«Βόμβες» στο στήθος

Επιθετικής μορφής καρκίνος έχει συνδεθεί με τη χρήση εμφυτευμάτων τραχείας επιφάνειας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, μετά τον θάνατο δύο γυναικών από επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, έπειτα από επέμβαση αύξησης του στήθους στην οποία υποβλήθηκαν προ 15ετίας. Κοινός παρονομαστής είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν αμφιλεγόμενα εμφυτεύματα, τα οποία έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου.

Η Ρυθμιστική Αρχή για τα Φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε ότι οι δύο ασθενείς πέθαναν από αναπλαστικό από μεγάλα κύτταρα λέμφωμα (ALCL), ενώ άλλες 23 γυναίκες ανέπτυξαν την ίδια ασθένεια και υποβάλλονται σε θεραπεία. Στο στήθος και των 25 γυναικών είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν εμφυτεύματα τραχείας επιφάνειας, τα οποία άρχισαν να χρησιμοποιούνται πριν από 15 χρόνια.

Η MHRA αναφέρει ότι δεν υπάρχει οριστική απόδειξη ότι τα τραχείας επιφάνειας εμφυτεύματα προκαλούν την εμφάνιση του καρκίνου ALCL. Ωστόσο, έρευνες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα με το ALCL, σε σημείο που το 2015 οι υγειονομικές Αρχές της Γαλλίας είχαν ανακοινώσει ότι υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ τους. Μετά τους πρόσφατους θανάτους, η MHRA γνωστοποίησε ότι εξετάζει εκ νέου όλα τα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλειά τους και ότι μάλιστα θα συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές Αρχές, ώστε να αποκτήσουν μια ενιαία εικόνα για ενδεχόμενα περιστατικά στις χώρες της Ευρώπης.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι εξαιτίας της τραχείας επιφάνειάς τους τα εμφυτεύματα προκαλούν την εμφάνιση φλεγμονής στο στήθος, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο. Για αυτό, ειδικοί όπως ο καθηγητής του Anglia Ruskin University, Τζιμ Φρέιμ, ζητούν την κατάργησή τους και τη χρήση εμφυτευμάτων λείας επιφάνειας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ