Φτιάχνουν εμβόλιο κατά της ηρωίνης!

Ετοιμάζουν εμβόλιο που θα βοηθά χρήστες σε αποτοξίνωση να νικούν την επιθυμία τους για την ηρωίνη

Πιο κοντά στη δημιουργία εμβολίου κατά της ηρωίνης βρίσκονται οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να δοκιμάσουν μία πειραματική μορφή του με επιτυχία για πρώτη φορά σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Η ενεργή ουσία του εμβολίου αυτού λειτουργεί εμποδίζοντας τον χρήστη να νιώσει ευφορία από τη χρήση της ναρκωτικής ουσίας, καθώς δεν επιτρέπει στο ναρκωτικό να φτάσει στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το εμβόλιο αυτό θα καταφέρει να νικήσει την έντονη επιθυμία που έχουν για την εθιστική ουσία οι χρήστες σε αποτοξίνωση.

«Τα αποτελέσματα της πειραματικής χορήγησης του εμβολίου σε πρωτεύοντα θηλαστικά επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που είχαμε από τα πειράματα σε τρωκτικά και αποτελεί θετική εξέλιξη εν όψει της κλινικής αξιολόγησής της» σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας Kim Janda του Ινστιτούτου Ερευνας The Scripps (TSRI) στο Σαν Ντιέγκο.

Το εμβόλιο αυτό επιχειρεί να νικήσει τον εθισμό στην ηρωίνη, εκθέτοντας τη δομή του ναρκωτικού στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αρχίζει πόλεμο εναντίον του. Η άμυνα του ανοσοποιητικού εξουδετερώνει τα μόρια του ναρκωτικού και έτσι το εμποδίζει να φτάσει στον εγκέφαλο, μειώνοντας το αίσθημα της ευφορίας. Ολα αυτά προέκυψαν από τη χορήγηση τριών δόσεων του εμβολίου, που παρασκευάστηκε από το TSRI, σε τέσσερις πιθήκους από την ερευνητική ομάδα του Virginia Commonwealth University. Σε δύο από τους τέσσερις πιθήκους είχε χορηγηθεί το ίδιο εμβόλιο σε πείραμα εφτά μήνες νωρίτερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι τέσσερις πίθηκοι εκδήλωσαν την επιδιωκόμενη ανοσοαντίδραση, η οποία ήταν πιο ισχυρή τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες, αλλά διήρκεσε για περισσότερους από οκτώ μήνες. Οσο για τους δύο πιθήκους που είχαν εμπλακεί και στην προηγούμενη έρευνα, το ανοσοποιητικό τους έδειξε ακόμα πιο ισχυρή αντίδραση στην ηρωίνη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δύο.

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού έχουν την «ανάμνηση» του εμβολίου, οπότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες αυτό να βοηθήσει τους πρώην χρήστες που προσπαθούν να μείνουν «καθαροί».

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ