Δέος κάτω από τα βράχια

Εκατοντάδες πιστοί στην ετήσια λειτουργία την Τρίτη του Πάσχα στο εκκλησάκι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας στη Λήμνο

Εκατοντάδες πιστοί στην ετήσια λειτουργία την Τρίτη του Πάσχα στο εκκλησάκι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας στη Λήμνο

Ενας από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς σε όλο τον κόσμο κρέμεται κυριολεκτικά μεταξύ ουρανού και γης σε μια βουνοπλαγιά της Λήμνου, στην περιοχή Θάνους, τέσσερα χιλιόμετρα από τη Μύρινα.

Δεν είναι εντυπωσιακή σε μέγεθος, όπως οι καθεδρικοί ναοί της Ευρώπης και της Ανατολής, αλλά είναι μοναδική, καθώς σε όλο τον πλανήτη δεν υπάρχει άλλη εκκλησία που δεν έχει… στέγη!

Πρόκειται για το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας, το οποίο είναι χτισμένο σε μια φυσική εσοχή του βράχου, που λειτουργεί ως σκίαστρο του ναού. Σύμφωνα με την παράδοση, το εκκλησάκι λειτουργεί κάθε Τρίτη του Πάσχα.

Ετσι και φέτος, εκατοντάδες πιστοί ανηφόρισαν το φιδογυριστό μονοπάτι που οδηγεί στον εντυπωσιακό ναΐσκο για να προσευχηθούν στη διάρκεια της θείας λειτουργίας που τέλεσε ο πατέρας Ηλίας Λασπατζάκης. Μάλιστα, στη θεία λειτουργία παρέστη και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία κατάγεται από το όμορφο νησί της Λήμνου.

Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι ένα από τα πολλά παλαιά αγιορείτικα μετόχια της Λήμνου και είναι γνωστό από το 1305. Κάποιοι μοναχοί που είχαν εγκατασταθεί στη σπηλιά για να προστατευτούν από τις επιδρομές των Τούρκων έχτισαν τον μικρό ναΐσκο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο τελευταίος ασκητής, πριν πάει στο Αγιο Ορος, βρήκε έναν Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή από τον Κοντιά, που είχε τη μάντρα του εκεί κοντά, και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον». Μάλιστα, ο μοναχός ζήτησε από τον βοσκό να ανεβάζει την εικόνα στον ναό κάθε Τρίτη μετά τη Λαμπρή για να τελείται λειτουργία.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ