Εξυπνο καλάθι σκανάρει τα ψώνια

Το Reji Robo, που χρησιμοποιείται ήδη στην Ιαπωνία, «διαβάζει» αυτόματα όλα τα προϊόντα και τα τοποθετεί σε σακούλες

Τέλος στις ουρές στα ταμεία υπόσχεται να βάλει «έξυπνο» καλάθι σούπερ μάρκετ, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στην Ιαπωνία και σκανάρει αυτόματα τα ψώνια, ενώ στη συνέχεια τα τοποθετεί και στη σακούλα.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι όχι μόνο θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται κανείς για να κάνει τα ψώνια, αλλά και θα βοηθήσει στον περιορισμό της σπατάλης των τροφίμων.

Πρόκειται για το σύστημα Reji Robo, το οποίο δημιούργησε η Panasonic και ήδη χρησιμοποιείται σε αρκετά σούπερ μάρκετ στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Μάλιστα, έως το τέλος του 2018 αναμένεται ότι θα το χρησιμοποιούν οι τέσσερις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ιαπωνίας, ενώ έως το 2025 η χρήση του θα γενικευτεί σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Το μόνο που έχει να κάνει ο πελάτης είναι να επιλέξει τα προϊόντα που επιθυμεί να αγοράσει και να τα τοποθετήσει στο καλάθι. Στο ταμείο δεν χρειάζεται να τα σκανάρει ένα ένα, καθώς φέρουν ειδική ετικέτα που λειτουργεί με ραδιοκύματα και οι αισθητήρες του μηχανήματος μπορούν να τη διαβάσουν ακόμη και αν το ένα προϊόν είναι τοποθετημένο πάνω στο άλλο. Μόλις ολοκληρωθεί η τιμολόγηση, η βάση του καλαθιού ανοίγει αυτόματα, τα αντικείμενα πέφτουν μέσα σε σακούλα και η βάση κλείνει. Το συνολικό ποσό εμφανίζεται στην οθόνη που φέρει το μηχάνημα και ο πελάτης μπορεί να επιλέξει αν θα πληρώσει με κάρτα ή με μετρητά. Αφότου πληρώσει, το καλάθι μετακινείται και ένας μηχανισμός ανασηκώνει τη σακούλα με τα προϊόντα.

Οι υπεύθυνοι της Panasonic εκτιμούν ότι η συσκευή θα μειώσει κατά 10% τον χρόνο για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Υποστηρίζουν επίσης ότι το νέο σύστημα πληρωμής θα μειώσει την ποσότητα των τροφίμων που πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια από τις εταιρίες, επειδή έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους, καθώς θα καταγράφεται με απόλυτη ακρίβεια πόσα προϊόντα και πότε πωλούνται, έτσι ώστε να κάνουν τις κατάλληλες παραγγελίες στους προμηθευτές.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ