Εφτιαξαν εκκλησία για τον Παΐσιο σε δέντρο 300 ετών

Η κουφάλα μιας υπεραιωνόβιας βελανιδιάς στην Κόνιτσα Ιωαννίνων φιλοξενεί ένα πανέμορφο μικροσκοπικό εκκλησάκι, αφιερωμένο στη μνήμη του αγίου Παϊσίου!

ΑΠΟ ΤΗΝ
Εύα Παπαδάτου

Η κουφάλα μιας υπεραιωνόβιας βελανιδιάς στην Κόνιτσα Ιωαννίνων φιλοξενεί ένα πανέμορφο μικροσκοπικό εκκλησάκι, αφιερωμένο στη μνήμη του αγίου Παϊσίου!

Ο εντυπωσιακός ναός-μινιατούρα, που έχει ύψος μόλις δύο μέτρα και χωράει με δυσκολία δύο ανθρώπους, βρίσκεται στο χωριό Αγία Βαρβάρα, 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, ένα σημείο από το οποίο περνούσε ο άγιος όταν ήταν νέος για να πάει στο κοντινό χωριό Αμάραντος όπου εργαζόταν ως ξυλουργός και έκανε επισκευές σε σπίτια.

Αναβαν φωτιά

«Η δρυς είναι ηλικίας 300 ετών και είχε υποστεί καταστροφές. Ταξιδιώτες σταματούσαν εκεί, έμπαιναν στο εσωτερικό του δέντρου και άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα η κουφάλα να έχει καεί σχεδόν ολόκληρη και το δέντρο να είναι έτοιμο να καταρρεύσει…» εξηγεί στην «Espresso» οΧάρης Πορέτσης, που κατάγεται από την Αγία Βαρβάρα (Πλάβαλη) και είναι ο πιστός που πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της λιλιπούτειας εκκλησίας.

«Εκανα τάμα να μετατρέψω το δέντρο σε προσκυνηματικό τόπο του αγίου Παϊσίου. Ετσι, η αδύναμη βαλανιδιά -που οι ντόπιοι αποκαλούν τσέρο- θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε δεντροκκλησιά! Στο εσωτερικό της υπάρχουν μία εικόνα του αγίου Παϊσίου, ένα καντηλάκι και υποδοχή για κεριά που μπορούν να ανάψουν οι πιστοί. Είναι πάντα ανοιχτή για όλους όσοι θέλουν να προσευχηθούν» προσθέτει.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, από το χωριό Αγία Βαρβάρα, που βρίσκεται σε ύψος 700 μέτρων, πέρασε πριν από 230 χρόνια και ο άγιος Κόσμας ο Αιτωλός, γι’ αυτό και 100 μέτρα από τη δεντροκλησσιά του αγίου Παϊσίου υπάρχει ένα εκκλησάκι στη μνήμη του.
Στην Ελλάδα υπάρχουν λίγα εκκλησάκια-τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο, τα οποία μαγνητίζουν Ελληνες και ξένους επισκέπτες.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ