ΑΠΑΤΗ: Facebook από τον άλλο κόσμο

Το κόλπο επιτηδείων για να αποσπούν χρήματα

Ανατριχίλα έχει διαπεράσει τη ραχοκοκαλιά χιλιάδων χρηστών του facebook που έχουν λάβει κατά καιρούς αίτημα φιλίας από πραγματικούς φίλους ή συγγενείς τους μεν, που είναι νεκροί δε!

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Το φαινόμενο είναι τόσο διαδεδομένο που, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Independent», αγανακτισμένοι χρήστες του facebook έχουν δημιουργήσει ειδικές σελίδες στις οποίες περιγράφουν την εμπειρία τους.

«Κάποιος έκλεψε τον λογαριασμό ενός φίλου μου, ο οποίος πέθανε πριν από χρόνια» έγραψε ένας από τους χρήστες προσθέτοντας ότι έλαβε αίτημα φιλίας. «Προφανώς δεν μπορεί να είναι ο φίλος μου, εκτός και αν έχουν facebook στον παράδεισο» σχολίασε με ειρωνική διάθεση.

Απαντώντας σε ένα παρόμοιο μήνυμα, μέλος της ομάδας τεχνικής υποστήριξης του facebook, συνέστησε στον χρήση να καταθέσει αίτημα στο facebook προκειμένου να απενεργοποιηθεί ο λογαριασμός του νεκρού φίλου του ή να χρησιμοποιήσει το σχετικό εργαλείο ώστε να μετατραπεί ο λογαριασμός του σε σελίδα στην οποία οι φίλοι του θα τιμούν τη μνήμη του.

Οι μέθοδοι

Οι απατεώνες, αναφέρει η εφημερίδα, χρησιμοποιούν δυο μεθόδους για να πάρουν στα χέρια τους το προφίλ των νεκρών, αποδεικνύοντας πόσο εύκολο είναι να κλωνοποιηθούν τα προφίλ των χρηστών. Είτε κλέβουν φωτογραφίες από το αυθεντικό και πληροφορίες οι οποίες είναι σε δημόσια θέα, δημιουργώντας ένα νέο, κλωνοποιημένο προφίλ, είτε παραβιάζουν το αυθεντικό, «σπάζοντας» τους κωδικούς.

Οταν δημιουργήσουν το κλωνοποιημένο προφίλ στέλνουν αιτήματα φιλίας στους φίλους του νεκρού, ενώ όταν αποκτήσουν τον έλεγχο του αυθεντικού προφίλ τους στέλνουν προσωπικά μηνύματα. Σε περίπτωση που κάποιος δεχτεί το αίτημα ή απαντήσει στο μήνυμα, δίνει την ευκαιρία στους εγκληματίες να κάνουν διάφορες απάτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στέλνουν μήνυμα στο οποίο υποστηρίζουν ότι είναι σε απόγνωση καθώς δεν έχουν χρήματα για να φύγουν από κάποιο μέρος, ζητώντας από τους φίλους τους να τους στείλουν κάποιο ποσό. Σε άλλες περιπτώσεις το μήνυμα περιέχει κακόβουλο πρόγραμμα που αποσπά προσωπικά δεδομένα.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ