Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

«Ξέπλενε» δισ. με bitcoins

Συνέλαβαν Ρώσο μαφιόζο ενώ έκανε αμέριμνος διακοπές στη Χαλκιδική

Από την
Εύα Παπαδάτου 

Χειροπέδες σε Ρώσο αρχιμαφιόζο που «ξέπλενε» δισεκατομμύρια μέσω bitcoins (διαδικτυακή υπηρεσία ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων) κατάφεραν και πέρασαν οι αστυνομικοί την ώρα που απολάμβανε τις διακοπές του στη Χαλκιδική! Ο 38χρονος καταζητούνταν από τις διωκτικές Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ως ο εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία φέρεται ότι νομιμοποίησε παράνομα έσοδα ύψους τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων μέσω bitcoins.

Οι αμερικανικές Αρχές κατηγορούν τον Ρώσο ότι από το 2011 διηύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατείχε, διατηρούσε, λειτουργούσε και διαχειριζόταν έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, νομιμοποιούσε έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση bitcoins. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διωκτικών Aρχών των ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του σάιτ έως σήμερα νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έγιναν καταθέσεις περίπου 7.000.000 ψηφιακών νομισμάτων (bitcoins) και αναλήψεις περίπου 5.500.000 bitcoins.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο διεθνώς διωκόμενος εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθη έπειτα από επισταμένες έρευνες του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία των Αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για παραβάσεις του oμοσπονδιακού δικαίου των ΗΠΑ, οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά, για λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος, ξέπλυμα χρήματος κατά παράβαση για 17 κεφαλαίων κατηγορίας του κώδικα των ΗΠΑ και για συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων, προερχομένων από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του κώδικα των ΗΠΑ.

Αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνέλαβαν τον 38χρονο κατά τις πρωινές ώρες της Τρίτης στην περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ στην κατοχή του και σε έρευνα που ακολούθησε με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Β. Ελλάδος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε βρέθηκαν δύο φορητοί υπολογιστές, δύο tablets, πέντε κινητά, ένα router, μία φωτογραφική μηχανή και τέσσερις πιστωτικές κάρτες.


Ψηφιακό νόμισμα

Το bitcoin είναι ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στο χρηματοοικονομικό σύστημα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα, δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων, και δεν… παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Η παραγωγή, η αποθήκευση, η διακίνηση και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Ουσιαστικά, το bitcoin είναι ένα peer-to-peer σύστημα πληρωμών και ένα ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα.

Η ομότιμη σύνδεση (peer-to-peer) αναφέρεται σε ένα δίκτυο υπολογιστών που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα. Ολοι οι κόμβοι του δικτύου έχουν ίσα δικαιώματα, δηλαδή πληροφορίες που βρίσκονται στον έναν κόμβο, ανάλογα με τα δικαιώματα που καθορίζονται, μπορεί να διαβαστούν από όλους τους άλλους και αντίστροφα. Στην περίπτωση του bitcoin το δίκτυο είναι φτιαγμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε κάθε χρήστης να εκπέμπει τις συναλλαγές των άλλων χρηστών.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....