Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Περιμένουν 18 χρόνια δικαιοσύνη

Η οικογένεια του Γιώργου Κουλούρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη λεωφορειοπειρατεία του 1999, δεν έχει πάρει ακόμη απαντήσεις

Η οικογένεια του Γιώργου Κουλούρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη λεωφορειοπειρατεία του 1999, δεν έχει πάρει ακόμη απαντήσεις

Από τον
Θάνο Μακρογαμβράκη

Ενα βήμα πριν παραγραφεί δικαστικά η υπόθεση της μόνης λεωφορειοπειρατείας που έγινε ποτέ σε ελληνικό έδαφος, η Δικαιοσύνη δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις στην οικογένεια του αδικοχαμένου Γιώργου Κουλούρη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους εννέα ομήρους του Αλβανού δράστη Φλαμούρ Πίσλι στις 30 Μαΐου του 1999 και το μοναδικό αθώο θύμα της επέμβασης της αλβανικής αστυνομίας.

Από τότε σχηματίστηκαν άπειρες δικογραφίες, πλην όμως καμία δεν ευδοκίμησε ποινικά, ούτε έφτασε στο ακροατήριο προς εκδίκαση, με αποτέλεσμα να καταλήξουν όλες στο αρχείο. Εως σήμερα, όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια δεν έχει δικαιωθεί… Απεναντίας, δέχτηκε και… μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση, από άτομα που θεωρεί εμπλεκόμενα!

Κίνδυνος παραγραφής

Οπως εξηγεί στην «Espresso» η ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου, η οποία εκπροσωπεί εδώ και λίγους μήνες την οικογένεια του αδικοχαμένου 28χρονου Γιώργου Κουλούρη, οι μεγαλύτεροι εχθροί αυτή τη στιγμή στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης είναι ο χρόνος και η παραγραφή.
«Είναι μια ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση. Ενα νεαρό παλικάρι απλώς επιβιβάστηκε σ’ ένα λεωφορείο και έχασε τη ζωή του τόσο άδικα, δίχως να έχει ουδεμία υπαιτιότητα στην όλη υπόθεση.

Πρόκειται για ένα αθώο θύμα, που άφησε πίσω του τους γονείς και την αδελφή του, τους οποίους εκπροσωπώ. Μέχρι σήμερα, 18 έτη μετά, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν λάβει απαντήσεις από τη Δικαιοσύνη. Το έργο μας δυσχεραίνει επίσης το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με δύο Εισαγγελίες Αθηνών και με δικαστική συνδρομή της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης. Εχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, θα παλέψουμε για να λάμψει το φως της αλήθειας» αναφέρει η ποινικολόγος.

Ο δολοφόνος του έγινε το 2013 αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας!

j 3

Στις 29 Μαΐου του 1999, ο 25χρονος Αλβανός Φλαμούρ Πίσλι, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα, κατέλαβε, οπλισμένος με μια χειροβομβίδα, ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ με εννέα επιβάτες στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αδικίες που είχε υποστεί από τον εργοδότη του, αλλά και για ψευδείς -όπως υποστήριζε- κατηγορίες σε βάρος του για παράνομη οπλοκατοχή.

Ο Αλβανός ζήτησε να του παραδοθούν λύτρα ύψους 50.000.000 δραχμών και τρία τουφέκια τύπου καλάσνικοφ και να εξασφαλιστεί η διαφυγή στη χώρα του. Οι ελληνικές Αρχές κατέβαλαν τα λύτρα και παρέδωσαν τα όπλα στον απαγωγέα, όμως αυτός δεν τα δέχτηκε, επειδή δεν ήταν της… μάρκας που επιθυμούσε!
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, το λεωφορείο κινούνταν προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, επιτηρούμενο από όχημα με άνδρες της ΕΚΑΜ, υπό την πλήρη κάλυψη των εγχώριων ΜΜΕ, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους τηλεθεατές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Πίσλι σκόπευε να παραδοθεί στην πλατεία της γενέτειράς του ή στα Τίρανα. Ωστόσο, όταν το λεωφορείο έφτασε στο Ελμπασάν, έγινε επέμβαση των αλβανικών Αρχών, που στοίχισε τη ζωή τόσο του απαγωγέα όσο και του 28χρονου επιβάτη Γιώργου Κουλούρη, ο οποίος είχε μια σχετική φυσιογνωμική ομοιότητα μαζί του!

Ευθύνες

Το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη στην ηγεσία της αλβανικής αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι δεν επέτρεψε την επέμβαση των Ελλήνων κομάντος.
Οι συγγενείς του Γιώργου Κουλούρη προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ωστόσο οι αλβανικές υπηρεσίες έθεσαν την έρευνα στο αρχείο, δίχως να αποδώσουν ευθύνες για τον θάνατο του Ελληνα επιβάτη. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2013, ο δολοφόνος του παιδιού τους ορκίστηκε… αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας!

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...