Ο μπλόγκερ που έσωσε τον κόσμο!

Πώς 22χρονος Βρετανός με 9,78 € αναχαίτισε την κυβερνοεπίθεση

Πώς 22χρονος Βρετανός με 9,78 € αναχαίτισε την κυβερνοεπίθεση 

Από την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Κατά τύχη ήρωας έγινε 22χρονος Βρετανός μπλόγκερ, ο οποίος ξοδεύοντας μόλις 9,78 ευρώ κατάφερε να αναχαιτίσει την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση, που πρόσβαλε περισσότερους από 200.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε τουλάχιστον 150 χώρες και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία του βρετανικού συστήματος υγείας και των γερμανικών σιδηροδρόμων.

Ο αυτοδίδακτος λάτρης της τεχνολογίας, ιδιοκτήτης του blog www.malwaretech.com, κατάφερε να βρει τον τρόπο να αντεπιτεθεί στον ιό, βρίσκοντας και αγοράζοντας το όνομα ενός πεδίου (domain) αντί λίγων ευρώ.
«Γενικά, ένα κακόβουλο λογισμικό συνδέεται με το όνομα ενός πεδίου που δεν είναι καταχωρισμένο. Με το να καταχωρίσουμε απλώς αυτό το όνομα του πεδίου καταφέρνουμε να σταματήσουμε την εξάπλωσή του».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι δεν γνώριζε πως αυτός ο ελιγμός ήταν αρκετός για να σταματήσει τον ιό και ότι η ενέργειά του ήταν «τυχαία από την αρχή». Παρ’όλα αυτά, έτυχε θερμής υποδοχής σε εξειδικευμένα φόρα και το μπλογκ του αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας του Κυβερνοχώρου της Βρετανίας, ενώ ο βρετανικός Τύπος τον χαρακτήρισε «ήρωα κατά λάθος».

Μολυσμένα συνημμένα αρχεία σε e-mail

Η άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση, με χρήση εργαλείων που πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και κλιμακώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Οι κυβερνο-εκβιαστές ξεγέλασαν χρήστες με μολυσμένα συνημμένα αρχεία σε e-mail, που έμοιαζαν να περιέχουν τιμολόγια, προσφορές απασχόλησης και προειδοποιήσεις ασφαλείας. Ο ιός, τύπου ransomware, κρυπτογράφησε δεδομένα στους υπολογιστές και ζητούσε από τους χρήστες να πληρώσουν έως 550 ευρώ ως λύτρα σε bitcoins για να αποκτήσουν πάλι πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Η Europol εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία ότι ο αριθμός των πληγέντων υπολογιστών αναμένεται να αυξηθεί σήμερα, με το άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων.

«Χτύπημα» και στο ΑΠΘ

Στο στόχαστρο των χάκερ μπήκε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν κάποιο σοβαρό πλήγμα σε βάρος των υπηρεσιών του. Οπως δήλωσε ο  αντιπρύτανης Ερευνας του ΑΠΘ Θόδωρος Λαόπουλος, «ο ιός πρόσβαλε έναν μικρό αριθμό υπολογιστών στο ΑΠΘ, που ήταν προσωπικοί, παλιοί και δεν είχε γίνει ενημέρωση των Windows σε αυτούς». Οι Αρχές του πανεπιστημίου δέχτηκαν καταγγελίες χρηστών της πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ για συμπτώματα κυβερνοεπίθεσης, όπως κρυπτογράφηση τοπικών αρχείων σε αφαιρούμενα μέσα (USB).

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ