Τα… πτερύγια της μακροζωίας

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων οι καρχαρίες της Γροιλανδίας, οι οποίοι ζουν ως 400 χρόνια

Τα… πτερύγια του καρχαρία μπορεί να κρύβουν τη μακροζωία. Συγκεκριμένα, οι καρχαρίες της Γροιλανδίας είναι τα σπονδυλωτά ζώα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη, αφού ζουν ως και 400 χρόνια. Οι ερευνητές του Arctic University στη Νορβηγία αποφάσισαν λοιπόν να χαρτογραφήσουν το DNA τους για να μπορέσουν να εντοπίσουν εκείνα τα «μοναδικά γονίδια» τα οποία μπορεί να κρύβουν το μυστικό της μακροζωίας τους.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας ζουν σε μεγάλα βάθη στον Ατλαντικό Ωκεανό, από τον Καναδά ως τη Νορβηγία, και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πολλά για τη βιολογία αλλά και τη γενετική ταυτότητά τους. Οι Νορβηγοί ερευνητές συνέλεξαν DNA από μικρά κομμάτια του πτερυγίου των καρχαριών αυτών, οι οποίοι είχαν μαρκαριστεί.

Βασισμένοι στο γενετικό υλικό τους, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν πλήρως το γονιδίωμα σχεδόν 100 καρχαριών. Τώρα επιχειρούν να απομονώσουν γονίδια που ευθύνονται για τη μακροζωία τους. Αν αυτά εντοπίζονταν, θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο μυστήριο γιατί τα σπονδυλωτά ζώα έχουν γενικά περιορισμένο προσδόκιμο ζωής αλλά και ποιος είναι ο παράγοντας που καθορίζει το διαφορετικό προσδόκιμο ζωής σε κάθε είδος, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Ο επικεφαλής της έρευνας Κιμ Πρέμπελ σχολιάζει επίσης ότι αυτοί οι καρχαρίες είναι κάτι σαν χρονοκάψουλες, που μπορούν να βοηθήσουν στη διαπίστωση του αντίκτυπου που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στους ωκεανούς, μέσω της ανάλυσης των ιστών, των οστών και των γονιδίων τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ