Πνευματικά δικαιώματα χωρίς κανένα δικαίωμα!

«Πραξικοπηματική» διάταξη καταργεί τα συμβολικά έσοδα που εισέπρατταν συγγραφείς και εκδότες από εκπαιδευτικά ιδρύματα

Με μια σειρά από πρωτοφανείς διατάξεις, το υπουργείο Πολιτισμού καταργεί -«πραξικοπηματικά»- τα συμβολικά έσοδα που εισέπρατταν οι συγγραφείς και οι εκδότες από εκπαιδευτικά ιδρύματα και βιβλιοθήκες που φιλοξενούν και κάνουν χρήση των έργων τους!

Οκτώ σωματεία τα οποία εκπροσωπούν συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφους, σε ψήφισμα που απευθύνουν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προσέθεσε εκτάκτως και εντελώς αιφνιδιαστικά στο νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση για τα πνευματικά δικαιώματα διατάξεις που επιτρέπουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αναπαράγουν και να διανέμουν ψηφιακά μέσω του διαδικτύου αποσπάσματα έργων και άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, χωρίς την άδεια των δημιουργών και μάλιστα χωρίς αμοιβή!

«Πώς περιμένει η υπουργός να ζήσουν οι συγγραφείς και οι δημοσιογράφοι και να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή εκπαιδευτικών και επιστημονικών συγγραμμάτων, εάν δεν εισπράττεται αμοιβή για τη χρήση τους; Γιατί η Ελλάδα να αποτελέσει και πάλι την παγκόσμια εξαίρεση, όπου οι συγγραφείς και εκδότες δεν αμείβονται για τη χρήση των έργων τους στην εκπαίδευση;» αναρωτιούνται στην από κοινού οργισμένη ανακοίνωσή τους τα σωματεία, τονίζοντας ότι ποτέ το εν λόγω θέμα δεν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

«Είναι παράλογο, αν όχι ύποπτο, γιατί η υπουργός δεν έθεσε το θέμα σε δημόσια διαβούλευση αλλά σπεύδει να ρυθμίσει με τον δικό της καταστροφικό για τους δημιουργούς τρόπο το θέμα, και δεν εναρμονίζεται με το σχέδιο της ευρωπαϊκής οδηγίας που είναι υπό ψήφιση».

Τα σωματεία σημειώνουν, επίσης, ότι το επίμαχο σχέδιο νόμου προβλέπει, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, τον δανεισμό έργων από τις βιβλιοθήκες των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και από τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

«Δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν Ελληνας υπουργός Πολιτισμού να στερεί τους δημιουργούς και εκδότες από τα πνευματικά τους δικαιώματα, κατά παράβαση της Κοινοτικής νομοθεσίας και του Συντάγματος. Και αυτό γίνεται από μια υπουργό που είναι και η ίδια καλλιτέχνις» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία, που κατηγορούν τη Λυδία Κονιόρδου για αντιδημοκρατικές πρακτικές και ζητούν από τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά, ώστε να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ