Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η Espresso στον δρόμο με τους «Ολιβερ Τουίστ» των φαναριών

Θησαυρίζουν σπείρες που εκμεταλλεύονται ανήλικα (συνήθως Ρομά), τα οποία καθαρίζουν παρμπρίζ ή ζητιανεύουν

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ • Από τον Μίλτο Σακελλάρη

Σε χιλιάδες ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τα ανήλικα παιδάκια, τα οποία διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους καθαρίζοντας παρμπρίζ ή ζητιανεύοντας στα φανάρια κεντρικών διασταυρώσεων της Αθήνας, σαν σύγχρονοι Ολιβερ Τουίστ.

Τα περισσότερα από αυτά είναι Ρομά, τα οποία εκείνοι που τα εκμεταλλεύονται τα αφήνουν εσκεμμένα στο περιθώριο της κοινωνίας για να θησαυρίζουν.

we5ye5y 2

Μπορεί η κυβέρνηση μέσω αρκετών υπουργών της να διατυμπανίζει ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο αναφορικά με την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την ενσωμάτωσή τους στην εκπαίδευση, ωστόσο φαίνεται ότι θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ, καθώς το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει είναι οι ίδιοι οι γονείς αυτών των άτυχων παιδιών! Δεν είναι λίγα τα περιστατικά στα οποία έχει παρέμβει η Αστυνομία, συλλαμβάνοντας επιτηδείους που εξανάγκαζαν τα ίδια τους τα ανήλικα παιδιά να ζητιανεύουν όλη μέρα στους δρόμους ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς!

Τριγυρνούν

Η «Espresso» κατέγραψε πώς λειτουργούν τα κυκλώματα της εκμετάλλευσης των παιδιών που, αντί να βρίσκονται στα θρανία των σχολείων, τριγυρνούν διαρκώς καθημερινά, καθαρίζοντας τζάμια ή απλώς ζητιανεύοντας για ελάχιστα ψιλά. Στη διασταύρωση των λεωφόρων Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλίσσης Σοφίας, δύο παιδιά που δεν είναι μεγαλύτερα από 15 ετών, κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει στο φανάρι.

Το ένα από αυτά κρατάει ένα μικρό χαρτόνι, στο οποίο έχει γράψει τη λέξη «πεινάω». Πλησιάζει ένα από τα αυτοκίνητα και ξεκινάει να καθαρίζει το μπροστινό τζάμι χωρίς να του το ζητήσουν. Στη συνέχεια πλησιάζει στο παράθυρο του οδηγού και λέει: «Θα μου δώσεις 10 λεπτά;». Είτε του δώσουν κάποια κέρματα είτε όχι, συνεχίζει σε άλλα οχήματα.

Σε ένα άλλο αυτοκίνητο, ο ανήλικος Ρομά συμπεριφέρεται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, καθώς καθαρίζει το μπροστινό τζάμι χωρίς να του το ζητήσει ο οδηγός. «Τι κάνεις εδώ; Σου ζήτησα να μου καθαρίσεις το τζάμι; Δεν θέλω, ρε παιδί μου, φύγε!» φωνάζει φανερά εκνευρισμένος ο οδηγός του αυτοκινήτου. Το παιδί φεύγει με σκυμμένο το κεφάλι και ένα βλέμμα φόβου. Ωστόσο, παρά την ντροπή και τον πανικό του για μια πιθανή βίαιη αντίδραση, συνεχίζει τη «δουλειά» του.

we5ye5y 1

Στη μικρή νησίδα της συμβολής των λεωφόρων, οι φωτογραφίες-ντοκουμέντο που βγάζει ο φωτογράφος Χρήστος Ζήνας αποκαλύπτουν τους γονείς του μικρού Ρομά που… αράζουν στο γρασίδι, αμέριμνοι και χαμογελαστοί!

Οση ώρα το παιδί τους προσπαθεί να κερδίσει μερικά ψιλά από τους οδηγούς, είτε ζητιανεύοντας είτε καθαρίζοντας τα τζάμια, εκείνοι το επιτηρούν.

Οταν ο ήλιος πέφτει, μια καλοκαιρινή βροχή αναγκάζει το ανήλικο παιδί να πάει στους γονείς του και να αδειάσει τις τσέπες του, για να τους παραδώσει τα λιγοστά ευρώ που του απέφερε η δουλειά. Τώρα μπορούν να γυρίσουν στο σπίτι.

Για λίγα χρήματα

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό, αντικρίζουμε σε διάφορα σημεία της Αθήνας μικρά παιδιά να ζητιανεύουν για λίγα χρήματα. Τα περισσότερα κρατάνε στα χέρια τους καθαριστικά για τζάμια αυτοκινήτων, ενώ άλλα κινούνται στα φανάρια και απλώς ζητούν χρήματα.

Στην οδό Μιχαλακοπούλου ζητιανεύει άλλο ένα ανήλικο αγόρι. Οταν του ζητάμε να διηγηθεί την ιστορία του, στο βλέμμα του εμφανίζεται ο φόβος και απαντάει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μας μιλήσει!

we5ye5y 3

«Φύγετε, σας παρακαλώ, φύγετε! Αφήστε με να συνεχίσω αυτό που κάνω…» παρακαλεί χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι φοβάται. «Γιατί το κάνεις αυτό; Σε βάζουν οι γονείς σου;» ρωτάμε το παιδί, αλλά το μόνο που απαντά είναι: «Δεν έχω άλλη επιλογή… Αυτό κάνουμε και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε»!

Η σατανική θεία και ο πα-τέρας

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα από την επικαιρότητα που καταδεικνύουν ότι η παράνομη παιδική εργασία και η εκμετάλλευση έχουν εδραιωθεί στη χώρα μας. Τον Μάρτιο συνελήφθη στην Πάτρα μια 24χρονη, η οποία έβαζε τρία ανήλικα παιδιά να τριγυρίζουν ανάμεσα στα φανάρια κεντρικής διασταύρωσης και να ζητούν χρήματα από τους οδηγούς. Οι πληροφορίες μετά τη σύλληψή της από άνδρες της Ασφάλειας ανέφεραν ότι τα παιδιά ήταν ανίψια της. Τα ανήλικα παιδιά, που είναι ηλικίας 8, 9 και 11 χρόνων, παραδόθηκαν σε άλλα συγγενικά τους πρόσωπα. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η σύλληψη ενός 34χρονου από τη Ρουμανία στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο αλλοδαπός κατηγορήθηκε για εμπορία ανθρώπων και παραμέληση αποτροπής από επαιτεία σε βάρος ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση. Ο Ρουμάνος, ο οποίος έβαζε τον γιο του και άλλους τρεις ανήλικους ομοεθνείς τους να επαιτούν σε φανάρια των νοτίων προαστίων, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που παραλάμβανε τα παιδιά και έβαζε στην τσέπη τις εισπράξεις τους.

offer

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...