Στα δίχτυα της πορνείας

Ερευνα-σοκ του Χάρβαρντ για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στη χώρα μας που δίνουν το κορμί τους για 15 €

Ερευνα-σοκ του Χάρβαρντ για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στη χώρα μας που δίνουν το κορμί τους για 15 €

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν τα στοιχεία έρευνας του Χάρβαρντ, που αναφέρει ότι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα πουλούν το κορμί τους μόλις για 15 ευρώ, για να καταφέρουν να μαζέψουν χρήματα για τους δουλεμπόρους, ώστε να τα μεταφέρουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Από τον Νίκο Πιτσιακίδη

Το δράμα, όμως, δεν σταματά εκεί. Κάνουν χρήση ναρκωτικών και δέχονται εκβιασμούς από αδίστακτους που τα φωτογραφίζουν και τα βιντεοσκοπούν την ώρα που εκδίδονται, απειλώντας ότι θα στείλουν το ντροπιαστικό υλικό στις οικογένειές τους στην πατρίδα. Ετσι, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο ποτέ!

Την έκθεση συνέγραψαν η δρ Βασιλεία Διγιδίκη και η καθηγήτρια Ζακλίν Μπαμπά στο Κέντρο Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του πανεπιστημίου, με στόχο να περιγράψουν την «αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα».

Από εμπόλεμες ζώνες

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα παιδιά που καταφεύγουν στην πορνεία προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ οι πελάτες είναι άνδρες άνω των 35 ετών. «Αυτή η επείγουσα κατάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον. Δεν μπορούμε πια να καθόμαστε απαθείς, ενώ παιδιά μετανάστες κακοποιούνται και αναγκάζονται να πουλούν τα σώματά τους μέρα μεσημέρι, σε κοινή θέα, στην καρδιά της Αθήνας, απλά για να επιβιώσουν» τόνισε η Βασιλεία Διγιδίκη και πρόσθεσε: «Εχουμε ευθύνη ως άνθρωποι να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη κατά μέτωπο και να λάβουμε άμεση δράση σε κάθε επίπεδο, για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την πλέον ειδεχθή παραβίαση της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην έκθεση αναφέρεται και το ενδεχόμενο του βιασμού και άλλων μορφών σεξουαλικής κακοποίησης μικρών παιδιών, καθώς και το φαινόμενο των παιδικών γάμων.
Το 2016, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 5.174 περιπτώσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στα τέλη του έτους, μόνο 191 από αυτά είχαν καταφέρει να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρξε δραματική αποτυχία στην προστασία ενός σημαντικού αριθμού προσφυγόπουλων στην Ευρώπη, ενώ γίνεται έκκληση για περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί και ξεχωριστά τμήματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς για παιδιά και οικογένειες.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ