Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένοχος για βιασμό ο Ηλίας Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης...

Ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον Ηλία Μίχο...

H Mαριαγάπη του «GNTM» μίλησε για την περιπέτεια με τον καρκίνο του...

Η Μαριαγάπη Ξυπολιά αποκάλυψε πως πρόλαβε τον καρκίνο του...

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις 21χρονης για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια μεγαλογαιοκτήμονα...

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο μεγαλογαιοκτήμονα,...

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Ποιος (ξε)πουλάει τον «πλούτο» του Ιόλα

Μεγάλη δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s με 155 αντικείμενα του διάσημου γκαλερίστα

Μεγάλη δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s με 155 αντικείμενα του διάσημου γκαλερίστα

Ο εικαστικός πλούτος του αλησμόνητου μαικήνα της τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα βγαίνει στο σφυρί από άγνωστους… ιδιοκτήτες! esr 0905 019 cmykΜια μεγάλη δημοπρασία με έργα τέχνης και αντικείμενα, τα οποία είχε στις συλλογές του, διοργανώνει στις 25 Μαΐου ο οίκος Sotheby’s, στα γραφεία του στο Λονδίνο.

Από τη ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΡΔΑ

Στη βραδιά θα πουληθούν 155 αντικείμενα του παγκοσμίου φήμης γκαλερίστα με τη μυθιστορηματική ζωή, μεταξύ των οποίων έργα τέχνης, κοσμήματα, έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα, χαλιά, αλλά και είδη καθημερινής χρήσης, όπως σερβίτσια.

Το αξιοπερίεργο είναι, ωστόσο, ότι σε κανένα σημείο της ιστοσελίδας του φημισμένου οίκου δεν αναφέρεται από ποιον δημοπρατούνται τα συγκεκριμένα αντικείμενα, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα υπάρχοντα της συλλογής του βρίσκονταν στην έπαυλή του στην Αγία Παρασκευή, η οποία μετά τον θάνατό του λεηλατήθηκε.

Πίνακες, σχέδια και γλυπτά των Πάμπλο Πικάσο, Αντι Γουόρχολ, Μαξ Ερνστ, Σαλβαντόρ Νταλί, Ανρί Ματίς, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, αλλά και δημιουργίες των Ελλήνων εικαστικών Αλέξη Ακριθάκη, Τάκη, Κώστα Πανιάρα περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων των αντικειμένων που θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν οι λάτρεις της τέχνης.

Μάλιστα, με τους περισσότερους από αυτούς ο Ιόλας συνδεόταν με προσωπική φιλία. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 117 ευρώ και πιθανότατα θα φθάσουν και θα ξεπεράσουν τα 235.000 ευρώ! Μάλιστα, το έργο με την υψηλότερη τιμή εκτίμησης είναι ο πίνακας του Victor Brauner με τίτλο «Polarisation» (175.334-233.779). Εργο με ιδιαίτερη σημασία είναι και ο πίνακας του Αντι Γουόρχολ «Μέγας Αλέξανδρος» (40.911-58.445 ευρώ), αλλά και η δημιουργία του Lucio Fontana με τίτλο «Concetto Spaziale» (70.134-93.512 ευρώ).

Ποιος βρίσκεται, όμως, πίσω από την πώληση των αντικειμένων που κοσμούσαν τις συλλογές του Ιόλα; Οι εκπρόσωποι του οίκου Sotheby’s είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις πληροφορίες που δίνουν, ενώ και στην επίσημη ιστοσελίδα του οίκου τα στοιχεία σχετικά με τη δημοπρασία είναι λιγοστά.

Καμία απάντηση

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, πάντως, που είχαμε και εμείς με εκπροσώπους του οίκου στην Ελλάδα δεν λάβαμε καμία επίσημη απάντηση σχετικά με την προέλευση των έργων. Εκείνο που κάνει την υπόθεση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι ότι πολλά από τα αντικείμενα της συλλογής Ιόλα βρίσκονταν στην επιβλητική έπαυλή του στην Αγία Παρασκευή, στην οποία μετά τον θάνατό του έγινε πλιάτσικο από γνωστούς και φίλους. Αρκετοί από τους πίνακες και τα εντυπωσιακά γλυπτά που κοσμούσαν το παλάτι του εδώ και χρόνια αγνοούνται.

Οργή από τον βιογράφο του! «Ολα προέρχονται 8 1 0από ανιψιά του. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ντροπή»

«Τεντζερέδες και σκουπίδια είναι τα περισσότερα από τα αντικείμενά του που θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Sotheby’s. Είμαι σίγουρος ότι όλα προέρχονται από τη μία εκ των δύο ανιψιών του κορυφαίου συλλέκτη, που δεν θέλει άλλο τα αντικείμενα του θείου της και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τα εκποιήσει». Με δηλώσεις του στην «Espresso» ο Νίκος Σταθούλης (φωτό), γνωστός σύμβουλος τέχνης και άλλοτε στενός συνεργάτης και βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, εκφράζει τη δική του εκτίμηση σχετικά με τη δημοπρασία, διαλύοντας κάθε πιθανή ιστορία συνωμοσίας πίσω από τους ιδιοκτήτες των 155 αντικειμένων!

Ο άνθρωπος που γνωρίζει γεγονότα και καταστάσεις εκ των έσω της οικογένειας δείχνει, λοιπόν, ως κάτοχο αυτού του μικρού θησαυρού άτομο από το συγγενικό περιβάλλον του Ιόλα, σχολιάζοντας μάλιστα ότι τα περισσότερα από αυτά είναι… σκουπίδια. «Ανάμεσα στις ευτελείς ταμπακέρες, τα μπιμπελό, τα σερβίτσια, τα καθρεφτάκια και τα μαχαιροπίρουνα υπάρχουν και αριστουργήματα κορυφαίων ζωγράφων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ντροπή. Η ανιψιά του θεωρεί ότι, πουλώντας αυτά τα φτηνά αντικείμενα, θα απαλλαγεί από τη μνήμη του θείου της, αλλά πλανάται οικτρά» αναφέρει με αυστηρό ύφος ο κ. Σταθούλης.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Πολιτισμού επικρατεί σιωπή και δεν είναι τυχαίο, καθώς, όπως αναφέρει ο ίδιος: «Την εποχή που ο σπουδαίος και παγκοσμίου φήμης συλλέκτης τούς χάριζε τη συλλογή του, το ΥΠΠΟ δεν έκανε αποδεκτή την προσφορά του! Αν σήμερα, λοιπόν, ανακατευτεί με σκοπό να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους τα αντικείμενα, θα παρουσιάσει την ενοχή του. Γι’ αυτό και κρατά σιγήν ιχθύος. Είναι ένα υπουργείο ανίκανο να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και ειδικά στην περίπτωση του Ιόλα είναι ηττημένο».

Στον Δήμο Αγίας Παρασκευής περνά και επίσημα η έπαυλη του συλλέκτη

9 4

«Εφτασε η στιγμή της δικαίωσης» λέει ο Νίκος Σταθούλης, ανακοινώνοντας σήμερα μέσω της «Espresso» ότι το σπίτι του Ιόλα περιήλθε και επίσημα στην κατοχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

«Σας το ανακοινώνω με πολλή χαρά. Σαφώς αυτή η συλλογή που θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s θα μπορούσε να εκτεθεί σε αυτό ακριβώς το σπίτι. Η ανιψιά του, όμως, επέλεξε άλλον δρόμο. Οσο και αν κάποιοι επιμένουν να σβήσουν οποιοδήποτε ίχνος του Ιόλα, σας διαβεβαιώνω ότι εμείς όλοι πεισματικά θα τραβήξουμε μπροστά και μόλις παραλάβουμε τον χώρο από τις στάχτες του θα τον ξαναφτιάξουμε» αναφέρει με πολύ πείσμα, αλλά και αίσθημα ευθύνης.

«Εχω τεράστιο βιογραφικό υλικό του και το σπίτι θα αποκτήσει και πάλι ζωή. Θα αναδειχθεί το μεγαλείο του και θα γίνει χώρος επισκέψιμος, συνεχίζοντας το έργο του, που κρύβει τόσο μυστήριο και οικουμενικό χαρακτήρα. Κανένα μαχαιροπίρουνο δεν θα το ελαχιστοποιήσει αυτό» σημειώνει με νόημα ο κ. Σταθούλης.

Ο ίδιος και ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος πρόκειται να ανακοινώσουν επίσημα στις 7 Ιουνίου ότι ο χώρος περιέρχεται στη δικαιοδοσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής και ότι οι πόρτες του πάλαι ποτέ αρχοντικού (φωτό) του κορυφαίου συλλέκτη και ανθρώπου της τέχνης θα ανοίξουν και πάλι για θεατρικές παραστάσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

offer

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...