Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Ταξίδι στην Ιστορία

Τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Αρχοντικό Πετραλιά» στη Δίβρη της Ηλείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Αρχοντικό Πετραλιά» στη Δίβρη της Ηλείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο 

Χώρος πολιτισμού είναι πλέον το επιβλητικό αρχοντικό των Πετραλιάδων στη Δίβρη της Ηλείας, το οποίο δώρισαν το 2003 στον δήμο η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και η αδελφή της Τίτη Ψιλάκη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΤΣΑΛΑ

Τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Αρχοντικό Πετραλιά» έκανε το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Το πετρόκτιστο αρχοντικό θα λειτουργεί ως μουσείο και αναμένεται να αναδείξει τη συνολική ιστορία της περιοχής, με πλήθος κειμηλίων, σπάνιων εγγράφων και εκθεμάτων, τα οποία προσέφερε η οικογένεια. Μέσα από τα εκθέματα παρουσιάζονται με διαδραστικό τρόπο πτυχές της ιστορίας, της μυθολογίας και του φυσικού περιβάλλοντος της Δίβρης.

e 11

«Το κέντρο πολιτισμού δεν είναι μόνο η κατάληξη μιας πορείας. Είναι επίσης και μια αρχή – για μένα τουλάχιστον. Ψάχνοντας στα αρχεία της οικογένειάς μου, έχω ανακαλύψει έναν ολόκληρο, άγνωστο και αφάνταστα γοητευτικό κόσμο» δήλωσε η κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Μέλη της οικογένειας πρωταγωνίστησαν για σχεδόν δύο αιώνες στη δημόσια ζωή. Από την Επανάσταση του 1821, ενισχύοντας με πολεμοφόδια τους αγωνιστές, ως και το 2009 με την υπουργική θητεία της Φάνης Πετραλιά.

«Από Ιωάννη και Αγγελή Πετραλιαίους εις μπαρούτην έλαβον οκάδας 150 και εις 15 σακέτα βόλια οκάδας 330» έγραφε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Κολοκοτρώνη.

esr 2604 009 cmyk

Οι μύλοι της οικογένειας αντί για άλευρα παρήγαν μπαρούτι, ενώ ο Αγγελής Πετραλιάς ήταν από τους πρώτους Πελοποννησίους που έγιναν μέλη της Φιλικής Εταιρείας και ενίσχυσε τον αγώνα με 100.000 γρόσια. Γενάρχης της οικογένειας θεωρείται ο Σελάιδος Πετραλιάς, ο οποίος γεννήθηκε το 1715 και έγινε ορθόδοξος από καθολικός για να παντρευτεί την αρχοντοπούλα που αγάπησε.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...