Τυφώνας «εξαφάνισε» τη βανίλια

Στα ύψη οι τιμές των παγωτών εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής στις καλλιέργειες της Μαδαγασκάρης, η οποία παράγει το 80% της παγκόσμιας ζήτησης

Στα ύψη οι τιμές των παγωτών εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής στις καλλιέργειες της Μαδαγασκάρης, η οποία παράγει το 80% της παγκόσμιας ζήτησης

Με το… κιάλι μπορεί να βλέπουμε τα παγωτά αυτό το καλοκαίρι, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ειδικούς, η τιμή τους να εκτοξευθεί στα ύψη λόγω έλλειψης της βασικής πρώτης ύλης.
Αιτία του κακού είναι ο τυφώνας που χτύπησε πρόσφατα τη Μαδαγασκάρη, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος των καλλιεργειών βανίλιας.

Σύμφωνα με τους ειδήμονες που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα «Boston Globe», η Μαδαγασκάρη παράγει το 80% της βανίλιας παγκοσμίως, ενώ το υπόλοιπο 20% παράγεται στην Ινδία, στην Ινδονησία, στην Ουγκάντα και την Παπούα Νέα Γουινέα. Η βανίλια, όπως εξηγεί η εφημερίδα, δεν χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή του παγωτού με την ομώνυμη γεύση, αλλά και σε γεύσεις όπως η σοκολάτα.

Ο τυφώνας Ενάγουο, που έπληξε τη Μαδαγασκάρη προκαλώντας δεκάδες νεκρούς και 500.000 αστέγους, κατέφερε σοβαρό πλήγμα στις καλλιέργειες της βανίλιας. Ηδη ο πρώτος αντίκτυπος στην τιμή της βανίλιας στη διεθνή αγορά ήταν σοκαριστικός για τους παραγωγούς παγωτών.

249,51 ευρώ τα 450 γρ.

Από τα 41,27 ευρώ που πωλούνταν τα 450 γραμμάρια το 2015, η τιμή τους εκτοξεύτηκε στα 249,51 ευρώ μετά τον τυφώνα. Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας McCormick να εκτιμά ότι η τιμή της βανίλιας θα συνεχίσει να αυξάνεται όχι μόνο μέχρι το φετινό καλοκαίρι αλλά και ολόκληρο το 2018. Οι εταιρίες παραγωγής παγωτών με τις οποίες ήρθε σε επαφή η Boston Globe αναφέρουν ότι σε πρώτο στάδιο προσπαθούν να απορροφήσουν την αύξηση την τιμής της πρώτης ύλης, ωστόσο, αν διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο για καιρό ή χειρότερα, αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία της, θα αναγκαστούν να αυξήσουν αναλογικά και τις τιμές των παγωτών.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ