Ιταλός νευροχειρουργός μεταμόσχευσε δεύτερο κεφάλι σε αρουραίο που επιβίωσε

Ετοιμος να πραγματοποιήσει τη μεταμόσχευση κεφαλιού σε άνθρωπο εντός του έτους δηλώνει αμφιλεγόμενος νευροχειρουργός, μετά την «επιτυχία» του να δημιουργήσει δικέφαλο ποντικό

Ετοιμος να πραγματοποιήσει τη μεταμόσχευση κεφαλιού σε άνθρωπο εντός του έτους δηλώνει αμφιλεγόμενος νευροχειρουργός, μετά την «επιτυχία» του να δημιουργήσει δικέφαλο ποντικό. Ο Σέρτζιο Καναβέρο μεταμόσχευσε, για την ακρίβεια, κεφάλι αρουραίου σε άλλον αρουραίο και το δικέφαλο πειραματόζωο που δημιούργησε κατάφερε να επιβιώσει.

Ο Ιταλός επιστήμονας και οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Χαρμπίν στην Κίνα, με τους οποίους συνεργάστηκε, παρουσίασαν τα αποτελέσματα του πειράματος με τους ποντικούς στο περιοδικό νευροεπιστήμης «CNS Neuroscience and Therapeutics». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ομάδες τριών αρουραίων στα πειράματά τους.

Εκοψαν το κεφάλι ενός μικρού αρουραίου και χρησιμοποίησαν το αίμα ενός δεύτερου ποντικού για να διατηρήσουν στα κατάλληλα επίπεδα την πίεση του αίματος στο εσωτερικό του μοσχεύματος. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να διατηρήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του κομμένου κεφαλιού καθ’ όλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για τη μεταμόσχευσή του. Το τελευταίο στάδιο του πειράματος προέβλεπε την προσκόλληση του κεφαλιού του μικρού αρουραίου στο σώμα μεγαλύτερου ποντικού, πάνω από το δικό του κεφάλι. Η ερευνητική ομάδα επανέλαβε το πείραμα με άλλους αρουραίους και, όπως υποστηρίζουν, οι δικέφαλοι ποντικοί που δημιούργησαν επιβίωσαν περίπου 36 ώρες.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την επικινδυνότητα και τα ηθικά διλήμματα της μεταμόσχευσης ανθρώπινου κεφαλιού, ο Καναβέρο ανακοίνωσε ότι εντός του 2017 θα πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση σε άνθρωπο.
«Πολλοί εθελοντές από όλο τον κόσμο δήλωσαν πρόθυμοι» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι, αν και δεν έχει επιλεγεί ακόμη ο τελικός υποψήφιος για το πείραμα, θα είναι Κινέζος και όχι Ρώσος, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος παλιότερα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ