Τα ιπτάμενα «μάτια»

Τα νέα drones της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, φέρνουν επανάσταση στους κρίσιμους τομείς έρευνας, διάσωσης, ασφάλειας και παρατήρησης

Ηλεκτρονικά «μάτια», ιπτάμενα και αθόρυβα, που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο σαφείς εικόνες από σοβαρά συμβάντα, διαθέτουν πλέον Αστυνομία και Πυροσβεστική!

ΑΠΟ ΤΟΝ
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου drones, που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας, φέρνουν επανάσταση στους τομείς της έρευνας, της διάσωσης, της ασφάλειας και της παρατήρησης.

Τα έξι drones της ΕΛ.ΑΣ. και τα τέσσερα της Πυροσβεστικής, που διαθέτουν ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και κάμερες, έχουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και ελάχιστους κινδύνους.

Τα τρία μεγάλα βενζινοκίνητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, από τα συνολικά δέκα που παρουσιάστηκαν, έχουν δυνατότητα πτήσης έως και 20 συνεχείς ώρες και μπορούν να καλύψουν ακτίνα περίπου 80 χιλιομέτρων, σε όποιο ύψος επιθυμούν οι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί που θα τα χειρίζονται.

Σε πρώτο στάδιο, αναμένεται να συνδράμουν τις υπηρεσίες Τροχαίας στη συλλογή πληροφοριών μέσω λήψης και μετάδοσης φωτογραφιών και βίντεο, καθώς και την Πυροσβεστική στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

Το επόμενο διάστημα, πάντως, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν και σε πιο εξειδικευμένες επιχειρησιακές αποστολές της ΕΚΑΜ, της Αντιτρομοκρατικής ή της Δίωξης Ναρκωτικών.

Ηδη το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση έξι χειριστών και έξι τεχνικών που υπάγονται αρχικά ως τμήμα στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στο άμεσο μέλλον θα υπαχθούν στον ενιαίο φορέα εναέριων μέσων Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

Στον ίδιο φορέα υπάγονται και όλα τα υπόλοιπα πτητικά μέσα (ιδιόκτητα και ενοικιαζόμενα ελικόπτερα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών κ.λπ.), εκτός από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που υπάγονται στην Πολεμική Αεροπορία.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ