Σοκ στη Λευκορωσία με παιδιά-σκελετούς

Παγκόσμια κατακραυγή από τα εφιαλτικά «κλικ» αποστεωμένων ορφανών που «φιλοξενούνται» σε ιδρύματα

Παγκόσμια κατακραυγή από τα εφιαλτικά «κλικ» αποστεωμένων ορφανών που  «φιλοξενούνται» σε ιδρύματα

Εφιαλτικές εικόνες παιδιών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί φέρνουν στον νου οι φωτογραφίες των αποστεωμένων παιδιών που «φιλοξενούνται» σε ορφανοτροφεία της Λευκορωσίας, με πόδια σαν καλαμάκια, που αδυνατούν να σηκωθούν από το κρεβάτι τους, λόγω αδυναμίας. Μεταξύ των 100 παιδιών βρέθηκαν έφηβοι να ζυγίζουν έως 15 κιλά, αλλά και ένας 20χρονος βάρους μόλις 11,5 κιλών!

Από την Αλεξία Κοσίνα

Οι φωτογραφίες των παιδιών ξεσήκωσαν την παγκόσμια κατακραυγή και οι Αρχές του Μινσκ ήδη άρχισαν αστυνομική έρευνα, με πολλούς διευθυντές ορφανοτροφείων να έχουν διαβεί οριστικά την πόρτα της εξόδου. Πολλοί από αυτούς, με τη συνδρομή των διοικήσεων των ιδρυμάτων, υποστήριξαν, σύμφωνα με τον «Guardian», πως για την κατάσταση των παιδιών ευθύνονται τα χρόνια ψυχολογικά τους προβλήματα, οι αναπηρίες και η έλλειψη εγκεφαλικών λειτουργιών.

«Δεν περπάτησαν ποτέ»

«Αυτά τα παιδιά δεν περπάτησαν ποτέ, είναι συνέχεια στο κρεβάτι, δεν έχουν μυς, γι’ αυτό και τα πόδια τους είναι σαν οδοντογλυφίδες καλυμμένες με δέρμα. Ενα παιδί με τέτοιες ιδιαιτερότητες δεν πρόκειται να σταθεί και να περπατήσει χωρίς εντερική και πλούσια σε θερμίδες διατροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ορφανοτροφείου Cherven Ελα Μπορισόβα, προσθέτοντας ότι για το ίδρυμά τους «το πιο σημαντικό πράγμα» είναι ένα παιδί «καθαρό, στεγνό, ταϊσμένο και με την ιατρική βοήθεια που χρειάζεται».

esr 2404 025 cmyk

Η συγκλονιστική κατάσταση των ορφανών, που σε πολλούς δεν θύμισε μόνο στρατόπεδα ναζί, αλλά ανέσυρε και μνήμες από το σκάνδαλο «των ορφανών» της Ρουμανίας του 1990, όταν εκατοντάδες παιδιά αφέθηκαν να σαπίζουν στα άθλια κρατικά ορφανοτροφεία της Ρουμανίας, μέχρι που υιοθετήθηκαν, αποκαλύφθηκε τυχαία από το ρεπορτάζ ενός δημοσιογράφου, ο οποίος είχε προσκληθεί σε φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά ειδικής τροφής υψηλής θερμιδικής αξίας για τα ορφανά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ειδική τροφή μπορεί να αγοραστεί μόνο από τα σπίτια, αν ένας γιατρός εξετάζει ένα παιδί και τη συνταγογραφήσει.

Οπως αποκαλύφθηκε στο ρεπορτάζ που έκανε ο δημοσιογράφος, οι γιατροί απέδωσαν στις… γραφειοκρατικές διαφωνίες και στα προβλήματα στη συγκέντρωση κεφαλαίων την τραγική κατάσταση των παιδιών, αλλά οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα νοσοκομεία δεν τους έδιναν την κατάλληλη προσοχή, επειδή πίστευαν ότι δεν είχαν μέλλον.

Οπως τόνισε η Αννα Γκορτσακόβα, διευθύντρια ενός νοσοκομείου παίδων, τα σοβαρά άρρωστα παιδιά «αντιμετωπίζονται ως φυτά».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ