Στις φλόγες ο ιστορικός ναός του Αγ. Δημητρίου στου Ψυρρή

Σωτήρια αποδείχθηκε η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου στου Ψυρρή, ο οποίος υπήρξε η πρώτη Μητρόπολη των Αθηνών!

Σωτήρια αποδείχθηκε η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου στου Ψυρρή, ο οποίος υπήρξε η πρώτη Μητρόπολη των Αθηνών! Ομως, όπως καταγγέλλουν οι ιερείς της, η εκκλησία έχει εγκαταλειφθεί, καθώς δεν διαθέτει συστήματα ασφαλείας και πυρόσβεσης και κινδυνεύει καθημερινά να καταστραφεί.

«Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι τεράστιος. Σήμερα, ευτυχώς οι πυροσβέστες μας πρόλαβαν. Τι θα γίνει αν πιάσει ξανά φωτιά;» είπαν οι ιερείς. Οπως ανέφερε το romfea.gr, με αυτό το περιστατικό αποκαλύφθηκε η κρατική αδιαφορία όλα αυτά τα χρόνια για τον ιστορικό ναό, ο οποίος είναι αφημένος στο έλεος του Θεού.

f4 132

«Το περιμέναμε να συμβεί με μαθηματική ακρίβεια. Ευτυχώς, τα χειρότερα τα αποφύγαμε. Εως πότε, όμως, θα είναι έρμαιο της κρατικής αδιαφορίας το ιστορικό αυτό μνημείο;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι της περιοχής για το στολίδι, το οποίο κατά τύχη δεν έγινε παρανάλωμα του πυρός.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ιερείς, τα έσοδα του ναού για την τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας και προστασίας είναι ελάχιστα, ενώ λίγοι είναι και οι ενορίτες της περιοχής που θα μπορούσαν να προσφέρουν τον οβολό τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για να ενταχθεί η εκκλησία σε ένα πρόγραμμα ανάδειξης του κτίσματος και των πολιτιστικών θησαυρών του και να προστατευτεί.

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ