Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

ΝΥΧΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

❱❱ Τραγικός ο απολογισμός του εγκέλαδου που χτύπησε με 6,6R το νησί
❱❱ Νεκροί δύο τουρίστες, που καταπλακώθηκαν από τη στέγη μπαρ όπου διασκέδαζαν Από την
Τζίνα Αρβανίτη

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις ζημιές, ύστερα από τον ισχυρότατο σεισμό που χτύπησε την Κω με ένταση 6,6 Ρίχτερ στις 01.32 τα ξημερώματα.

Εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης, καθώς μετά τον πρώτο σεισμό, λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε δεύτερος με 5,1 Ρίχτερ, 26 χλμ. βόρεια της Λέρου. Κάτοικοι και τουρίστες, πανικόβλητοι, έψαχναν σημείο για να καλυφθούν.

gfw45g 6

Η μεγαλύτερη τραγωδία γράφτηκε μέσα σε ένα μπαρ της πόλης, όταν κατέρρευσαν τοίχοι και οροφή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επιτόπου ένας 39χρονος Τούρκος (μικρή φωτό πάνω) και ένας 27χρονος Σουηδός τη στιγμή που διασκέδαζαν κυριολεκτικά με τα ποτήρια στο χέρι! Οι περισσότεροι πελάτες που ήταν μέσα στο μπαρ ανασύρθηκαν τραυματίες, αφού καταπλακώθηκαν.

gfw45g 11

Δεκατρία άτομα είναι σοβαρά τραυματισμένοι και χρειάστηκε να γίνουν αεροδιακομιδές με ελικόπτερα Σινούκ. Τέσσερις τραυματίες, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Βενιζέλειο. Πρόκειται για δύο Ελληνες και δύο Σουηδούς, πελάτες του μπαρ. Ο ένας έχει ακρωτηριαστεί στα δύο κάτω άκρα, άλλος έχει παρουσιάσει εγκεφαλική αιμορραγία και ο τρίτος έχασε το δεξί μάτι του.

gfw45g 4

Αλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες, μία γυναίκα από τη Νορβηγία, ένας Ελληνας και ένας Αλβανός υπήκοος, διακομίστηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Αθήνα με κατάγματα. Τεράστιες είναι οι υλικές ζημιές στην πόλη της Κω και μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας. Από τη θάλασσα σηκώθηκε τσουνάμι ύψους 70 εκατοστών που πέταξε τις βάρκες στη στεριά, ενώ από το χτύπημα του Εγκέλαδου σκίστηκε σαν χάρτινη η προβλήτα του κεντρικού λιμένα, που βγήκε εκτός λειτουργίας. Οι αρμόδιες Αρχές αναζητούν λύση στις μεταφορές και τις μετακινήσεις με φεριμπότ και πλοιάρια που θα δένουν σε ένα μικρότερο λιμάνι.

gfw45g 7

Την ίδια ώρα, στο αεροδρόμιο επικρατεί συνωστισμός, καθώς οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις πτήσεων είναι πολλές, λειτουργεί ωστόσο κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε η Fraport Greece.

Καταμέτρηση

Μεγάλες ζημιές υπέστη η καμάρα προς τα μπαρ, τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά και πολλά σπίτια παλαιότερης κατασκευής, ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά, που ήταν κοντά στο επίκεντρο, αν και ακόμα οι πληγές δεν έχουν καταμετρηθεί με ακρίβεια. Πάντως, δεν υπάρχουν ζημιές στα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ λειτουργούν οι βασικές υποδομές, οδικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση και νερό.

gfw45g 8

Στο νησί έχουν μεταβεί μονάδες της ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένους σκύλους, αξιωματούχοι και μηχανικοί για να κάνουν ελέγχους και καταγραφές ζημιών στα κτίρια. Επίσης, στο νησί βρίσκεται και το κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, ενώ οι σεισμολόγοι συνιστούν στους κατοίκους να είναι σε εγρήγορση αλλά και ψύχραιμοι, καθώς αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, με εστιακό βάθος τα 10 χλμ. Από το ίδιο βάθος και οι τρεις ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν το επόμενο μισάωρο, με 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ.

Τούρκος σεισμολόγος: Είχε ισχύ όσο τρεις τέσσερις ατομικές βόμβες

Ενα γνωστό στους σεισμολόγους ρήγμα με… βεβαρημένο παρελθόν, που καλύπτει έκταση περίπου 90 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κω και Ψερίμου και διασχίζοντας την ακτογραμμή της Τουρκίας έως την περιοχή της Μαρμαρίδας, «ευθύνεται», σύμφωνα με τους σεισμολόγους, για την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, που «χτύπησε» χθες την Κω. Το επίκεντρο του σεισμού, που εκδηλώθηκε στις 01.31 τα ξημερώματα, εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κω. Μάλιστα, το «ξέσπασμα» του Εγκέλαδου συνοδεύτηκε από τη δημιουργία ενός μικρού τσουνάμι, ύψους 60 – 70 εκατοστών, που προκάλεσε ζημιές τόσο στην Κω όσο και στα τουρκικά παράλια. Σημειώνεται ότι το μέγεθος του σεισμού «μετρήθηκε» αρχικά από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών στα 6 Ρίχτερ και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στα 6,6 Ρίχτερ.

gfw45g 9

«Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα και προήλθε από ένα ρήγμα με “πλούσιο” ιστορικό. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, φαίνεται ότι “έσπασε” ένα τμήμα του ρήγματος, σε μια ακτίνα 15 – 20 χιλιομέτρων. Το γεγονός ότι μέσα λίγες ώρες ακολούθησαν αρκετές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4 – 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι ενθαρρυντικό, καθώς όλα δείχνουν ότι ο πρώτος πολύ ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος» λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 01.31 έως τις 11.00 της Παρασκευής οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχαν καταγράψει 10 σεισμικές δονήσεις μεγαλύτερες των 4 Ρίχτερ, ενώ ως αργά χθες το βράδυ η Κως συνέχιζε να «χορεύει» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου.

Τα ρήγματα

«Η σεισμική ακολουθία στην Κω θα είναι έντονη, τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο. Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς αντίστοιχου μεγέθους (6,5 Ρίχτερ) και φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό. Ωστόσο, η καταγραφή πολλών μετασεισμών μέσα στο πρώτο 24ωρο είναι θετικό σημάδι. Φαίνεται ότι το φαινόμενο θα εξελιχτεί ομαλά» αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς.

gfw45g 10

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το ρήγμα που προκάλεσε την ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κω έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνο που ισοπέδωσε πριν από 40 ημέρες το χωριό Βρίσα, στη Λέσβο. Ωστόσο, τα δύο φαινόμενα δεν συνδέονται μεταξύ τους. «Η “συμπεριφορά” των ρηγμάτων παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια άλλη σύνδεση. Ο μεγάλος κίνδυνος για την Κω φαίνεται ότι πέρασε, με την έννοια ότι ο σεισμός ήταν πιθανότατα ο κύριος, και προκάλεσε ζημιές κυρίως σε παλιά κτίρια και στο λιμάνι» λέει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

gfw45g 3

Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι δηλώσεις του Τούρκου σεισμολόγου Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, που υποστηρίζει ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κω είχε ισχύ όσο τρεις τέσσερις ατομικές βόμβες.

offer

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...