Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Νέα στοιχεία για τον ανώμαλο βίο του αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί ο 50χρονος φύλακας του...

«Σασμός»: Η Στέλλα μεταφέρεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Στέλλα...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

SOS για προϊόντα που «ομορφαίνουν»

Επικίνδυνα κολλαγόνα και σκευάσματα αδυνατίσματος κατακλύζουν μέσ’ στο κατακαλόκαιρο την τηλεόραση

Επικίνδυνα κολλαγόνα και σκευάσματα αδυνατίσματος κατακλύζουν μέσ’ στο κατακαλόκαιρο την τηλεόραση

Την ανάγκη των ανθρώπων να δείχνουν νέοι, αδύνατοι και όμορφοι εκμεταλλεύονται ορισμένοι επιτήδειοι, οι οποίοι κατακλύζουν με προϊόντα «μαϊμού» τις υπηρεσίες τηλεμάρκετινγκ. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των «προϊόντων-μαϊμού» καθώς ο διακαής πόθος όλων μας είναι να είμαστε νέοι, αδύνατοι και ωραίοι, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στα λιπαρά και στη ζάχαρη και δίχως να σηκωθούμε από την πολυθρόνα μας.

Σε αυτή την επιθυμία-ουτοπία έχουν επενδύσει οι απανταχού επιτήδειοι, που διαφημίζουν με καταιγιστικό ρυθμό στον Τύπο, στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις και στο διαδίκτυο προϊόντα «μαϊμού», δηλαδή χωρίς πιστοποιήσεις και γνωστοποιήσεις από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κερδίζοντας, φυσικά, μεγάλα ποσά.

Ετσι, λοιπόν, διαφημίζονται αμφιβόλου ποιότητος και ασφάλειας κολλαγόνα, για να λιπάνουμε τις αρθρώσεις μας ώστε να παραμείνουμε ευκίνητοι, ευλύγιστοι και νέοι, υαλουρονικό οξύ, για να διατηρούμε ή να ανακτήσουμε τη φρεσκάδα στο πρόσωπο και το σώμα μας, φυτικές ουσίες σε ροφήματα, όπως καφέ και τσάι, που αδυνατίζουν σε χρόνο dt, και διάφορα σκευάσματα που κρατούν τις ανδρικές «μετοχές» πάντα ανεβασμένες… στο χρηματιστήριο του σεξ.

Διαφημίσεις

Τα παραπάνω προϊόντα κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (κρέμες, χάπια, πόσιμα) και κυριολεκτικά «βομβαρδίζουν», prodμέσω της διαφήμισης, τους καταναλωτές, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να φρενάρουν τον χρόνο, να σβήσουν τις ρυτίδες, να έχουν λαμπερά μαλλιά και δέρμα, να έχουν τις σεξουαλικές επιδόσεις 25άρηδων και όλα αυτά φυσικά… σε δύο με τρεις εβδομάδες για να προλάβουν και τις διακοπές!

Μέχρι που έρχεται η αμείλικτη πραγματικότητα και μας προσγειώνει ανώμαλα και με μεγάλο κρότο, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ελληνική αγορά βρίθει από επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα αδυνατίσματος και ομορφιάς. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που πρόσφατα ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι, με αφορμή την προώθηση προϊόντος, μεταξύ άλλων και μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, με την εμπορική ονομασία “Choco Slim”, με επίκληση της πιστοποίησής του από τον ΕΦΕΤ ή και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ενημερώνει ότι οι εν λόγω Αρχές δεν πιστοποιούν ούτε εγκρίνουν τρόφιμα. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ραδιοτηλεοπτικές ή διαδικτυακές προωθητικές ενέργειες (διαφημίσεις) προϊόντων καθώς και σε ενδείξεις επί της ετικέτας των τροφίμων, οι οποίες παραπλανητικώς και παρανόμως επικαλούνται ή υπονοούν την πιστοποίηση τροφίμων από τον ΕΦΕΤ και την EFSA.

Ιδιαίτερα υποψιασμένοι και επιφυλακτικοί πρέπει να είναι οι ασθενείς που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή (για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιά κ.λπ.), γιατί, λαμβάνοντας αυτά τα προϊόντα -χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους-, μπορεί να κινδυνέψουν από αλλεργίες και αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλεί η αλληλεπίδραση των φαρμακευτικών ουσιών, όπως είπε στην «Espresso» ο φαρμακοποιός Ηλίας Χαλιγιάννης, πρώην επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες οι θετικές επιδράσεις του κολλαγόνου, που χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές (πόσιμο, σε κάψουλες, ενέσιμο, σε χάπια, σε κρέμες), αλλά και του υαλουρονικού οξέος. Ωστόσο, επειδή στην αγορά, και κυρίως στο διαδίκτυο, κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα που δεν έχουν τη γνωστοποίηση του ΕΟΦ, καλό είναι οι καταναλωτές να απευθύνονται στον φαρμακοποιό τους, ο οποίος γνωρίζει τι φάρμακα παίρνει και θα τον προστατέψει».
Σημειώνεται ότι ο φαρμακοποιός, επειδή είναι επιστημονικά καταρτισμένος, δεν θα βάλει στα ράφια του προϊόντα «μαϊμού», διακινδυνεύοντας την υγεία των συμπολιτών που τον εμπιστεύονται και τον βλέπουν κάθε μέρα.

offer

 
 
{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...