Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Στα «ίχνη» του Da Vinci

Ο εντοπισμός των λειψάνων του, οι προσπάθειες των ερευνητών να σπάσουν τον κώδικα DNA και το μυστήριο με την πέτρινη επιγραφή

Μπορούν οι ερευνητές να σπάσουν τον κώδικα DNA του Ντα Βίντσι; Λείψανα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και αποδίδονται στον θρυλικό αναγεννησιακό καλλιτέχνη μπορεί να βοηθήσουν στην έρευνα, ενώ μια άλλη, παράλληλη έρευνα διεξάγεται και για τον εντοπισμό της Μόνα Λίζα.

Από τον 
Απόστολο Αντωνάκη 

Αυτό ισχυρίζεται μια ομάδα Ιταλών ερευνητών, που έχει ανακαλύψει δύο λείψανα που ανήκουν στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του DNA του θρυλικού πολυμαθούς καλλιτέχνη, του οποίου το συνολικό έργο κόσμησε (και συμπλήρωσε) την Αναγέννηση.

Τα ιδιόμορφα «κειμήλια» εντοπίστηκαν στη διάρκεια μιας μακροχρόνιας γενεαλογικής μελέτης της οικογένειας του Ντα Βίντσι. «Δεν μπορώ ακόμα να αποκαλύψω τη φύση αυτών των “κειμηλίων”. Μπορώ μόνο να πω ότι και τα δύο συνδέονται ιστορικά με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το ένα είναι ένα αντικείμενο, το άλλο είναι οργανικό υλικό» δήλωσε ο Alessandro Vezzosi, διευθυντής του Μουσείου Ideale στο Vinci. Η σημασία μιας τέτοιας ανακάλυψης -εφόσον τα κειμήλια είναι αυθεντικά- θα έχει τεράστια ιστορική αξία, αφού στην Ιταλία δεν ήταν καθόλου γνωστά τα ίχνη του γενεαλογικού δένδρου αυτής της αναγεννησιακής μεγαλοφυΐας.

Σύμφωνα με κάποιες εκδοχές και αχνά ιστορικά στοιχεία, μέλη του σώματος του Λεονάρντο ντα Βίντσι, πριν από τον 19ο αιώνα, αφού πέθανε το 1519 στη Γαλλία, διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη. Ωστόσο, το 1863 ανακαλύφθηκαν ένας σκελετός και ένα μεγάλο κρανίο στην εκκλησία του Saint-Florentin, όπου αρχικά θάφτηκε ο Ντα Βίντσι. Δυστυχώς, ο χώρος λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών συγκρούσεων τον 16ο αιώνα και καταστράφηκε εξ ολοκλήρου το 1808. Ωστόσο, κοντά στον σκελετό αποκαλύφθηκε μια πέτρινη επιγραφή που είχε χαραγμένο το όνομα «LEO DUS VINC», υπονοώντας προφανώς το όνομα του Ντα Βίντσι.

Αδεια για έλεγχο

Τα προαναφερθέντα οστά, που αποδίδονται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, θα ανακαλυφθούν εκ νέου το 1874 και θα ταφούν ξανά στο παρεκκλήσι του Saint-Hubert στο Château d’Amboise. Αυτό που συγχέει τα πράγματα, ωστόσο, είναι ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να πάρουν άδεια να διεξαγάγουν έλεγχο DNA και περαιτέρω ανάλυση των οστών λόγω ηθικών και νομικών εμποδίων.

Από την άλλη πλευρά, οι ιστορικοί Agnese Sabato και Alessandro Vezzosi, ιδρυτές της οργάνωσης Leonardo da Vinci Heritage (ασχολείται με τη διασφάλιση και την προώθηση της κληρονομιάς του), αναζητούν βιολογικά ίχνη του μεγάλου ζωγράφου, μύστη και οραματιστή από το 2000, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. «Συνδυάσαμε
whrs6her6hr 1ένα αρχείο εκατοντάδων δακτυλικών αποτυπωμάτων του Λεονάρντο, ελπίζοντας να πάρουμε κάποιο βιολογικό υλικό. Εκείνη την εποχή, η διείσδυση στον κώδικα DNA του Ντα Βίντσι ήταν απλά ένα άπιαστο όνειρο. Τώρα, όμως, με τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες (Dilemmas DNA Testing) είναι μια εφικτή πιθανότητα» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Η έρευνα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανίχνευση του DNA του Ντα Βίντσι έως το 2019, κι αυτό προς τιμήν της 500ής επετείου από τον θάνατό του. «Το κυνήγι για το DNA του Λεονάρντο μπορεί τώρα να βασιστεί σε μια διαπιστωμένη αναφερόμενη γενεαλογία» δήλωσε ο ιστορικός Agnese Sabato, εξηγώντας ότι όλοι οι άμεσοι απόγονοι προέρχονται από τον πατέρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Οι ερευνητές θα επικοινωνούν σε τακτική βάση με πολλά διεθνή πανεπιστήμια προκειμένου να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή επιστημονική έρευνα σχετικά με τα κειμήλια και τους απογόνους του ζωγράφου. Το σχέδιο είναι να διεξαχθεί μια ανάλυση DNA σχετικά με τα λείψανα και να συγκριθεί με εκείνο των οστών των απογόνων του, που βρέθηκαν σε ταφικές κληρονομιές οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρη την Τοσκάνη.

Μικρή πιθανότητα

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι κανένα από αυτά δεν θα είναι εύκολο και μάλλον υπάρχει μικρή πιθανότητα να είναι σε θέση να εξαγάγουν οποιοδήποτε χρησιμοποιήσιμο DNA από τα λείψανα.

Παρά τις δυσκολίες που τους περιμένουν, είναι αισιόδοξοι. «Εχουμε πλέον καταγεγραμμένη μια σταθερή γενεαλογία των απογόνων του Ντα Βίντσι. Επίσης, ελπίζουμε ότι τα βιολογικά υπολείμματα θα αποδώσουν επαρκές χρήσιμο DNA για ανάλυση» δήλωσε ο Alessandro Vezzosi και πρόσθεσε: «Οποια κι αν είναι η εξέλιξη, αυτό το λείψανο έχει μια εξαιρετική ιστορική σημασία. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να το αποδείξουμε και να το παρουσιάσουμε».

Θραύσματα οστών του «μοντέλου» Mona Lisa

Κατά ειρωνικό τρόπο, μια άλλη ομάδα ερευνητών που προσπαθούν να αποκαλύψουν την αληθινή ταυτότητα και τον σκελετό του μυστηριώδους «μοντέλου» που κάθισε να το ζωγραφίσει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, της Μόνα Λίζα, κάνοντάς την με το έργο αυτό παγκοσμίως γνωστή, είχε whrs6her6hr 2επίσης προβλήματα με τον έλεγχο DNA, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Οπως αναφέρθηκε, οι Ιταλοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν θραύσματα οστών (είναι βέβαιο ότι ανήκαν στη Lisa Gherardini Del Giocondo, τη γυναίκα που πιστεύεται ότι είχε καθίσει μπροστά στον καλλιτέχνη για να γίνει το διάσημο ζωγραφικό έργο του), αλλά τα υπολείμματα δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν σε έλεγχο DNA εξαιτίας της κατάστασής τους, καθώς είναι κατεστραμμένα.

offer

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...