«Καμπανάκι» για πνευμονία από τα εισπνεόμενα

Οι παρενέργειες από τη χρήση στεροειδών σε ασθενείς με άσθμα

Οι παρενέργειες από τη χρήση στεροειδών σε ασθενείς με άσθμα

Ακόμη και οι μικρές δόσεις στεροειδών που εμπεριέχονται στα εισπνεόμενα φάρμακα, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο να προσβληθούν από πνευμονία, υποστηρίζει νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ μελέτησαν στοιχεία για 152.412 ασθενείς με άσθμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που έκαναν συστηματική χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών εμφάνιζαν 83% αυξημένο κίνδυνο να εισαχθούν σε νοσοκομείο με πνευμονία έναντι αυτών που δεν ακολουθούσαν τέτοια αγωγή.

Πάντως, ο κίνδυνος ποικίλλει, όπως διαπίστωσαν, ανάλογα με το είδος του στεροειδούς, τη δοσολογία και το χρονικό διάστημα λήψης του, παρότι ακόμη και μικρές δόσεις τον ενισχύουν.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η εμφάνιση πνευμονίας δεν είναι συχνή σε ασθματικούς ασθενείς και παράλληλα ότι τα κορτικοστεροειδή παραμένουν το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη ανοίγει νέους ορίζοντες στην έρευνα, καθώς -όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ομάδας, δρ Pierre Ernst- έως σήμερα οι επιστήμονες είχαν αναγνωρίσει μόνο τη διασύνδεση ανάμεσα στη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών και την αύξηση του κινδύνου πνευμονίας σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ενώ τα στοιχεία παρέμεναν αμφιλεγόμενα αναφορικά με τους ασθενείς με άσθμα.

Ο μηχανισμός

Οι Καναδοί επιστήμονες αναγνωρίζουν, πάντως, ότι ο μηχανισμός με τον οποίο τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πνευμονίας στους ασθενείς με άσθμα παραμένει αδιευκρίνιστος.
Tα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή που χορηγούνται συστηματικά για την αντιμετώπιση του χρόνιου βρογχικού άσθματος, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με άλλα βρογχοδιασταλτικά, χρησιμοποιούνται μακροχρονίως και ενίοτε σε μεγάλες δόσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν καταγραφεί λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών μεταξύ άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών της δραστικής ουσίας του φαρμάκου.

Η δράση τους εστιάζει στον έλεγχο της φλεγμονής. Ανήκουν στις ορμόνες που με φυσικό τρόπο συντίθενται από τον φλοιό των επινεφριδίων (και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Νέες μηνύσεις κατά του ανώμαλου γυναικολόγου της Ρόδου

Έφτασαν τις επτά οι γυναίκες που  τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση...

Λαός και… εσπρεσάκι στο cafe των επώνυμων

Πολιτικές ίντριγκες, επιχειρηματικά deals, καβγάδες, κους κους και παρέλαση μοντέλων το...

Ο Πολύζος ήταν φύλακας άγγελος για την Ντενίση που χθες αποχαιρέτησε τη μητέρα της!

Ο Σωτήρης Πολύζος, πρώην σύζυγος της Μιμής Ντενίση, στέκεται βράχος στο...

Κάγκελα αλουμινίου, με τζάμι για το μπαλκόνι σας – Ποιότητα και αντοχή!

Τα κάγκελα αλουμινίου αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πρώτη προτεραιότητα των...

Ολοκληρώθηκε το ψηφιακό Μητρώο Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) του Υπ. Υποδομών από τη minoanDesign

H εταιρία minoanDesign ανέπτυξε μια εξειδικευμένη εφαρμογή (Ψηφιακό Μητρώο) για το...