Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Ποδιά, σάκα κι αναμνήσεις

Επιστροφή στα παλιά θρανία μέσα από χιλιάδες εκθέματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα

Σπάνιες συλλογές βιβλίων, σχολικά παιχνίδια, τσάντες και ποδιές από εποχές που σε γεμίζουν με συγκίνηση και νοσταλγία βρίσκονται ανάμεσα στα χιλιάδες εκθέματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης της οδού Τριπόδων 23 στην Αθήνα.

Από τον
Θάνο Μακρογαμβράκη
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Στον ιστορικό δρόμο της Πλάκας, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η σχολική ζωή απέκτησε διαφορετικό νόημα και συναισθηματική αξία, όπως ακριβώς την εμπνεύστηκαν η δημιουργός του μουσείου και σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευαγγελία Κανταρτζή και η νηπιαγωγός και ζωγράφος Νικολέτα Ψάλτη που το διακόσμησε.

Αποστολή του μουσείου, όπως εξηγεί στην «Espresso» η κυρία Ψάλτη, είναι η διάσωση, η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολείων μέσα από σπάνια αντικείμενα, βιβλία και χειρόγραφα, τα οποία συλλέχθηκαν με σεβασμό και προστατεύονται με αγάπη.

«Οταν η πρόεδρος του μουσείου Ευαγγελία Κανταρτζή μου ζήτησε να αναλάβω τη διακόσμηση των χώρων, εντυπωσιάστηκα. Ηθελα τόσο πολύ να βρεθώ ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα, που πραγματικά πέταξα από τη χαρά μου» αναφέρει η Νικόλετα Ψάλτη και προσθέτει: «Ο,τι υπάρχει εδώ έχει συναισθηματική αξία, αφού έχει τη δύναμη να σε ταξιδεύει στους αιώνες. Με συγκινεί να βλέπω τις προθήκες με τα βιβλία, τους μύθους του Αισώπου, μια πραγματικά σπάνια έκδοση του 1885, όπως ακριβώς τη διδάχτηκαν τότε οι μαθητές της δευτέρας τάξης του γυμνασίου ή επίσης τα “Αναγνωστικά” του Δημοτικού».

Σύμφωνα με τη Νικόλετα Ψάλτη, η διακόσμηση των χώρων του μουσείου, το οποίο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο του 1850, διήρκεσε τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Και αυτό γιατί ήθελε ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή πώς θα τοποθετηθούν τα αντικείμενα βάσει της εποχής και της χρήσης τους.

wetghwet 6

«Αυτό που θέλαμε ήταν ο επισκέπτης να μπορεί να βλέπει την εξέλιξη του αντικειμένου μέσα στον χρόνο. Εχει απίστευτο ενδιαφέρον να βλέπεις την έκδοση ενός βιβλίου, πώς ήταν τον 17ο ή τον 18ο αιώνα, αλλά και αργότερα, τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πολλά από τα εκθέματα ανήκουν στη συλλογή της Ευαγγελίας Κανταρτζή, τα οποία συγκέντρωνε για πολλά χρόνια με σεβασμό και αγάπη στο σχολικό βιβλίο.

«Θησαυροί»

Σε κάθε ταξίδι της, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα βήματά της την οδηγούσαν στα παλαιοβιβλιοπωλεία, με τη χαρά να γίνεται αμέτρητη όταν ανακάλυπτε τους δικούς της θησαυρούς: κάποιο παλιό, παραπεταμένο, σκονισμένο, μα για εκείνη πολύτιμο, σχολικό βιβλίο».

Ξεχωριστοί είναι στο μουσείο οι χώροι με τα σχολικά και τα παιδικά παιχνίδια, που εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους, αλλά και η σχολική τάξη της δεκαετίας του ’50, που έχει στηθεί με τα παλιά ξύλινα θρανία. «Μέσα στη συγκεκριμένη αίθουσα, όπου πραγματοποιούνται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, οι μεγαλύτεροι συγκινούνται, αφού ταξιδεύουν στα δικά τους παιδικά χρόνια, ενώ οι μικρότεροι μαθαίνουν πόσο διαφορετικές ήταν τότε οι σχολικές αίθουσες. Επίσης, μέσα από την ιστοσελίδα www.ekedisy.gr οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις δράσεις του μουσείου, τόσο μέσα στους χώρους του όσο και εκτός, με όμορφες ξεναγήσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας» καταλήγει η Νικολέτα Ψάλτη, η οποία στις 6 Μαΐου στον χώρο Τέχνης Ισόγειο στην Κηφισιά θα παρουσιάσει την πρώτη έκθεσή της με έργα της συλλογής με τίτλο «Ψίθυροι δέντρων, θάλασσας φως».

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες: 

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...