Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Ο Otzi «μίλησε»!

Επιστήμονες αναπαρήγαγαν τη φωνή του

ΑΠΟ ΥΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΤΩΝΑΚΗ

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο Otzi, ο άνθρωπος των πάγων, πέθανε από την έκθεση σε πολικές συνθήκες στις ιταλικές Αλπεις.

Αν και πρόσφατες έρευνες έδειχναν ότι ο θάνατός του προήλθε από τραύματα στο σώμα και το κεφάλι του, τελικά οι καιρικές συνθήκες ίσως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να χάσει τη ζωή του.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το μουμιοποιημένο σώμα του Otzi ανακαλύφθηκε στις ιταλικές Αλπεις, οι επιστήμονες συζητούν και προσπαθούν να βρουν τα ακριβή αίτια θανάτου του 5.300 ετών ανθρώπου των παγωμένων Αλπεων. Πέρα από αυτό, κατόρθωσαν το πιο απίθανο: να αναπαραγάγουν τη φωνή του!

Για όσους μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με την εικόνα του Otzi, να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τη φυσικά διατηρημένη μούμια ενός άνδρα που έζησε γύρω στα 3300 π.Χ.
Η μούμια ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1991 στις Αλπεις Otztal, από όπου προέρχεται η ονομασία Ötzi, στα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας. Θεωρείται η παλαιότερη γνωστή φυσική ανθρώπινη μούμια της Ευρώπης. Το σώμα και τα υπάρχοντά του εκτίθενται επί του παρόντος στο Μουσείο Αρχαιολογίας του Νότιου Τιρόλου στο Μπολζάνο της Ιταλίας.

«Ο άνθρωπος-τατουάζ»

Ο Otzi αποτέλεσε αντικείμενο συνεχούς επιστημονικής έρευνας εδώ και 25 χρόνια. Φορούσε δερμάτινα ρούχα από πέντε διαφορετικά είδη ζώων και ήταν «ο άνθρωπος-τατουάζ», μια και δεν είχε ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 61 τατουάζ σε όλο το σώμα του.
Το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα που κατόρθωσαν οι επιστήμονες σχετικά με τον Otzi είναι αναμφίβολα η αναπαραγωγή της φωνής του. Μια ομάδα επιστημόνων πέτυχε την καλύτερη δυνατή προσέγγιση της φωνής του Otzi σε ένα πείραμα που διεξήχθη για να τιμηθεί η 25η επέτειος από την ημέρα της ανακάλυψής του.

Κατάφεραν λοιπόν να αναπαραγάγουν τη φωνή του με την καλύτερη δυνατή προσέγγιση, κυρίως μέσα από τις μετρήσεις του μήκους του φωνητικού του συστήματος και των φωνητικών χορδών.

Ωστόσο, έπρεπε επίσης να ανακατασκευάσουν ολόκληρη τη δομή της φωνητικής οδού, η οποία ήταν η πιο μεγάλη πρόκληση του πειράματος. Για να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο μοντέλο της φωνητικής οδού, συμπεριλαμβανομένων των φωνητικών χορδών και του στόματος, οι ερευνητές μετέφεραν το χέρι του Otzi και το επανατοποθέτησαν στο κρανίο του σε όρθια θέση, ανακατασκεύασαν τους σπονδύλους (από τον πρώτο κοντά στο κρανίο μέχρι τον πρώτο θωρακικό σπόνδυλο), ενώ επανατοποθετήθηκε και το υοειδές οστό, το οποίο στηρίζει τη γλώσσα. Οι επιστήμονες έπειτα «παρήγαγαν» έναν συνθετικό ήχο μέσω της ανακατασκευασμένης φωνητικής οδού.

Παρά την καταπληκτική προσπάθεια που καταβλήθηκε γι’ αυτό το αποτέλεσμα, η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε ότι θα ήταν αδύνατο να αναδημιουργηθεί ο ακριβής ήχος της φωνής του χωρίς δεδομένα που να σχετίζονται με την ένταση και την πυκνότητα των φωνητικών χορδών και τη σύνθεση των μαλακών ιστών του λαιμού.

Πέθανε σε συνθήκες κατάψυξης

Μόλις λίγους μήνες μετά την ανακατασκευή της φωνής του, μια νέα μελέτη ήρθε να προσθέσει στοιχεία στη μακρά σειρά των ερευνών που περιστρέφονται γύρω από την πιο γνωστή παγωμένη μούμια στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Μια νέα ανάλυση που βασίζεται σε ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες έδειξε ότι το χτύπημα του κεφαλιού και η σοβαρή πληγή με βέλη δεν ήταν αυτά που σκότωσαν τον Otzi. Αντ’ αυτού, φαίνεται ότι ο «παγετάνθρωπος» πάγωσε και πέθανε σε συνθήκες κατάψυξης, ενδεχομένως μετά την απώλεια μικρής ποσότητας αίματος από το βέλος που καρφώθηκε στον αριστερό ώμο του, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανθρωπολόγος Frank Rühli του πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ενωσης Φυσικών και Ανθρωπολόγων.

«Οι πολικές συνθήκες ως αιτία θανάτου είναι πιθανότατα ο βασικός λόγος σε αυτήν την περίπτωση» δήλωσε ο Rühli, σύμφωνα με την έκθεση του «Science News», εκτιμώντας ότι ο Otzi εκτέθηκε στις εξαιρετικά ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες προτού πεθάνει». Επιπλέον, ο Rühli φαίνεται να είναι πεπεισμένος ότι η βίαιη διείσδυση του αιχμηρού αντικειμένου στον ώμο του δεν θα μπορούσε να προκαλέσει θανατηφόρα βλάβη και εκτιμά ότι η εσωτερική αιμορραγία δεν θα μπορούσε να τον σκοτώσει.

offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...