Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Το Καταρ-αμένο πετρέλαιο!

Πως μια χώρα με «πληθυσμό ξενοδοχείου» άνθησε σε μόλις λίγα χρόνια. Οι «παράλογες» σχέσεις με το Ισραήλ και τα ψώνια των Ταλιμπάν στην Ντόχα!

«Γιατί να δώσω σημασία σε μια χώρα με τον πληθυσμό μικρού ξενοδοχείου;» είχε πει ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ αναφερόμενος στο Κατάρ. Πολύ υποτιμητική διατύπωση για μια χώρα που λανσάρεται πια σαν το επόμενο Ντουμπάι και που, ως εκ της ασυμβατότητας των συμφερόντων που στεγάζει, φαντάζει ένας είδος νησίδας ελβετικής ουδετερότητας στη Μέση Ανατολή! Η χώρα με τους λιγότερους από 500.000 κατοίκους πριν από λίγα χρόνια -εξ ου και η σύγκριση με μικρό ξενοδοχείο- αριθμεί πια 1.840.000 ανθρώπους και είναι πλούσια, εκτός από κοιτάσματα που της εξασφαλίζουν την ανθηρή οικονομία, και σε φαινομενικά παράλογες αντιθέσεις.

Ποιες είναι αυτές; Από τη μία, λοιπόν, η κυβέρνησή της καταγγέλλει την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και από την άλλη έχει στο έδαφός της μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις του Πενταγώνου στην περιοχή. Παράλληλα έχει προσφερθεί γενναιόδωρα να φιλοξενήσει την αντιπροσωπία των Ταλιμπάν, προφανώς για να πηγαίνει κάπου η αλληλογραφία των διαπραγματεύσεων για ειρήνη με την κυβέρνηση της Καμπούλ. Αυτό βέβαια προκάλεσε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, που επικεντρώθηκαν στη σημαία των Ταλιμπάν που κρεμάστηκε έξω από το κτίριο της αντιπροσωπίας. Επειτα από συστάσεις των Αρχών του Κατάρ οι Ταλιμπάν την κατέβασαν, αλλά, αφού πέρασε ένα διάστημα -πιστεύοντας ότι κανείς δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι;- την ανέβασαν και πάλι, αυτήν τη φορά σε μικρότερο κοντάρι. Και πάλι όμως οι Αφγανοί έκαναν διάβημα και η σημαία ξανακατέβηκε.

Οι Ταλιμπάν, που είναι γνωστοί για το γεγονός ότι απορρίπτουν κάθε πιθανή απόλαυση επί της Γης, στο Κατάρ φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί εντυπωσιακά και να απολαμβάνουν τις ανέσεις και τις διασκεδάσεις που προσφέρει ο εκεί τρόπος ζωής. «Μπορείς να τους δει κάθε Σαββατοκύριακο να πηγαίνουν για ψώνια στο μεγάλο εμπορικό κέντρο και να κάνουν βόλτες τα μωρά τους» λέει ένας Καταριανός σε σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Και ενώ οι Ταλιμπάν κάνουν αμέριμνα τα ψώνια τους, σε απόσταση μικρότερη από μία ώρα από την κομψή βίλα που στεγάζει την αντιπροσωπία τους στην Ντόχα βρίσκεται η αμερικανική αεροπορική βάση του Αλ-Ουνταΐντ. Από εκεί διοικούνται οι περισσότερες εναέριες επιχειρήσεις του συμμαχικού στρατού που αφορούν το Αφγανιστάν. Πρακτικά δηλαδή εκεί δίνονται οι εντολές για τις επιχειρήσεις που στόχο έχουν τους Ταλιμπάν!

Οι Ταλιμπάν και οι Αμερικανοί όμως δεν είναι το μόνο κοντράστ που έχει να επιδείξει το Κατάρ. Ειρωνεία αποτελούν και οι σχέσεις του με το Ισραήλ. Ως αραβικό και μουσουλμανικό έθνος αλλά και έδρα του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, το Κατάρ αποτελεί επίκεντρο σφοδρής και βιτριολικής καταγγελίας της πολιτικής του Ισραήλ. Παρά ταύτα, το Ισραήλ διέθετε μέχρι το 2009 ένα γραφείο εμπορίου στη χώρα, το οποίο έκλεισε μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα. Ομοίως αταίριαστη είναι και η στενή σχέση που έχει με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τη μουσουλμανική οργάνωση που ανέβηκε στην εξουσία στην Αίγυπτο. Ο πνευματικός ηγέτης της, ο Γιουσέφ αλ Καραντάουι, έχει έδρα το Κατάρ, το οποίο -παρά τα όσα επιβάλλει το Ισλάμ- διαθέτει πολύ ενημερωμένα σε επίπεδο ετικετών ακριβών ποτών μπαρ!

Από έρημος σε ατσάλινο χωριό

Πριν από πενήντα χρόνια, η Ντόχα ήταν μια έκταση όλο άμμο. Τώρα είναι μια ακμάζουσα παραλιακή μητρόπολη. Ο κατασκευαστικός τομέας τρέχει σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς πόσους καινούργιους ουρανοξύστες από ατσάλι και χρώμιο θα δει στον ορίζοντα έπειτα από μία εβδομάδα. Η εκμετάλλευση του τεράστιου πλούτου που γεννούν τα υπεράκτια αποθέματα αερίου έχει μετατρέψει το άλλοτε πιο υπανάπτυκτο από τα έξι κράτη του Αραβικού Κόλπου σε οικονομική «ατμομηχανή». Οι ανταγωνιστικοί μισθοί, ο μηδενικός φόρος εισοδήματος και τα πολύ δελεαστικά πακέτα πριμ έρχονται να συμπληρώσουν με πολύ ωφέλιμο τρόπο τους μουσουλμανικούς περιορισμούς στη νυχτερινή διασκέδαση, η οποία ωστόσο αναπληρώνεται μέσω των πολλών αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως το τζετ σκι, αλλά και το φαγητό στα πολυτελή εστιατόρια. Οσο για τη σύγκριση με το Ντουμπάι, αυτοί που ξέρουν καλά υποστηρίζουν ότι η μόνη διαφορά τους είναι ότι το Ντουμπάι έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά!

Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...