Τρανσέξουαλ και στην ταυτότητα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανάρτησε προς δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανάρτησε προς δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο

Οποιο φύλο από τα δύο επιθυμούν θα μπορούν να δηλώνουν στο εξής στα… χαρτιά οι διεμφυλικοί! Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ανάρτησε προς δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονή, δεν θα «μετρά» πλέον τι έχει καταχωριστεί μετά τη γέννησή τους στο ληξιαρχείο!

Το νομοσχέδιο για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού» προβλέπει πως η καταχώριση του φύλου ενός ατόμου στην αστυνομική ταυτότητα, στο διαβατήριο και σε άλλα κρατικά έγγραφα θα γίνεται με βάση πώς αυτό αυτοπροσδιορίζεται.

Με άλλα λόγια, η καταχώριση του φύλου θα γίνεται πλέον σύμφωνα με το πώς το ίδιο άτομο αντιλαμβάνεται το φύλο του και όχι με ό,τι έχει δηλωθεί στη ληξιαρχική πράξη γέννησης.
Με την ισχύουσα νομοθεσία τα διεμφυλικά άτομα δεν μπορούσαν να διορθώσουν τη ληξιαρχική πράξη γέννησής τους και να αλλάξουν το όνομά τους, εάν προηγουμένως δεν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για επαναπροσδιορισμό του φύλου, ενώ έπρεπε να υπάρχει και πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου.

Σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, κάθε ενδιαφερόμενος δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να δηλώσει πως έχει προχωρήσει σε αλλαγή φύλου ούτε απαιτείται να προσκομίσει εξέταση ή ιατρική αγωγή που να σχετίζεται με τη σωματική ή την ψυχική του υγεία.
Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου θα αρκεί μία αυτοπρόσωπη δήλωση του ενδιαφερομένου ενώπιον του δικαστηρίου, η οποία θα γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο, χωρίς δημοσιότητα.

Διασφάλιση της μυστικότητας

Η δικαστική απόφαση θα καταχωρίζεται στο ληξιαρχείο που είχε συντάξει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του ενδιαφερομένου, η δε καταχώριση της δικαστικής απόφασης περί διόρθωσης φύλου θα γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

Οι υπάλληλοι του ληξιαρχείου καθώς και όσοι άλλοι εμπλέκονται στη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου ή έλαβαν γνώση της τέλεσής της θα έχουν κι αυτοί υποχρέωση εχεμύθειας. Εξάλλου, η έκφραση «αλλαγής φύλου» καταργείται στα ληξιαρχεία και θα αναγράφεται πλέον «διόρθωση φύλου», ενώ θα διατηρούνται οι αριθμοί του φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και του μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Σε περίπτωση που το πρόσωπο που διόρθωσε το καταχωρισμένο φύλο του έχει παιδιά (γεννημένα σε γάμο, σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, χωρίς γάμο των γονέων τους ή και υιοθετημένα), τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται, ενώ στη ληξιαρχική πράξη γέννησής τους δεν επέρχεται καμία μεταβολή.

Η πρώτη νομοθεσία για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (δηλαδή αλλαγή κρατικών εγγράφων χωρίς προηγούμενη χειρουργική επέμβαση) έγινε το 2004 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ