Με… χαρτζιλίκι από γονείς και συγγενείς τη βγάζουν οι νέοι!

Τη… χαμένη γενιά της Ελλάδας, που «κρέμεται» από το χαρτζιλίκι των γονιών και που είναι έτοιμη να μεταναστεύσει για ένα καλύτερο μέλλον

Τη… χαμένη γενιά της Ελλάδας, που «κρέμεται» από το χαρτζιλίκι των γονιών και που είναι έτοιμη να μεταναστεύσει για ένα καλύτερο μέλλον, καταγράφει η μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις που διενήργησε η MRB, για νέους από 18 έως 35 ετών.

Σε ποσοστό 48% η βασική πηγή εισοδήματος γι’ αυτούς είναι η «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς», σε σχέση με τη «μισθωτή εργασία» που αφορά το 45%. Μεταξύ των νέων ανέργων κυριαρχεί η απαισιοδοξία, καθώς μόνο το 15% θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 29% θεωρεί ότι το βιοτικό επίπεδό τους στο μέλλον θα είναι χειρότερο από αυτό των γονέων τους.

Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί νέοι δηλώνουν διατεθειμένοι να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης στο εξωτερικό για δουλειά ή να μετακομίσουν εντός Ελλάδας, σε ποσοστό 41% και 46% αντίστοιχα.

Προφίλ

Η έρευνα αναζήτησε το προφίλ των νέων και σε άλλους τομείς και, όπως προέκυψε, διαφοροποιούνται σε αρκετά θέματα σε σχέση με τους γονείς τους. Δηλώνουν περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι (31% έναντι 54%) από τους γονείς τους, συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις, εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς, συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα (43% έναντι 57%), αν και έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το ότι τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται σε νέους που δεν θεωρούνται «ενεργοί πολίτες», αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς, δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική καλλιέργειά τους.

Παράλληλα, οι γονείς τους συνδυάζουν χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης, οικονομική ανεπάρκεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΑΛΑΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ