Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

O Έλληνας που θέλει να νικήσει τα γηρατειά

Ο επιστήμονας Ν. Ταβερναράκης υποστηρίζει ότι το προσδόκιμο μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί

Γηρατειά… τέλος υπόσχεται η έρευνα του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριου Ταβερναράκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι το προσδόκιμο ζωής μπορεί να αυξηθεί στα 150 χρόνια!

Ο γνωστός ερευνητής, ο οποίος είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) και έχει αναγνωριστεί διεθνώς με σημαντικές διακρίσεις από πολλούς οργανισμούς, εξηγεί σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι η γήρανση οφείλεται στις βλάβες που συσσωρεύονται με τα χρόνια στα κύτταρα, καθώς και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, τα τοξικά και τα χημικά στοιχεία που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Ομως, από την έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας διαπιστώθηκε ότι τα κύτταρά μας έχουν αναπτύξει μηχανισμούς αποτοξίνωσης, όπως η αυτοφαγία, μια διαδικασία κατά την οποία το ίδιο το κύτταρο καταστρέφει το μιτοχόνδριο μόλις αντιληφθεί ότι έχει υποστεί βλάβη, για να μην προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέα μιτοχόνδρια, σε μια διαδικασία που ονομάζεται βιογένεση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η καταστροφή των προβληματικών και η δημιουργία νέων μιτοχονδρίων συντονίζονται από έναν μηχανισμό, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και όταν αυτός υπολειτουργεί, έχουμε πρόωρη γήρανση, ενώ όταν λειτουργεί σωστά, έχουμε επιμήκυνση της διάρκειας ζωής.

Με γενετικό τρόπο

Το ελπιδοφόρο είναι ότι η ομάδα του κ. Ταβερναράκη ανακάλυψε ότι μπορεί να επέμβει με γενετικό τρόπο και να κρατήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό με υψηλή απόδοση σε μεγάλη ηλικία.

«Μπορούμε να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής σημαντικά, μέχρι και να διπλασιαστεί, κάτι που έχει διαπιστωθεί σε πειραματόζωα» τόνισε.

Ο κ. Ταβερναράκης είπε ότι το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας είναι το μεγαλύτερο ινστιτούτο βιοϊατρικών επιστημών της Ελλάδας. Απασχολεί πάνω από 330 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, διαθέτει υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, τα οποία εστιάζονται σε διάφορα πεδία της βιολογικής έρευνας, ενώ υπάρχουν και ομάδες που ασχολούνται με την έρευνα σε θέματα της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και της αγροδιατροφής και συγκεκριμένα τον έλεγχο των ζιζανίων και των παρασίτων.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....