Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

«Σανίδι» το μπαρμπέρικο

Η «Espresso» παρακολούθησε το έργο «Πέρασε ένας χρόνος», που «ανεβαίνει» στο vintage 1900 The Barber Shop

«Εισβολή» στο κουρείο του «Ταμάμ» έκανε η… ελληνική Ιστορία! Επτά ηθοποιοί κατέλαβαν το 1900 The Barber Shop, στο Κολωνάκι, για να διηγηθούν περιπέτειες που έχουν ως φόντο μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας και να αποδείξουν στο τέλος πως υπάρχουν στοιχεία που μας ενώνουν «σε μια κοινή ρίζα, πέρα από τον χώρο και τον χρόνο».

ΑΠΟ 
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΤΣΗ
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Εκεί, λοιπόν, που ο «Αλί» (Νίκος Μαγδαληνός) ζει τις δικές του ιστορίες ξυρίζοντας και κουρεύοντας, η Ναταλία Στυλιανού σκηνοθέτησε την παράσταση «Πέρασε ένας χρόνος», στην οποία έχει κάνει και τη δραματουργική σύνθεση.

Καταγεγραμμένες μαρτυρίες

Το έργο γράφτηκε από τους ίδιους τους ηθοποιούς της παράστασης, οι οποίοι άρχισαν την έρευνά τους το καλοκαίρι του 2015, βασισμένοι σε κείμενα Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων, σε καταγεγραμμένες μαρτυρίες αλλά και στην προφορική παράδοση.

Η πρεμιέρα του έγινε τον Μάιο του 2016 σε ένα σπίτι στον Κολωνό, αφού η λογική των δημιουργών του είναι πως πρέπει να παρουσιάζεται όχι σε θεατρικές σκηνές, αλλά σε χώρους όπου η ιστορία και η μνήμη παραμένουν -με κάποιο τρόπο- ζωντανές. Και δεν είναι η μόνη τους πρωτοτυπία!

Αντί εισιτηρίου, ο θίασος έχει το «κουτί» του, στο οποίο οι θεατές μπορούν να αφήσουν όποιο αντίτιμο εκείνοι θέλουν μετά το τέλος της παράστασης.

Οι Δήμητρα Δρακοπούλου, Δημήτρης Κακαβούλας, Ιάκωβος Μηνδρινός, Σεμίνα Πανηγυροπούλου, Θαλής Πολίτης, Χρήστος Διονυσόπουλος και Αγγελική Στρατή, αλλά και ο Θεοδόσης Σκαρβέλης ενσαρκώνουν τους επτά ήρωες που αναμειγνύονται με το κοινό, διηγούνται την ιστορία της ζωής τους σαν να βρίσκονται σε φιλικό τραπέζι, ενώ φτάνοντας στο φινάλε ο θεατής απολαμβάνει ένα είδος κάθαρσης. Ζώντας την εμπειρία της παράστασης, έχουμε να πούμε πως ο θίασος στοχεύει σε όλες τις αισθήσεις, είτε με πραγματικά ερεθίσματα είτε μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές.

Τα συναισθήματα εναλλάσσονται, τα χρώματα και οι εικόνες μοιάζουν «ξεθωριασμένα», σαν τις παλιές αναμνηστικές φωτογραφίες, ενώ το εκπληκτικό plot twist στο τέλος, που ξεπηδάει σαν χείμαρρος, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της καλλιτεχνικής αξίας του έργου.

4rwe5g 2Ο κομψός οικοδεσπότης ο οποίος ζωντάνεψε μια τέχνη που χάνεται

«Οικοδεσπότης» της ιδιαίτερης παράστασης, αφού παραχώρησε το «σκηνικό», το 1900 The Barber Shop, είναι ο Παναγιώτης Γρηγορίου, ένας κομψός και επιβλητικός κύριος, που άφησε τις μεγάλες επιχειρήσεις (σπούδασε Οργάνωση, Διοίκηση και Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά) για να ζωντανέψει μια τέχνη που σιγά σιγά χάνεται στον χρόνο, εκείνη του κουρέα.

Ο χώρος θα μπορούσε να είναι τμήμα μουσείου, αφού ο κύριος Γρηγορίου είναι συλλέκτης και έχει δημιουργήσει μια «τρύπα» μέσα στον χρόνο με τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί όχι μόνο για διακόσμηση, αλλά και για δουλειά. Ξυράφια, καρέκλες, αλλά και γκραβούρες ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε άλλες εποχές. Μας καλωσόρισε και μας πρόσφερε κρασί σαν να ήμασταν καλεσμένοι σε βεγγέρα, με τις μυρωδιές από τις πομάδες και τις κολόνιες να πλημμυρίζουν το κουρείο.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...