Η Παναγία η Πλατανιώτισσα στην «αγκαλιά» τριών υπεραιωνόβιων δέντρων

Ενα μικρό θαύμα της φύσης μπορεί να αντικρίσει κανείς στα Καλάβρυτα, αν επισκεφθεί τη μικροσκοπική εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας!

Ενα μικρό θαύμα της φύσης μπορεί να αντικρίσει κανείς στα Καλάβρυτα, αν επισκεφθεί τη μικροσκοπική εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας! Ο ιστορικός ναός, μήκους μόλις οκτώ μέτρων και πλάτους τριών, βρίσκεται κλεισμένος στην «αγκαλιά» τριών υπεραιωνόβιων πλατάνων, που με τα χρόνια έγιναν ένα, δημιουργώντας ένα αριστουργηματικό δημιούργημα ύψους 25 μέτρων.

Το εκκλησάκι, που διαθέτει ένα μικρό τέμπλο με δύο μικρούς κίονες, οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη, βρίσκεται σε μια καταπράσινη και μαγευτική τοποθεσία με ρυάκια, 30 χιλιόμετρα από το Αίγιο, στο χωριό Πλατανιώτισσα του Δήμου Καλαβρύτων, και μπορεί να δεχτεί έως και 15 πιστούς.

Κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, όπως αναφέρει η παράδοσή μας, δύο μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου, που μετέφεραν από τόπο σε τόπο την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, βρήκαν καταφύγιο μια νύχτα στο κοίλωμα των γιγάντιων δέντρων. Εκεί αποκοιμήθηκαν και, όταν ξύπνησαν το επόμενο πρωί, λέγεται ότι είδαν το αποτύπωμα της εικόνας στο σημείο όπου την είχαν ακουμπήσει, στον κορμό του πλατάνου σε ύψος τριών μέτρων από το έδαφος, μέσα σε ένα φυσικό κοίλωμα με βάθος 0,25 εκατοστών! Αιώνες μετά το αποτύπωμα παραμένει αναλλοίωτο και εμφανές στους προσκυνητές.

Ο θρύλος προσελκύει το ενδιαφέρον επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι επισκέπτονται κάθε χρόνο τη μικρή εκκλησία, που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου τη Γέννηση της Παναγίας, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ