Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Οι 6 διάσημες Ελληνίδες που περιμένουν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα...

Baby boom προσεχώς! Γεννητούρια αναμένονται το επόμενο διάστημα στην...

Στις 28 Απριλίου η πρεμιέρα του ριάλιτι «TV Queen» στο Open

Ολοταχώς ετοιμάζεται να βγει στον «αέρα» στις 28 Απριλίου...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...

Ο πρίγκιπας Χάρι «έκοψε» επισήμως τους δεσμούς με τη Βρετανία

Να δίνει ο πατέρας σου μάχη με τον καρκίνο...

«Σήκω απάνω, ψηλέ μου πατέρα»

«Αντίο» με ριζίτικα στον Κων. Μητσοτάκη! Τα συγκινητικά λόγια της Ντόρας

Με το ριζίτικο τραγούδι «Σε ψηλό βουνό» («Ο αητός») και μαντινάδες οδηγήθηκε στην αγκαλιά της πατρογονικής γης ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Από τη
Μαρία Μεϊμάρη

Μαζί με τους στενούς συγγενείς του, τους επί σειρά ετών συνεργάτες τους και εξέχουσες προσωπικότητες, πλήθος κόσμου συνέρρευσε από νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα, όπου ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός, για να πουν το ύστατο «χαίρε» στον εκλιπόντα πολιτικό.

w4tgw4Η γη της Κρήτης έκλεισε χθες στα σπλάχνα της ένα τέκνο της που άφησε το στίγμα του στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου. Πλέον, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναπαύεται δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρίκα, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων.

Νωρίτερα οι Κρητικοί αποχαιρέτησαν τον πρώην πρωθυπουργό με όλες τις τιμές, χειροκροτήματα και ομοβροντίες από το στρατιωτικό άγημα. Ιδιαίτερα σπαρακτικός ήταν ο αποχαιρετισμός που απηύθυνε στον πατέρα της η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκφώνησε έναν συγκινητικό επικήδειο αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος: «Σήκω απάνω, ψηλέ, περήφανε πατέρα μου. Σήκω πάνω, γιατί άδειασε ο τόπος. Θα μείνουν τα βουνά απερπάτητα. Σήκω απάνω, γιατί άδειασε ο τόπος» είπε με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή η κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, φέρνοντας δάκρυα στα μάτια των παρευρισκομένων.

Ροδοπέταλα

Πάνω στους ώμους βρακοφόρων το τυλιγμένο με την ελληνική σημαία φέρετρο βγήκε από την εκκλησία και τοποθετήθηκε στον κιλλίβαντα για να μεταφερθεί στο κοιμητήριο, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος το έραινε με ροδοπέταλα και φώναζε «αθάνατος»! Μόλις η νεκρική πομπή πέρασε την πύλη του νεκροταφείου του Αργουλιδέ, Ριζίτες με πένθιμη ενδυμασία τραγούδησαν το αγαπημένο ριζίτικο τραγούδι του πρώην πρωθυπουργού «Σε ψηλό βουνό» (γνωστό και ως «Αητός»), το οποίο αφιέρωσε στον πατέρα της προτού πεθάνει η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ οι Νίκος Ζωιδάκης και Μανώλης Κονταρός αποχαιρέτησαν τον εκλιπόντα με μαντινάδες. «Σήκω επάνω, αρχηγέ, πού πας αυτή την ώρα» τραγούδησαν εν μέσω χειροκροτημάτων οι δύο καλλιτέχνες!

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν, την ώρα της ταφής, ταυτόχρονα με την τιμητική ομοβροντία από τους άνδρες της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, ο γιος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, άφησε πάνω στο φέρετρο την κατσούνα του παππού του.

Την ώρα που η χανιώτικη γη υποδεχόταν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στρατιωτικά αγήματα και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδαν τιμές, υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Ο αξιωματικός που είχε το γενικό πρόσταγμα παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο και στην Ντόρα Μπακογιάννη τα παράσημα του πρώην πρωθυπουργού.

«Διεύθυνα υπουργούς σαν ο μαέστρος της ορχήστρας»

Δικαιωμένος από τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την οποία υποστήριζε ότι δεν συμβιβάστηκε ποτέ, δήλωνε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη μαραθώνια συνέντευξη διάρκειας 30 ωρών που είχε δώσει στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά το 2007, με τον όρο να βγει στον «αέρα» μόνο μετά τον θάνατό του.

Στο πρώτο απόσπασμα που προβλήθηκε από τον Σκάι τα ξημερώματα της Πέμπτης ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριζε ότι την κυβέρνησή του «έριξαν ιδιωτικά συμφέροντα», όπως ο ΟΤΕ, και υποστήριζε ότι η «παλαιά καραμανλική πτέρυγα» δεν τον στήριξε στην προσπάθειά του.

«Εγώ τουλάχιστον καμία στιγμή δεν υπολόγισα το λεγόμενο πολιτικό κόστος διότι είχα την πολιτική άνεση και την ηθική άνεση, αν θέλετε, διότι εγώ δεν είχα υποσχεθεί τίποτε στον ελληνικό λαό. Αντίθετα, προεκλογικά είχα πει ότι θα βελτιώσω το επίπεδο του ελληνικού λαού όσο μπορώ, αλλά θα του ζητήσω περισσότερη δουλειά… Διεύθυνα σαν ο μαέστρος της ορχήστρας και τον υπουργό και τον υφυπουργό και πολλές φορές κατέβαινα και παρακάτω, σε προέδρους ή γενικούς διευθυντές» ανέφερε.

offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...