Δίωξη σε Σάλλα και Προβόπουλο

Κατηγορούνται από την Εισαγγελία για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου

Κατηγορούνται από την Εισαγγελία για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη έρχονται ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μετά την κακουργηματική δίωξη που τους ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.
Η υπόθεση αφορά τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα οποία φέρεται ότι δεν προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια, προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου σε βάρος του Γ. Προβόπουλου και για ηθική αυτουργία σε αυτή στον πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα. Για την ίδια υπόθεση καλούνται να δώσουν εξηγήσεις τόσο στελέχη της ΤτΕ όσο και της Πειραιώς, που φέρεται ότι είχαν ρόλο στην υπόθεση στο πρώτο εξάμηνο του 2009, μεταξύ των οποίων ο τότε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος Θ. Πανταλάκης αλλά και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγορών της Πειραιώς Αθ. Αρβανίτης.

Από την έρευνα που διενήργησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι οι χειρισμοί της ΤτΕ και της Πειραιώς οδήγησαν σε ζημία του Κοινού Κεφαλαίου (Κ.Κ.). Μάλιστα, στο σχετικό πόρισμα που συντάχθηκε από την επίκουρη οικονομική εισαγγελέα Ελ. Μιχαλοπούλου, η ΤτΕ ως διαχειριστής του Κ.Κ. όχι μόνο παρέβη τους κανόνες διαχείρισης που έθεσε ο νόμος, αλλά η παράβαση αυτή έγινε προφανώς, πρόδηλα, κατά κατάχρηση της διαχειριστικής εξουσίας, αντίθετα προς τα συμφέροντα και τον σκοπό του Κ.Κ.

Κατά το πόρισμα, όλα διημείφθησαν σε μια περίοδο κατά την οποία η ΤτΕ γνώριζε ότι η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το δημόσιο χρέος είχαν άμεση επίδραση στους κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα στα ΟΕΔ. Παρ’ όλα αυτά προέβη στις επίδικες αγορές-πωλήσεις μόνο με την Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα την ευνοϊκή τότε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ. Σύμφωνα με την κατηγορία, στη συνέχεια, με το PSΙ το κοινό ταμείο ζημιώθηκε επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε, αφού τα ομόλογα που αγόρασε δεν μπήκαν στο PSI.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Τέρας! Στο σκαμνί 59χρονος που βίαζε τον 10χρονο ανιψιό του

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο...

Νέες μηνύσεις κατά του ανώμαλου γυναικολόγου της Ρόδου

Έφτασαν τις επτά οι γυναίκες που  τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση...

Λαός και… εσπρεσάκι στο cafe των επώνυμων

Πολιτικές ίντριγκες, επιχειρηματικά deals, καβγάδες, κους κους και παρέλαση μοντέλων το...

Ο Πολύζος ήταν φύλακας άγγελος για την Ντενίση που χθες αποχαιρέτησε τη μητέρα της!

Ο Σωτήρης Πολύζος, πρώην σύζυγος της Μιμής Ντενίση, στέκεται βράχος στο...

Κάγκελα αλουμινίου, με τζάμι για το μπαλκόνι σας – Ποιότητα και αντοχή!

Τα κάγκελα αλουμινίου αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πρώτη προτεραιότητα των...