Επιχείρηση ψεκάσμου της στρατόσφαιρας με αεροζόλ

Τον ψεκασμό της στρατόσφαιρας με αεροζόλ έχουν στα σκαριά οι ερευνητές

Τον ψεκασμό της στρατόσφαιρας με αεροζόλ έχουν στα σκαριά οι ερευνητές του Χάρβαρντ, που φιλοδοξούν με αυτόν τον τρόπο να προστατέψουν τον πλανήτη από την υπερθέρμανση. Η ιδέα φαίνεται ότι είναι πρωτότυπη, ωστόσο υπάρχουν επιστήμονες που προειδοποιούν ότι αυτή η παρέμβαση στο κλίμα είναι επικίνδυνη και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Στο πείραμα των επιστημόνων του Χάρβαρντ, που θα αρχίσει το 2018, όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», θα χρησιμοποιηθεί ουσία που δεν επιτρέπει σε μέρος της ακτινοβολίας του Ηλίου να φτάσει στην επιφάνεια της Γης. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θα ψεκάσουν την ατμόσφαιρα με αεροζόλ που θα περιέχει ένα κιλό ασβεστίτη, ουσία που είναι συστατικό του ασβεστόλιθου.

Ο ασβεστίτης επιλέχτηκε διότι, από τη μια, αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία μη επιτρέποντάς της να αυξήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη και, από την άλλη, απορροφά τα οξέα που προέρχονται από τα καυσαέρια χωρίς να καταστρέφει το όζον. Σε περίπτωση που το πείραμα στεφθεί με επιτυχία, ανοίγει τον δρόμο για τον ψεκασμό της ατμόσφαιρας μελλοντικά με μεγαλύτερες ποσότητες αεροζόλ με ασβεστίτη.

Για τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας παρέμβασης προειδοποιεί, ωστόσο, ο καθηγητής του γερμανικού ερευνητικού κέντρου Geomar Ντέιβιντ Κέλερ. Οπως εξηγεί ο καθηγητής, σε περίπτωση που έπειτα από χρόνια διακοπεί ο ψεκασμός της ατμόσφαιρας για τεχνικούς ή πολιτικούς λόγους η θερμοκρασία θα ανέβει απότομα μέσα σε λίγες δεκαετίες, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Δεν πρόκειται για προσωπική εκτίμηση του Κέλερ, αλλά για συμπέρασμα που βγήκε μέσα από προσομοιώσεις στο εργαστήριο διάφορων μεθόδων τεχνητής αλλαγής του κλίματος, οι οποίες έγιναν το 2014.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ