«Σκαφάτοι» στο στόχαστρο χάκερ

Μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να πάρουν τον έλεγχο των γιοτ και να «κλέψουν» prive φωτογραφίες των επιβαινόντων

Μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να πάρουν τον έλεγχο των γιοτ και να «κλέψουν» prive φωτογραφίες των επιβαινόντων

Η νέα απειλή που αντιμετωπίζουν οι «σκαφάτοι» έρχεται από τους χάκερ, οι οποίοι, όπως αποκαλύφθηκε σε συνέδριο ιδιοκτητών σούπερ γιοτ στο Λονδίνο, μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να πάρουν τον έλεγχο των υπερπολυτελών πλεούμενών τους, ακόμη και να υποκλέψουν ιδιωτικές φωτογραφίες των επιβαινόντων.

Από την Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Ο Κάμπελ Μάρεϊ, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας της εταιρίας Blackberry, θέλοντας να αποδείξει πόσο ευάλωτα είναι τα σούπερ γιοτ στις κυβερνοεπιθέσεις, κατέλαβε με τη βοήθεια συναδέλφου του στο πλαίσιο επίδειξης ένα από τα σκάφη που ήταν ελλιμενισμένα.

Μέσα σε 30 λεπτά από την ώρα που επιβιβάστηκε και άνοιξε το λάπτοπ του είχε πάρει τον έλεγχο του wi-fi του σκάφους, γεγονός που του επέτρεπε να διαβάσει, να διαγράψει ή ακόμα και να επεξεργαστεί τα e-mails των επιβαινόντων, ενώ εντός ολίγων ωρών είχε τον έλεγχο του συστήματος πλοήγησης και τηλεπικοινωνιών.

«Φανταστείτε να έχετε κάποιον υψηλό προσκεκλημένο σε ένα από τα σκάφη σας και να θέλει να εκδώσει ένα δελτίο Τύπου. Αν μπορέσω να το αλλάξω, μπορώ να προκαλέσω μεγάλη ζημιά στο image του» είπε στο συνέδριο, που έλαβε χώρα σε πριβέ κλαμπ ιδιοκτητών στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις

Οπως εξήγησε, τα σκάφη είναι περισσότερο ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, λόγω των λιγότερο ασφαλών ασύρματων δικτύων τους. «Οι ιδιοκτήτες θέλουν να έχουν ισχυρό σήμα wi-fi για να μπορούν να εργάζονται μέσα από το σκάφος. Αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο εκτείνεται πολύ μακρύτερα από το σκάφος, σε άλλα σκάφη και στη στεριά» πρόσθεσε.

Εκτός από την υποκλοπή οικονομικών δεδομένων και φωτογραφιών, ένας χάκερ μπορεί εύκολα να πάρει τον έλεγχο και του δικτύου κλειστού κυκλώματος καμερών του σκάφους, για να βοηθήσει να εκτελεστεί μια επίθεση ή μια απαγωγή.
Αν και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας αναφέρουν ότι οι σωματικές επιθέσεις σε σούπερ γιοτ είναι σπάνιες, οι υποκλοπές δεδομένων που οδηγούν σε εκβιασμούς και απαιτήσεις λύτρων έχουν γίνει πολύ συνήθεις τους τελευταίους 18 μήνες.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ