Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Πρωτεΐνη που προσφέρει ζωή στα κύτταρα

Η super δράση της έπειτα από ισχαιμικό επεισόδιο ή σε εγκεφαλικές παθήσεις

Η super δράση της έπειτα από ισχαιμικό επεισόδιο ή σε εγκεφαλικές παθήσεις

Η νέκρωση των κυττάρων που πυροδοτείται στη διάρκεια ενός ισχαιμικού επεισοδίου, κατά την εξέλιξη μιας νευροεκφυλιστικής πάθησης ή ακόμα και μιας οφθαλμικής πάθησης, που προκαλεί σταδιακή τύφλωση, μπορεί να ανασχεθεί με «όπλο» μια πρωτεΐνη που μπορεί να παραχθεί σε αυξημένη ποσότητα εφόσον απαιτηθεί, με βάση το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA) του μουρουνέλαιου.

Το DHA είναι ένα είδος των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που αποτελεί περίπου το 30% με 40% των λιπαρών οξέων τα οποία βρίσκονται στις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου, με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στις συνάψεις των νευρώνων που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε.

Από το DHA μπορεί να πυροδοτηθεί η παραγωγή της πρωτεΐνης NPD, ένα λιπίδιο που δρα προστατευτικά στα κύτταρα του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα απέναντι στην τοξική δράση των ελεύθερων ριζών.

Η μακρόχρονη και ανεξέλεγκτη δράση των τοξικών ελεύθερων ριζών (άτομα και μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια, που αντιδρούν με χημικά τα οποία βρίσκουν στον δρόμο τους κατά τη στιγμή του σχηματισμού τους, αναπτύσσοντας έτσι οξειδωτικό στρες) έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση σοβαρών βλαβών στα κύτταρα που τελικά νεκρώνονται. Την πρωτεΐνη είχε ανακαλύψει το 2004 η ερευνητική ομάδα του δρος Nicolas Bazan στην Ιατρική Σχολή του Louisiana State University.

Προστατευτικά

Η ίδια ομάδα πέτυχε τώρα και την πρόκληση της παραγωγής της από το DHA σε εγκεφαλικό ιστό, που υποβλήθηκε σε πειραματική προσομοίωση ισχαιμικού επεισοδίου. Η NPD1 πυροδότησε με τη σειρά της την αύξηση παραγωγής της πρωτεΐνης (Iduna) που ελέγχει την αποκατάσταση του DNA, δρώντας προστατευτικά απέναντι στον προγραμματισμό της νέκρωσης των κυττάρων την οποία προκαλεί το ισχαιμικό επεισόδιο.

Οπως επισημαίνει ο δρ Bazan στη σχετική προδημοσίευση των συμπερασμάτων της έρευνας στο Cell Death and Differentiation της διαδικτυακής έκδοσης του περιοδικού «Nature Research», η έρευνα είναι εξαιρετικής σημασίας, διότι αποδεικνύει ότι μπορούμε να πυροδοτήσουμε κατά βούληση την πρωτεΐνη η οποία διευκολύνει την επιβίωση των κυττάρων, που διαφορετικά θα δρομολογούνταν προς νέκρωση εξαιτίας ασθένειας ή τραυματισμού.

* EASTAR Ποιοτική Αθλητική Διατροφή

Τι είναι πρωτεΐνη EASTAR;

Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλες ενώσεις που παρασκευάζονται με τον συνδυασμό μικρότερων αμινοξέων. Στη διατροφή είναι γνωστές ως μακροθρεπτικά συστατικά και δίνουν ενέργεια στο σώμα μας. Κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης περιέχει 4 θερμίδες.

Υπάρχουν 20 αμινοξέα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες που δεν έχουν και τα 20 αμινοξέα ονομάζονται ελλιπείς. Οι πηγές πρωτεΐνης που περιέχουν και τα 20 αμινοξέα ονομάζονται πλήρεις. Επιλέγοντας λοιπόν τις πλήρεις θα εξασφαλίσετε όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Ορισμένα αμινοξέα μπορούν να παραχθούν στο σώμα και δεν είναι τόσο απαραίτητα για τη διατροφή μας. Τα αμινοξέα που δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας όμως, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας.

Ψάξαμε στη αγορά και βρήκαμε την καλύτερη φυσική 100% WHEY PROTEIN (πρωτεΐνη ορού γάλακτος άμεσης απορρόφησης) η οποία μάλιστα παράγεται στην Ελλάδα από την EASTAR. Κυκλοφορεί σε περιεκτικότητες 80% & 92% με ή χωρίς υδατάνθρακες σε απίστευτες γεύσεις ώστε να φτιάχνετε smoothies και ενεργειακά ποτά για ενδυνάμωση / αποκατάσταση μυών/ γράμμωση / μυικό όγκο / έλεγχο βάρους. Μπείτε στο site της εταιρίας, www.eastar.gr   εκμεταλευτείτε τις εξαιρετικά καλές τιμές της σε σχέση με την άριστη ποιότητα της. www.eastar.gr   

offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...