Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ζευγάρι έπαιξε άθελά του τους ίδιους αριθμούς και κέρδισε 1.000.000 δολάρια από...

Τύχη βουνό είχε ζευγάρι στις ΗΠΑ που κατά λάθος...

Ο διδάκτωρ καρδιολόγος Χαράλαμπος Κάββουρας μιλάει για τα πολλά εμφράγματα στη showbiz...

Τι συμβαίνει πλέον και νέοι άνθρωποι από τον χώρο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Πέτρος Κόκκαλης: Το οικολογικό όραμά του, η φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ,...

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον Κόσμο τη δυνατότητα να...

Η ζήλια και το ξύλο από παλιούς συναδέλφους του

Ο Στάθης Ψάλτης είχε περάσει στο Εθνικό Θέατρο πρώτος στα ταλέντα! Ο πόλεμος στο ξεκίνημα της μεγάλης καριέρας του και οι τρεις «προστάτες» του

Ο Στάθης Ψάλτης, αν δεν γινόταν ηθοποιός, θα ήταν ψυχολόγος, αφού του άρεσε πολύ να ψυχολογεί τους ανθρώπους, και μάλιστα διάβαζε και πολλά σχετικά βιβλία. Ωστόσο, το κρυφό ταλέντο του στην ψυχολογία μάλλον τον βοήθησε πολύ στο να ενσαρκώνει χαρακτήρες με τον πλέον εκφραστικό τρόπο.

ΑΠΟ ΤΟΝ 
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Στα λημέρια της υποκριτικής τον οδήγησε ένας συμμαθητής του, ο Κώστας Αθανασόπουλος, ο οποίος στο τέλος του σχολείου τον πήρε κυριολεκτικά από το χέρι και τον πήγε στην οντισιόν του Εθνικού Θεάτρου.

«Ο Κώστας με τράβηξε μέχρι τα σκαλιά του Εθνικού στην Αγίου Κωνσταντίνου, μόλις μία μέρα πριν από τις εξετάσεις. Εκεί μου έδωσαν ένα κομμάτι του Τένεσι Ουίλιαμς από το “Γλυκό πουλί της νιότης”. Το διάβασα, το έμαθα, το έπαιξα. Τότε με ρώτησε ο Κωστής Μιχαηλίδης αν γνώριζα το έργο. Του απάντησα “όχι”, όπως και στις επόμενες ερωτήσεις που μου έκανε για τον συγγραφέα, αλλά και για τον ήρωα που μόλις είχα υποδυθεί. Ετσι ένιωσα κι έτσι έπαιξα. Δίνω, λοιπόν, μετά εξετάσεις και περνάω πρώτος στα ταλέντα» είχε πει ο αγαπημένος ηθοποιός σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Espresso».

gwergerg

Σε αυτήν αποκάλυψε και τον πόλεμο που δέχτηκε στα πρώτα βήματα της καριέρας του από παλιούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ο νέος τούς έκλεβε την παράσταση. Μάλιστα, το σημάδι στο χέρι του, από σπασμένο τζάμι, ήταν αποτέλεσμα της οργής ενός αείμνηστου σπουδαίου κωμικού, με τον οποίο έπαιζε στο θέατρο. «Στην αρχή της καριέρας μου δέχτηκα πολύ μεγάλο πόλεμο από σπουδαίους πρωταγωνιστές. Ξεκίνησα κουβαλώντας ένα καφάσι στην παράσταση “Η χαμογελαστή αντάρτισσα και οι Αμερικάνοι”, όπου δεν είχα καν ατάκα, αλλά μέχρι να το αφήσω στη σκηνή ο κόσμος είχε πεθάνει στο γέλιο. Στη δεύτερη επιθεώρηση μου έδωσαν τον ρόλο ενός Κινέζου που έλεγε μόνο τη φράση “Τακατίκι, τακατίκι, τακατίκι, τακατό”, όπου επίσης γινόταν χαμός. Μετά έκανα συνέχεια επιτυχίες, παρότι εξακολουθούσα να δέχομαι πόλεμο».

Για το θέμα αυτό μιλά σήμερα στην «Espresso», συγκλονισμένη από την απώλεια του Στάθη, η Μαίρη Χρονοπούλου, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά του: «Ο Στάθης ήταν τόσο ταλαντούχος, που, με το που εμφανίστηκε στο επάγγελμα, και τον παραμικρό ρόλο να είχε έβγαζε γέλιο. Τότε, στα πρώτα βήματά του -μπορεί να ήταν και η πρώτη θεατρική εμφάνισή του-, έπαιζε σε ένα έργο με τον θίασο που είχαμε με τον Κώστα Καρρά. Μαζί μας ήταν κι ένας παλιός κωμικός, μεγάλο όνομα -που δεν θα πω το όνομά του, γιατί έχει πεθάνει-, ο οποίος κάθε βράδυ χαστούκιζε τον Στάθη σε μια σκηνή που είχε μαζί του. Μιλάμε για πολύ ξύλο… Ενα βράδυ, που τον πήραν τα αίματα, δεν άντεξα. Πήγα στον Καρρά και του λέω: “Κώστα, πάμε στο καμαρίνι του… τάδε να του δώσουμε τελεσίγραφο: Αν δεν σταματήσει να πλακώνει στο ξύλο τον Στάθη, θα διαλύσουμε τον θίασο”».

gq35et5

Ο εκλιπών, μιλώντας κατά καιρούς για εκείνη τη δύσκολη εποχή της καριέρας του και της ζωής του, είχε παραδεχτεί ότι υπήρξαν και άτομα που τον στήριξαν, όπως ο θεατρικός επιχειρηματίας Βαγγέλης Λειβαδάς, ο Τόλης Βοσκόπουλος και η Τζέση Παπουτσή: «Αυτός που με κράτησε και έβαλε τα στήθη του μπροστά για να με προστατέψει ήταν ο συγχωρεμένος ο Βαγγέλης Λειβαδάς και ο Τόλης Βοσκόπουλος, που έπαιζα μαζί του στην παράσταση “Τραγούδα, θεατρίνε”, κι εκεί απογειώθηκα. Στον Βοσκόπουλο οφείλω ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” που με άφηνε να κάνω και να λέω ό,τι θέλω. Υστερα από αυτό έπαιξα κλασικό ρεπερτόριο, Σαίξπηρ, τον “Καλιγούλα” του Αλμπέρ Καμί, “Τσβάιχ”, αρχαία τραγωδία και πολλά άλλα…»

O συγγραφέας Κώστας Παπασπήλιος, στη μίνι βιογραφία του Στάθη Ψάλτη, που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του «Πινακοθήκη γέλιου», αναφέρει ότι στα πρώτα καλλιτεχνικά βήματά του ο κωμικός -ο οποίος είχε ήδη αποκτήσει την κόρη του- «έφτασε κάποια στιγμή να ταΐζει το παιδί του… ζαχαρόνερο, γιατί δεν είχε χρήματα να του αγοράσει γάλα».

Εκείνη την άσχημη περίοδο της ζωής του -γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’70-, το ενοίκιο του το πλήρωνε ο αείμνηστος συνάδελφός του Μάκης Δεμίρης. Στη δεκαετία του ’80 ο Στάθης Ψάλτης ήταν πλέον ο «βασιλιάς gqw5e5g5rτης επιθεώρησης» και το όνομά του έμπαινε στις μαρκίζες πάνω από όλους, ακόμη και από θρυλικούς καλλιτέχνες, όπως ο Νίκος Ρίζος, ο οποίος έπαιξε μαζί του σε μια παράσταση.

Ακροβατικά

Ο ηθοποιός, για να ικανοποιήσει το κοινό, τα έδινε όλα επί σκηνής, κάνοντας ακόμη και ακροβατικά, όπως συνέβη σε μια επιθεώρηση στο Ακροπόλ, όπου για τις ανάγκες του ρόλου του ως Ταρζάν κρεμόταν από τον πολυέλαιο.

Και επειδή η επιτυχία φέρνει ζήλια, δεν ήταν λίγοι οι συνάδελφοί του που του γύρισαν την πλάτη χαρακτηρίζοντάς τον «επιθεωρησιακό της… ελευθεροστομίας» και «βωμολόχο».

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες επιθεωρήσεις που ανέβασε σε αυτή τη χρυσή δεκαετία ήταν sold out.

Οποιον ρόλο κι αν έπαιζε -συνήθως με αναφορές στα πολιτικά πρόσωπα της εκάστοτε εποχής- τον μετέτρεπε σε σπαρταριστό, και ειδικά όταν υποδυόταν γριές σείονταν τα θέατρα από τα γέλια.

H τελευταία θεατρική εμφάνισή του σε αθηναϊκή σκηνή ήταν πριν από λίγους μήνες, στο Πάνθεον, στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», την οποία σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης, και υποδύθηκε με πραγματικά μοναδικό τρόπο μια παραμάνα.

Το κύκνειο κινηματογραφικό άσμα του Στάθη Ψάλτη ήταν η ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή -δεν έχει βγει ακόμη στις αίθουσες-, στην οποία υποδύθηκε τον ηγούμενο της Μονής Σινά. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πριν φύγει από τη ζωή και ένας άλλος μεγάλος κωμικός μας, ο Σωτήρης Μουστάκας.

Εκείνος είχε υποδυθεί τον ζωγράφο Τιτσιάνο στο φιλμ «El Greco», το οποίο είχε υπογράψει και πάλι ο Γιάννης Σμαραγδής.

Κανένας από τους δυο ηθοποιούς δεν είδε την ταινία του ολοκληρομένη. Η ζωή είναι γεμάτη περίεργες συμπτώσεις τελικά…

ΟΙ ΘΡΥΛΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ

235tg254tyΟ αείμνηστος Στάθης από παιδάκι έλεγε ότι, όταν μεγαλώσει, θα γίνει ηθοποιός. Το «μικρόβιο» το κόλλησε από τις ταινίες που έβλεπε στο χωριό του, στο Βέλο Κορινθίας, όταν το επισκέπτονταν περιπλανώμενοι κινηματογραφιστές. Μάλιστα, για να μπαίνει τζάμπα στις προβολές μάζευε τις καρέκλες.

Ο Κώστας Παπασπήλιος στο βιβλίο του «Πινακοθήκη γέλιου» γράφει για τον μικρούλη Στάθη εκείνης της εποχής: «Το βράδυ, το καφενείο του χωριού γινόταν κινηματογράφος σε χρόνο μηδέν. Εδώ η μεγάλη οθόνη, εκεί η μηχανή και οι καρέκλες στη σειρά τους».

Εστηνε στην αυλή του το δικό του σινεμά

«Ο τετράχρονος μικρούλης, που τις στοίχιζε, για αμοιβή παρακολουθούσε τζάμπα την ταινία. Με το πέρας της προβολής, ο μικρούλης γύριζε σπίτι του και στην αυλή έστηνε το δικό του σινεμά. Τότε αναποδογύριζε το τρίκυκλο ποδήλατό του και αφαιρούσε από τις δύο μεγάλες ρόδες τα λάστιχα. Μετά συνέδεε τις υποδοχές τους με σερπαντίνα, που τη σάλιωνε κιόλας για να κολλήσει πιο καλά. Στο τέλος, γύριζε το πεντάλ κι απέναντι στον τοίχο άρχιζε η… προβολή».

Ο Στάθης Ψάλτης, κυρίως στη δεκαετία του ’80, συνεργάστηκε με τον Γιάννη Δαλιανίδη και άλλους σκηνοθέτες, πρωταγωνίστησε σε περίπου 40 ταινίες του εμπορικού κινηματογράφου αλλά και σε βιντεοταινίες, έχοντας ως παρτενέρ του κυρίως την τότε αγαπημένη του Καίτη Φίνου.

235tg254ty copy 2

Μερικοί τίτλοι από αυτές τις ταινίες που άφησαν εποχή είναι οι «Καμικάζι, αγάπη μου», «Τροχονόμος Βαρβάρα», «Τα καμάκια», «Βασικά, καλησπέρα σας», «Και ο πρώτος ματάκιας», «Τρελός είμαι, ό,τι θέλω κάνω», «Ελα να αγαπηθούμε, ντάρλινγκ», «Ψιλός, λιγνός και ψεύταρος», «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια», ενώ έχουν μείνει αξέχαστες και πολλές ατάκες από αυτές τις ταινίες, όπως «μανούλι, είσαι να τη βρούμε;», «Κούλα, μ’ ακούς; Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!».

Το παράπονό του για την τηλεόραση

gaergrΕκανε το τηλεοπτικό ντεμπούτο του το 1976 στους «Εμπόρους των εθνών», στην τότε δημόσια τηλεόραση, όπου τραγούδησε και το «Ητανε μια φορά», το τραγούδι του Ξυλούρη. Στη συνέχεια έπαιξε στη «Γυφτοπούλα», στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», στον «Συμβολαιογράφο» (φωτό δεξιά) και τον «Γιούγκερμαν». Από τότε έκανε σύντομα περάσματα από δυο τρεις σειρές. Στη συνέντευξή του στην «Espressο», το 2008, είχε εκφράσει το παράπονό του που ήταν σχεδόν αποκλεισμένος από την τηλεόραση: «Δεν μου έχει γίνει ούτε μία πρόταση για να παίξω σε μόνιμο ρόλο. Εχω εμφανιστεί μόνο τρεις φορές σε κάποιες σειρές με ρόλους γκεστ. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει, γιατί δεν έχω σχέση με κανέναν τηλεοπτικό παραγωγό. Kάποιος άλλος θα πρέπει να τους ρωτήσει για να δοθεί η απάντηση στο γιατί ο Ψάλτης δεν παίζει στην τηλεόραση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στάθη πολύ κωλόπαιδο ο Χάρος

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Η ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗ
Υπήρξε μέγας γυναικοκατακτητής! Οι τρεις γάμοι του, ο αρραβώνας με τη Φίνου και τα πολλά ειδύλλια

offer


{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...