Εκθεση χωρίς παγίδες

Βατό και κατανοητό το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας στην πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων

Βατό και κατανοητό το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας στην πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων

Η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων του Γενικού και Εσπερινού Λυκείου μπαίνει σήμερα στη μάχη των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με το οποίο άνοιξε χθες η αυλαία για τους 18.000 υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. Το θέμα, που αφορούσε τις «παραινέσεις ενός πατέρα στην εποχή μας», ήταν βατό και κατανοητό, και οι διατυπώσεις δεν έκρυβαν παγίδες, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φροντιστών.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε ένα σύγχρονο ζήτημα που τους αφορά, τα θέματα που προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ εφήβων και ενηλίκων στο οικογενειακό περιβάλλον και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι εντάσεις. Αφορμή για το φετινό θέμα της Εκθεσης ήταν το κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» με τις συμβουλές ενός πατέρα προς τον γιο του.

Αρθρο

Παράλληλα, οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν ένα άρθρο 450-500 λέξεων που θα δημοσιευόταν στο περιοδικό του σχολείου τους. Σύμφωνα με τον σχολιασμό της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας, «ζητήθηκε να απαντηθούν ορισμένες απλές ερωτήσεις επεξεργασίας του κειμένου, που συνδέονται άμεσα με την ύλη των εξετάσεων».

Οι φροντιστηριούχοι επισημαίνουν πως ήταν ενδιαφέρον το ότι «δεν επελέγη ερώτηση τύπου Σωστό – Λάθος στη Β1, αλλά ερώτηση ανάπτυξης». Σε ό,τι αφορά το θέμα της έκθεσης, η ΟΕΦΕ αναφέρει: «ήταν απλό και κλασικό. Αφορούσε τη σχέση εφήβων και ενηλίκων στο οικογενειακό περιβάλλον, με έμφαση στις συγκρούσεις και στο πώς αυτές μπορούν να ξεπεραστούν».

Για τους 18.000 μαθητές των ΕΠΑ.Λ., η αναλογία εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διαμορφώνεται στο «ένας στους τρεις». Επίσης, για πρώτη φορά φέτος το 1% των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. θα διεκδικήσει μια θέση στα πανεπιστήμια ανάλογα με τα μαθήματα που έχει επιλέξει.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ