώσεις της Βατίδου για τη σύντροφο του Κούγια εκείνος εξέδωσε ανακοίνωση

Μετά τις δηλώσεις της Εύης Βατίδου για τη σύντροφο...

Νυχτοπερπάτησαν μετά από καιρό και τους «τσακώσαμε»

Το γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ κάνει σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις...

Πανέμορφη η μητέρα πετυχημένης τραγουδίστριας

Μπορεί μαμά και κόρη να είναι κούκλες ωστόσο μεταξύ τους δεν μοιάζουν σχεδόν καθόλου. Το σίγουρο είναι πως ο χρόνος είναι φίλος