«Ντου» στα ταμεία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας

Οικονομικός έλεγχος από δύο πραγματογνώμονες για να βρεθεί πώς έκαναν φτερά περίπου 2.000.000 ευρώ

Οικονομικός έλεγχος από δύο πραγματογνώμονες για να βρεθεί πώς έκαναν φτερά περίπου 2.000.000 ευρώ

Δύο πραγματογνώμονες διορίστηκαν για να κάνουν οικονομικό -και όχι μόνο- έλεγχο στα ταμεία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας από το 2006 έως σήμερα, ερευνώντας κυρίως πώς έκαναν φτερά περίπου 2.000.000 ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της γνωστής υπόθεσης της υπεξαίρεσης χρημάτων από τα τεκτονικά ταμεία, με φερόμενους ως πρωταγωνιστές τον λογιστή και μια υπάλληλο.

Ηδη εκδόθηκε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία το δικαστήριο ζητεί από τους ειδικούς να ερευνήσουν τους ισολογισμούς από το έτος 2006 ως τώρα και τις διαφορές που προκύπτουν από τα στοιχεία που θα ελεγχθούν, τις εκθέσεις των εξελεγκτικών επιτροπών και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παραλαβής των ταμείων από τους αντίστοιχους ταμίες κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Από τους ορκωτούς ελεγκτές ζητείται ακόμη να αποφανθούν, με έκθεσή τους δεόντως αιτιολογημένη, ως προς το ακριβές τυχόν υπεξαιρεθέν ποσό από τα ταμεία για το επίμαχο χρονικό διάστημα, αλλά και ποιοι εισέπραξαν τα ποσά αυτά και για ποιον σκοπό.

Στόχος της έρευνας είναι, μεταξύ άλλων, και η αναζήτηση τυχόν φαινομένων κακοδιοίκησης – κακοδιαχείρισης και τυχόν διαφθοράς ή και τυχόν οικονομικών ατασθαλιών, αλλά και ο εντοπισμός των τελικών αποδεκτών, στα χέρια των οποίων έφτασαν τα περίπου 2.000.000 ευρώ που λείπουν από τα ταμεία της Μεγάλης Στοάς.

Ομολογία

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο διόρισε τους πραγματογνώμονες ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν ο προσωρινός πρόεδρος της Στοάς Βασίλειος Κούτσης και το μέλος της δικηγόρος Ηλίας Κοντογιάννης. Οι περιπέτειες για τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος μετρούν ήδη κάποια χρόνια, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι των διαφωνιών για τα αξιώματα εντός των κόλπων της.

Σε αυτά τα προβλήματα ήρθε να προστεθεί η απώλεια των περίπου 2.000.000 ευρώ από τα ταμεία της, μια προκαταρκτική έρευνα, μια… μερική ομολογία του λογιστή, την οποία είχε αποκαλύψει η «Espresso», και η διάσπαση των άλλοτε άρρηκτα δεμένων μελών της Στοάς. Η αρχή του νήματος της περίεργης ιστορίας έγινε από μια καταγγελία, η οποία οδήγησε στην έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στο «θησαυροφυλάκιο» της Στοάς.

Τότε αποκαλύφθηκε η μαύρη τρύπα, ενώ οι παρατυπίες στη διαχείριση των συνδρομών των μελών είχαν ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, σε βάρος του λογιστή της μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και των συνεργατών του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Εστία Επενδυτική: Ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν τα Μ.Μ.Ε. της «λίστας Πέτσα»

Kαταθέσαμε σήμερα ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν  τα Μ.Μ.Ε., ...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ

Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές μέχρι αργά το βράδυ Δύο ημέρες πριν...

Η καλλονή Στέλλα Καπεζάνου έγινε «πριγκίπισσα των γκαλερί»

Από τα πιο γνωστά και πετυχημένα μοντέλα της δεκαετίας του '90,...

Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το «κλειδί» για τη διαχείριση των νέων συνθηκών

Η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, αποτελεί βασικό πυλώνα...

Via Miniatura: Το νέο ιταλικό καφέ στο Βύρωνα!

Ο Βύρωνας έχει εξελιχθεί τα τελευταία 2 χρόνια σε πόλο έλξης...