Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

«Δεν μου αρέσει που η Καινούργιου εμφανίζεται σε πρωινή εκπομπή σαν...

Η γνωστή παρουσιάστρια κλήθηκε να σχολιάσει την επίθεση της...

Γιάννης Μπέζος: «Υπάρχουν δημοσιογράφοι που κάθε φορά που μου μιλούν δεν τους...

Ο Γιάννης Μπέζος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Καλύτερα αργά» και...

Ο πατέρας του Σάκη Τανιμανίδη ζητάει την επιστροφή των χριστιανικών κειμηλίων στην...

Ο πατέρας του Σάκη Τανιμανίδη, ο κύριος Στέφανος είναι...

Γωγώ Γαρυφάλλου: Ο γάμος εξπρές, η Μενεγάκη, η Κορομηλά και το σχόλιο...

Αν νομίζετε ότι αυτό το αιθέριο πλασματάκι, που μοιάζει...

Σε δίκη για τα «45άρια»

Οι αδερφοί Ψωμιάδη θα λογοδοτήσουν για έργα, προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, τα οποία «έσπαγαν», ώστε να γίνονται απευθείας αναθέσεις

Από τον
ΝΙΚΟ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗ

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης στέλνει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αδερφό του Διονύση στο σκαμνί, προκειμένου να λογοδοτήσουν για τα λεγόμενα «45άρια».

Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχολεί εδώ και χρόνια τη Δικαιοσύνη και αφορά δημόσια έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, που «έσπαγαν» σκόπιμα σε κομμάτια για να γίνονται απευθείας αναθέσεις και πρόχειροι διαγωνισμοί.

Ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, που ήταν αντινομάρχης, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μαζί τους παραπέμπονται σε δίκη άλλα έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο πρώην γενικός γραμματέας της Νομαρχίας Δημήτρης Λευκόπουλος, ένας πρώην διευθυντής και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορίες που τους καταλογίζονται αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα, που έγιναν την περίοδο 2005- 2010.

Στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή των εμπλεκόμενων προσώπων ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης ανέφερε: «Από το σύνολο των καταθέσεων προκύπτει, αναμφισβήτητα, ότι γίνονταν αθρόες αναθέσεις έργων με εξαιρετικές διαδικασίες, απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, αφού γινόταν κατάτμηση των έργων. Τα παραπάνω ευτελίζουν πράγματι την έννοια του δημόσιου έργου, καταργούν την έννοια της διαφάνειας, αποδιοργανώνουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης και ύπαρξης σοβαρών εργοληπτών, που έχουν τα προσόντα για ποσοτική εκτέλεση των έργων».

Σε προηγούμενες απολογίες τους, οι αδελφοί Ψωμιάδη φέρεται ότι υποστήριζαν πως τα 456 έργα του κατηγορητηρίου ανατέθηκαν με καθ’ όλα νόμιμο και διαφανή τρόπο, παραπέμποντας σε ανάλογες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πανελλαδικά από άλλες νομαρχίες για παρόμοια έργα, που κάλυπταν άμεσες και επείγουσες ανάγκες. Μάλιστα, οι ίδιοι επικαλέστηκαν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ για δημόσια έργα που εκτελέστηκαν με τη διαδικασία των «κατατμήσεων». Για την υπόθεση είχε αρχικά ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος 29 ατόμων, μεταξύ των οποίων και οι αδελφοί Ψωμιάδη, ωστόσο διενεργήθηκε συμπληρωματική ανάκριση, σε μια προσπάθεια να γίνει ακόμη βαθύτερη έρευνα. Ενα δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007- 2009 στη Νομαρχία με εργαζομένους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν, με αποτέλεσμα ζημιά ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ για το Δημόσιο.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Στάνκογλου – Σίσσυ Χρηστίδου: Το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ

Ο Γιάννης Στάνκογλου «χαμογελάει και πάλι» στην προσωπική ζωή...

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Πρεμιέρα με τα κορίτσια του στο πλευρό του

Επίσημη πρεμιέρα έκανε η παράσταση «Ο Θάνατος του εμποράκου»...

Όλα όσα δε ξέρετε για τον κουμπάρο των Ματσούκα – Κόκκαλη που τράβηξε τα βλέμματα

Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκαν το πρωί της περασμένης...

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα! – Ανιψιός του Παττακού ο δολοφόνος

Δεν πρόλαβε να πατήσει το κουμπί «panic button» για...

Το χαριτωμένο κοριτσάκι υπήρξε πρωταγωνίστρια του «Καφέ της Χαράς»

Η μικρούλα της φωτογραφίας είναι σήμερα γνωστή ηθοποιός. Αναπολώντας...

«23 χρόνια μετά το γάμο και 25 γνωριμίας, είσαι ακόμα ο άντρας των ονείρων μου»

Η τραγουδίστρια και ο επιχειρηματίας είναι από τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσά του

Η Στέλλα Μπεζαντάκου: Γιατί χτυπά την πόρτα του υπουργού Γιάννη Οικονόμου;

Μέχρι τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου είναι...