Προσκύνησαν κάστανο που είχε βράσει ο άγιος Παΐσιος

Εκατοντάδες πιστοί έσπευσαν στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου στο Αγρίνιο για να λάβουν την ευλογία του οσίου

Ενα κάστανο το οποίο είχε βράσει ο άγιος Παΐσιος πριν από 27 ολόκληρα χρόνια προσκύνησαν πιστοί στο Αγρίνιο, στην πόλη όπου υπηρέτησε ως στρατιώτης, κατά την αγρυπνία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, με αφορμή τον εορτασμό του στις 12 Ιουλίου.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΜΙΛΤΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Το κάστανο παρέδωσε ένας ιερέας, ο οποίος πριν από 27 χρόνια μαζί με συμφοιτητές του είχε επισκεφθεί τον άγιο και εκείνος τους είχε δώσει κάστανα που είχε μόλις βράσει, αφού πρώτα τα ευλόγησε.

Ο φοιτητής, που έγινε ιερέας, φύλαξε όλα αυτά τα χρόνια το κάστανο και το έθεσε σε προσκύνημα πλάι στην εικόνα του Παϊσίου και τα λείψανα του αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτη.

Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που έσπευσαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία του. Το κάστανο παραμένει, κατά θαυμαστό τρόπο, αναλλοίωτο, ενώ ακούγεται ακόμη και ο καρπός μέσα σε αυτό.

Η συγκεκριμένη κίνηση, ωστόσο, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις και αρνητικές αντιδράσεις, καθώς χαρακτηρίστηκε «ειδωλολατρική».

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου σε ανακοίνωσή του απάντησε στα πικρόχολα σχόλια:

«Ο σκοπός που εκτέθηκε η ευλογία του οσίου Παϊσίου δεν είναι βεβαίως ειδωλολατρία, αλλά τιμή στον άγιο και ευλογία από αυτόν. Οπως μας διδάσκει η Αγία Γραφή, ο Θεός αρνείται την ειδωλολατρία, αλλά σε πολλά χωρία ευλογεί εικόνες και σκεύη, ζητώντας από τον λαό σεβασμό σε αυτά (όπως π.χ. στο βιβλίο της «Εξόδου» στα κεφάλαια ΚΕ’, 7-18 και ΚΣΤ’, 1-3)» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τονίζεται ακόμη πως η 7η Οικουμενική Σύνοδος, επικυρώνοντας τη θεολογία του αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, εκφράζει ως δόγμα της πίστης μας την τιμή εικόνων και αντικειμένων αγίων.

«Βεβαίως η προσκύνησή τους δεν σημαίνει ότι λατρεύουμε τις εικόνες ή τα αντικείμενα ως ύλη, ούτε βεβαίως ότι λατρεύουμε τους αγίους ως θεούς. Αντίθετα, τιμούμε τον άγιο που είτε εικονίζεται στις εικόνες είτε στον οποίο ανήκουν τα αντικείμενα, όπως π.χ. η Τιμία Ζώνη της Παναγίας μας, η Τιμία Εσθήτα της, ο μανδύας του αγίου Δημητρίου κ.ά.» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ