Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Τιμωρός του εαυτού του

Ο εκκεντρικός Καναδός Steve Santini έχει μια συλλογή με 220 συσκευές βασανιστηρίων και σκοπεύει, όπως λέει ο ίδιος, να τις δοκιμάσει προκειμένου να διαπιστώσει τα όριά του

Ο εκκεντρικός Καναδός Steve Santini έχει μια συλλογή με 220 συσκευές βασανιστηρίων και σκοπεύει, όπως λέει ο ίδιος, να τις δοκιμάσει προκειμένου να διαπιστώσει τα όριά του

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΤΩΝΑΚΗ

Από το αρχαιοελληνικό μυθολογικό «κρεβάτι του Προκρούστη» η ανθρώπινη 2 329διεστραμμένη φαντασία επινόησε στο πέρασμα του χρόνου τις πλέον φρικαλέες μεθόδους και συσκευές βασανιστηρίων – ιδιαίτερα εκείνες της μεσαιωνικής περιόδου, όπως «η καρέκλα του Ιούδα», «το δίκρανο του αιρετικού» και «ο μολυβένιος ψεκαστήρας».

Την τελευταία χιλιετία και μόνο έχουν κάνει την εμφάνισή τους συσκευές που προκαλούν αδιανόητο πόνο και, σε αντίθεση με εκείνες των ταινιών, έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως από ανθρώπους σε ανθρώπους.
Ο συγγραφέας και ιστορικός Steve Santini από το Οουεν Σάουντ, στο Οντάριο του Καναδά, διαθέτει ούτε λίγο ούτε πολύ 220 παλαιά όργανα βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βρετανικών που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν κατά τον 17ο αιώνα. Ορισμένα μάλιστα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την καταστολή εξέγερσης κρατουμένων στις αρχές του 1800!

Ιμάντας στραγγαλισμού

Ο εκκεντρικός αυτός συλλέκτης έχει επίσης στην κατοχή του ένα γύψινο εκμαγείο του προσώπου του Albert Pierrepoint, ενός από τους πιο γνωστούς και «παραγωγικούς» δημίους της Βρετανίας. Απεικονίζεται συχνά με έναν ιμάντα στραγγαλισμού, τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει για να απαγχονίσει κρατουμένους στη φυλακή του Durham.

Βίντεο αναρτημένο στο διαδίκτυο δείχνει τον Steve να δοκιμάζει έναν συμπιεστή δαχτύλου που χρησιμοποιούνταν μέχρι να ακουστεί ο ήχος της θραύσης του οστού. Η συσκευή θραύσης του δαχτύλου δρα ως μέγγενη και μπορεί να σφίγγεται σταδιακά, με αυξανόμενη από τον δήμιο πίεση στα οστάρια, χάρη σε μια μεταλλική οδοντωτή επιφάνεια στην άκρη.

Οπως λέει ο ίδιος, «οι ειδικές συσκευές που είχαν σχεδιαστεί για τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις από τον 16ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές και οδυνηρές. Υπάρχουν διάφορες συσκευές για να συντρίψουν τα οστά, να τραβούν και να τεντώνουν τους μυς και τους συνδέσμους, και να προκαλούν φριχτούς πόνους στους κρατουμένους, μέχρι και να ομολογήσουν την ενοχή τους, αν ήταν πράγματι ένοχοι ή όχι. Οταν άρχισα να δοκιμάζω διάφορες συσκευές, όπως αυτή της θραύσης του δαχτύλου, αισθάνθηκα το δάχτυλό μου να νεκρώνει» λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Αυτό θα έπρεπε κανονικά να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για να σταματήσω, αλλά αντ’ αυτού κράτησα και διατήρησα κι άλλο σφιγμένη τη συσκευή για να δοκιμάσω τα όριά μου»!

Ο Santini εργάστηκε πολλά χρόνια ως «καλλιτέχνης διαφυγής», με τον τίτλο του πιο ακραίου escape artist στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, το θρυλικό σίριαλ του Ripley «Escape Artist», είτε το πιστεύετε είτε όχι, έχει το όνομα του Steve.
Ο ίδιος βρέθηκε να περιεργάζεται και να δοκιμάζει πολλές αντίκες φυλάκισης και περιορισμού κινήσεων, οι οποίες τελικά βρέθηκαν αργότερα στη συλλογή του. Ποια συσκευή όμως του Steve Santini θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τον ίδιο η πιο οδυνηρή;

«Μία έρχεται αμέσως στο μυαλό μου» απάντησε, όταν του τέθηκε το σχετικό ερώτημα. «Πρόκειται για μια μέγγενη με μια δυναμική βίδα που συνθλίβει αργά το οστό της κνήμης. Εχω τρεις διαφορετικές εκδόσεις του «θραυστήρα κνήμης» στη συλλογή μου και όλοι τους έχουν προκαλέσει ανατριχίλες κατά τη δοκιμή στη σπονδυλική στήλη μου».

Στο βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες

3 169

Ο Santini προς το παρόν βρίσκεται σε αναμονή για να ενταχθεί στο βιβλίο «Guinness World Records». Ελπίζει πως η συλλογή του μπορεί να λειτουργήσει ως μια ζωντανή προειδοποιητική ιστορία για να σταματήσει η κοινωνία την παλινδρόμηση προς τα σκοτεινά χρόνια.

«Στην πραγματικότητα, θεωρώ ότι πολλά από αυτά τα όργανα είναι αποκρουστικά. Τα συλλέγω επειδή είμαι γοητευμένος με τα πλάσματα που τα δημιούργησαν και τα χρησιμοποίησαν. Δεν έχουμε αλλάξει ως είδος. Σίγουρα, η τεχνολογία μας μπορεί να έχει εξελιχθεί, αλλά ουσιαστικά ως είδος παλινδρομούμε. Είμαστε ακόμα σε σημείο να μας καθοδηγούν η απληστία, η παρανόηση και η δεισιδαιμονία, ενώ σαφέστατα έχουμε τα πάντα. Είναι αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά που αποτελούν ή συνθέτουν τα βασανιστήρια».

offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...