Πρόστιμο για τα… κατσίκια

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά από τον πρώην δήμαρχο Καλύμνου 50.000 ευρώ,επειδή ενίσχυε οικονομικά τον βοσκό των Ιμίων!

Επειτα από 21 ολόκληρα χρόνια το Ελεγκτικό Συνέδριο επέβαλε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ στον πρώην δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη, καταλογίζοντάς του ότι επί επτά χρόνια ενίσχυε παράνομα οικονομικά τον βοσκό, ο οποίος πήγαινε στα Ιμια για να φροντίσει τα κατσίκια του.

Τις ημέρες της κρίσης με την Τουρκία, το 1996, ο τότε δήμαρχος Καλύμνου είχε υψώσει την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα όπου έχασαν τη ζωή τους οι Ελληνες αξιωματικοί Καραθανάσης, Βλαχάκος και Γιαλοψός, στο ελικόπτερο που κατέπεσε. Τώρα καλείται να πληρώσει αναδρομικά και εντόκως πρόστιμο, με το σκεπτικό ότι οι δαπάνες αυτές δεν ήταν νομίμως υλοποιημένες.

«Εως το 2002, ως δήμαρχος, κράτησα τον βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο στα Ιμια, εγκρίνοντάς του με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ποσό 2.000.000 δραχμών τον χρόνο -σημερινά 6.000 ευρώ-, ώστε να μπορεί να καλύπτει τα έξοδα καυσίμων, πηγαινοερχόμενος με τη βάρκα του στις βραχονησίδες, που είναι απόσταση εξίμισι μιλίων από το λιμάνι της Καλύμνου. Διότι πρόκειται για δημοτική έκταση, σύμφωνα με ιταλικούς, βρετανικούς, αμερικανικούς και τουρκικούς χάρτες που έχω. Μετά τον Απρίλιο του 2004 ο βοσκός δεν πήγαινε, αφού δεν είχε την οικονομική στήριξη του δήμου, ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα» ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κ. Διακομιχάλης.

Ο πρώην δήμαρχος επισημαίνει ότι, με την αποχώρηση του βοσκού, τα Ιμια είναι πλέον έρημα. «Επειδή ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε το υπουργείο Αιγαίου μπόρεσαν να καλύψουν το ποσό αυτό, που φαίνεται ότι οδήγησε στη… χρεοκοπία της Ελλάδας, μου καταλόγισαν ως μη νόμιμες δαπάνες 50.000 ευρώ – απαίτηση και μάλιστα εντόκως. Εγώ του πλήρωνα τα έξοδα. Τώρα, αυτές οι δαπάνες είναι καταλογιστέες σ’ εμένα, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν νόμιμα υλοποιημένες. Οταν ο βοσκός πήγαινε στα Ιμια τα τουρκικά πλοιάρια προσπαθούσαν να τον παρενοχλήσουν, αλλά μέχρι εκεί. Δεν πάει πια… Ειδικά τώρα, που έχουμε γενικευμένη αμφισβήτηση του Αιγαίου. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον ζώσα ψυχή στα Ιμια».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ