16χρονος μαθητής έφτιαξε hi-tech μπαστούνι (που «μιλάει») για τυφλούς

Ενα «έξυπνο» και πρωτοποριακό μπαστούνι για τυφλούς, που κατασκεύασε ένας 16χρονος μαθητής από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, έχει κάνει αίσθηση στον επιστημονικό κόσμο

Ενα «έξυπνο» και πρωτοποριακό μπαστούνι για τυφλούς, που κατασκεύασε ένας 16χρονος μαθητής από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, έχει κάνει αίσθηση στον επιστημονικό κόσμο. Το εξελιγμένο λευκό μπαστούνι λειτουργεί μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων και έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις, να εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση και ταυτόχρονα να στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη, ώστε να τα αποφεύγει!

Ο 16χρονος Αθανάσιος Μπαμπαλής είναι μαθητής της β’ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας, ενώ δίπλα του στην υλοποίηση αυτής της πρωτότυπης ιδέας ήταν ο καθηγητής του στην Πληροφορική Γιάννης Σιταρίδης.

Οπως είπε σε δηλώσεις του ο καθηγητής, το μπαστούνι διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα RFID, ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία των πιστωτικών καρτών για τις ανέπαφες συναλλαγές και την αναγνώρισή τους από απόσταση.
«Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε ένα σενάριο που θα πρόβλεπε την ενσωμάτωσή της στα ανάγλυφα ριγωτά πλακίδια που τοποθετούνται στον δρόμο ώστε να διευκολύνονται οι τυφλοί στο να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές.

Με τον τρόπο αυτό το μπαστούνι θα μπορούσε να “διαβάσει” πληροφορίες από τα πλακίδια και να κατευθύνει τον χρήστη δεξιά ή αριστερά καθώς και να τον πληροφορεί για την απόσταση που έχει να διανύσει έως κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, όπως ένας σταθμός του μετρό ή μια διάβαση».

Ενα επίσης από τα πλεονεκτήματα του μπαστουνιού είναι και το χαμηλό κόστος του, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 30 ευρώ.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ