λιβελούλα «κατάσκοπος»

Το hi-tech μεταλλαγμένο έντομο μπορεί να διεισδύσει παντού χωρίς να γίνει αντιληπτό

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Την πρώτη δοκιμαστική πτήση ολοκλήρωσε με επιτυχία το κατασκοπευτικό υπερόπλο του μέλλοντος. Οχι, δεν πρόκειται για κάποιο drone, αλλά για μεταλλαγμένο έντομο, στο οποίο έχουν προστεθεί μηχανικά τμήματα τελευταίας τεχνολογίας, ώστε οι χειριστές του να μπορούν να το κατευθύνουν εξ αποστάσεως.

Η μεταλλαγμένη λιβελούλα, που δημιούργησε η εταιρία Draper σε συνεργασία με το Howard Hughes Medical Institute, μπορεί να κατασκοπεύσει οποιονδήποτε, σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται. Χάρη στο μικρό μέγεθός της μπορεί να διεισδύσει, χωρίς να γίνει αντιληπτό, σε σημεία στα οποία άλλα κατασκοπευτικά μέσα δεν μπορούν, γι’ αυτό θεωρείται ότι θα προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα σε όποιον το έχει στη διάθεσή του.

Η λιβελούλα-κατάσκοπος πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη της πτήση υπό την καθοδήγηση των ερευνητών σε εργαστήριο της Βιρτζίνια.

Για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχό της, οι ερευνητές τροποποίησαν τα γονίδιά της έτσι ώστε να παράγουν πρωτεΐνες του νευρικού συστήματος που ενεργοποιούνται μέσω του φωτός. Οταν πυροδοτούνται οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες, ενεργοποιούν τα νεύρα του εντόμου που ευθύνονται για την κίνηση των φτερών.
Στην πλάτη της προσαρμόστηκε επίσης ένα είδος σακιδίου ελέγχου, το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Ο χειριστής της λιβελούλας δίνει μέσω τηλεχειριστηρίου την εντολή για την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθεί το έντομο. Αυτή μεταδίδεται ασύρματα στο σακίδιο, το οποίο στέλνει στον εγκέφαλο του εντόμου το κατάλληλο σήμα φωτός, κινητοποιώντας τα φτερά του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ