Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Χάρης Σιανίδης: H αδυναμία των παρουσιαστριών

Γύρω γύρω όλες και στη μέση ο Χάρης Σιανίδης....

Δέσποινα Μοίρου: Πρωταγωνιστεί σε νέα αμερικάνικη κωμωδία με μπλε μαλλιά και ένα...

Δεν την αποκαλούν τυχαία «χαμαιλέοντα» στο Hollywood. Η Δέσποινα...

Η ευκαιρία της Ισπανίας και το τελευταίο χαρτί της Γερμανίας

Η Ισπανία εντυπωσίασε στο πρώτο παιχνίδι της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Συνέτριψε...

Πατέρας Αντώνιος: Ο Χιώτης «Νώε» και το καφενείο που έγινε η Κιβωτός...

Είκοσι τέσσερα χρόνια τον επευφημούσαν και τον βράβευαν για...

«Μπανανόφλουδα» για τη ναυτιλιακή του Κολλάκη!

Ο κολοσσός Chiquita Brands International ζητεί αποζημίωση 3.000.000 δολαρίων από την εταιρία του Ελληνα εφοπλιστή, για φορτίο που χάλασε μέσα σε πλοίο του που υπέστη βλάβη

Η Chiquita Brands International και η εταιρία που την ασφαλίζει κατέθεσαν αγωγή εναντίον της ναυτιλιακής Chartworld Shipping του Ελληνα εφοπλιστή Λου (Παντελής) Κολλάκη για ένα φορτίο χαλασμένες μπανάνες.

Το θέμα θα ήταν άνευ σημασίας εάν η πολυεθνική της… μπανάνας δεν ζητούσε αποζημίωση 3.000.000 δολαρίων. Η Chiquita ισχυρίζεται ότι, επειδή χάλασε το πλοίο του 69χρονου εφοπλιστή από τις Οινούσσες και χρειάστηκαν μέρες για να αποκατασταθεί η βλάβη, τα φρούτα ωρίμασαν παρά πολύ, με αποτέλεσμα να μπορέσει να πουληθεί μόνο ένα μέρος του φορτίου στην Τουρκία και αυτό σε τιμή εξευτελιστική.

Οι… επίμαχες μπανάνες ξεκίνησαν από το Γουαγιακίλ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού, καθώς και το κυριότερο λιμάνι της χώρας, με προορισμό τις αγορές της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Φορτώθηκαν τον Απρίλιο του 2016 στο πλοίο-ψυγείο «Scandinavian Reefer» του Λου, ναυπήγησης 1992, και ξεκίνησαν για τη Μεσόγειο, αλλά ύστερα από βλάβη στη μηχανή χρειάστηκε να περιμένουν στα αμπάρια του πλοίου πάνω από έναν μήνα, αν και υπό ψύξη, όπως προβλέπεται.

Ετσι τουλάχιστον φέρεται ότι ισχυρίζεται η πλευρά Κολλάκη, η οποία, όπως είναι φυσικό, δεν θέλει να πληρώσει 211.000 καφάσια μπανάνες χωρίς λόγο. Τόσο ήταν το φορτίο που κρίθηκε ακατάλληλο για Ιταλία και Ελλάδα και μόνο μέρος του πουλήθηκε τελικά στην Τουρκία, όταν το «Scandinavian Reefer» επισκευάστηκε και έφτασε εκεί.

Τιμά τις σχέσεις του

Ο Λου Κολλάκης, πάντως, αναμένεται να κλείσει την υπόθεση, αφού πάντοτε φέρεται ότι τιμά τις σχέσεις του με τους μεγάλους και μικρούς συνεργάτες και ναυλωτές του. Αλλωστε, η σχέση με την Chiquita είναι «πολύτιμη»: Το 2007 ο Λου αγόρασε αντί 227.000.000 δολαρίων 12 πλοία του στόλου πλοίων-ψυγείων της Chiquita (United Fruit Company) μαζί με τον Κύπριο εφοπλιστή Γιάννη Koύση.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Βολές του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου κατά του πατέρα Αντωνίου

1 2

Εγινε, έτσι, ο αποκλειστικός προμηθευτής – μεταφορέας της Chiquita για τα φορτία (μπανάνες κ.ά.) προς την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, εξασφαλίζοντας μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα, που τον προστάτεψαν από την κατάρρευση των ναύλων από τα τέλη του 2008 και μετά.

Ο 69χρονος σήμερα εφοπλιστής χαίρει εκτίμησης μεταξύ των Ελλήνων και ξένων ομολόγων του και εκλέγεται επί σειράν ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Κρατάει χαμηλούς τόνους, πλην όμως η παρουσία του ονόματός του στη «λίστα Λαγκάρντ» τού προσέφερε αρνητική δημοσιότητα στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1948 στη Βρετανία από τους Στέφανο και Ασπασία Καλαμωτούση.

Πατέρας πέντε παιδιών

Εχει πέντε παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι κορίτσι, η Αναστασία. Ο παππούς του είναι ο Μιχαήλ Κολλάκης, ιδιοκτήτης ιστιοφόρων του 19ου αιώνα, τον οποίο διαδέχτηκαν ο πατέρας του Λου, Στέφανος (1911-1994), και ο θείος του, Παντελής (1906-1965). Ο Λου είναι στενός φίλος και κουμπάρος με τον Γιώργο Τσαβλίρη, μέλος μιας εκ των ισχυρότερων εφοπλιστικών οικογενειών στο Salvage.

Η οικονομική επιφάνεια του Λου Κολλάκη θεωρείται εκ των μεγαλυτέρων στους κύκλους του. Είναι επίσης από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης.

Παίζει τένις και, μάλιστα, είναι μέλος του βρετανικού Queens Tennis Club, όπως και μπριτζ ολυμπιακού επιπέδου. Παλαιότερα τον συναντούσε κανείς συχνά τα καλοκαίρια στο 47μετρο mega yacht του, «Lady Dee», που έφερε το όνομα της συζύγου του Ντι Κολλάκη.

Τα ναυτιλιακά συμφέροντά του εκτείνονται σε πολλούς τομείς, με ναυαρχίδα την εταιρία Chartworld Shipping Corporation. Ελέγχει στόλο περί των 70 ποντοπόρων, τόσο δεξαμενόπλοιων (7 tankers) και φορτηγών (10 bulkers) όσο και πλοίων-ψυγείων (έχει 27 reefers) και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (22 container ships), ενώ πρόσφατα έκανε παραγγελία για άλλα 4 φορτηγά σε κινεζικά ναυπηγεία.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αποζημίωση 43.000.000 ευρώ για άδικη φυλάκιση

r4rwΗ αποξένωση από τον καταδικασθέντα (για απάτη στη Βρετανία) ανιψιό του

Ο Λου είναι ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας της τρίτης γενιάς Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου της ομώνυμης οικογενείας. Εχοντας επιστρέψει από τη Βρετανία μόνιμα στην Ελλάδα, το 1992, έχει διαχωρίσει πλήρως τα συμφέροντά του από αυτά των αδελφών του, του μεγαλύτερου Μιχάλη και του μικρότερου Γιώργου.

Εδώ και δεκαετίες έχει αποξενωθεί τόσο από τον καταδικασθέντα για απάτη στη Βρετανία ανιψιό του Στέφανο Κολλάκη (γνωστός και ως Αχιλλέας Καλλάκης) όσο και από τον πατέρα του καταδικασθέντα. Αυτά έγιναν στο πλαίσιο του διαχωρισμού της οικογενειακής εταιρίας που είχε με τα αδέλφια του Μιχάλη και Γιώργο προ δεκαετιών.

Με τον Γιώργο, πάντως, ο Λου διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Ο Γιώργος ήρθε επίσης στην Ελλάδα και δουλεύει μαζί του. Ομως, ο μεγαλύτερος αδελφός του Λου, ο Μιχάλης, γιος του οποίου είναι ο καταδικασθείς, έχει αποσχιστεί από τα άλλα δύο αδέλφια του -τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά- από το 1974 και έκτοτε δραστηριοποιήθηκε μόνος του.

Οι σχέσεις του με τον καταδικασθέντα γιο του λέγεται ότι έχουν διαρραγεί εδώ και δεκαετίες και πως η αλλαγή του ονόματος του καταδικασθέντος σε Καλλάκης από Κολλάκης έγινε ύστερα από απαίτηση του πατέρα του, ο οποίος αντιδρούσε στον δρόμο της «ακολασίας» που λέγεται ότι ακολούθησε ο γιος του, αλλά και των αντιδράσεων για το ίδιο ζήτημα εξαδέλφων του με το ίδιο όνομα.

offer

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το παράπονο του Σπύρου Ιωάννου: «Έμαθα ότι ο γιος μου παντρεύτηκε από το facebook»

Ο Σπύρος Ιωάννου εξέφρασε το παράπονό του καθώς είδε...

Εντυπωσιακή η μητέρα Έλληνα πρωταγωνιστή

Η όμορφη κυρία δεν είναι κάποια διάσημη ηθοποιός ή...

Γιάννης Τουλουπιάδης: Πέθανε ο πρώην σύζυγος της Μπέλλας Αδαμοπούλου

Μποέμ, ευγενής, από «τα καλύτερα παιδιά» της παλαιάς αθηναϊκής...

Η μικρούλα είναι πρωταγωνίστριας πετυχημένης σειράς που κάνει «πάταγο» αυτή τη σεζόν

Το όμορφο κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι πρωταγωνίστριας πετυχημένης σειράς...

Δήμητρα Παπαδήμα: «Έχω πει άπειρες φορές “τέλος” στη σχέση μας, ο Γιάννης δεν το λέει»

Η Δήμητρα Παπαδήμα παραχώρησε μια πολύ όμορφη συνέντευξη στην...

Έλληνας ηθοποιός: «Δεν είμαι μετροσέξουαλ, αλλά θα κάνω μανικιούρ και πεντικιούρ»

Είναι όμορφος, πετυχημένος ηθοποιός και περιζήτητος εργένης. Σε συνέντευξή...

Αυτός είναι ο Πασχάλης – Ο «αρχιτιμωρός» της «Κιβωτού του Κόσμου»

Το προφίλ του Πασχάλη Σ., του «αρχιτιμωρού» της «Κιβωτού...