Συκώτι 102 ετών!

66χρονος Ιταλός, που έκανε μεταμόσχευση πριν από 20 χρόνια (από 82χρονο δότη), έχει το γηραιότερο ήπαρ στον κόσμο

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Την εντυπωσιακή ικανότητά του να αναγεννάται, ώστε να διαρκεί για… πάντα, η οποία αναδείχτηκε από τον μύθο του Προμηθέα στην αρχαία Ελλάδα, φαίνεται ότι επιβεβαιώνει ήπαρ στην Ιταλία.

Πρόκειται για μόσχευμα που φέρει 66χρονος, το οποίο έχει κλείσει αισίως 102 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, γεγονός που το καθιστά το γηραιότερο εν λειτουργία μόσχευμα στον κόσμο!

Ο Ιταλός Μάριο υποβλήθηκε στην επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος σχεδόν πριν από 20 χρόνια, στο νοσοκομείο Molinette του Τορίνο. Η εγχείρηση έπρεπε να γίνει επειγόντως, όμως δεν υπήρχε δότης που να πληροί την προϋπόθεση του κανονισμού, η οποία προέβλεπε ότι έπρεπε να ήταν το πολύ 50-60 ετών. Ο χειρουργός Μάουρο Σαλιτσόνι με την ομάδα του αποφάσισε να παραβεί το πρωτόκολλο και να χρησιμοποιήσει ήπαρ από 82χρονο δότη.

Η επιλογή εκείνη την εποχή θεωρήθηκε από την επιστημονική κοινότητα «τρέλα», ωστόσο το αποτέλεσμα δικαίωσε τον Σαλιτσόνι. Οπως προκύπτει από την έρευνα που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό «Transplantation», ο 66χρονος τώρα Μάριο είναι απολύτως καλά, ενώ το ήπαρ, που συνολικά έχει κλείσει 102 χρόνια ζωής, λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Μάριο είναι ένας από τους 26 ασθενείς που μεταξύ 1998 και 2006 έλαβαν μόσχευμα από δότες ηλικίας άνω των 80 ετών. Από αυτούς, σήμερα βρίσκονται εν ζωή 15, ενώ η ηλικία των μοσχευμάτων τους ξεπερνά τα 90 έτη, με το ήπαρ του 66χρονου να είναι το γηραιότερο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ