O Έλληνας που θέλει να νικήσει τα γηρατειά

Ο επιστήμονας Ν. Ταβερναράκης υποστηρίζει ότι το προσδόκιμο μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί

Γηρατειά… τέλος υπόσχεται η έρευνα του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριου Ταβερναράκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι το προσδόκιμο ζωής μπορεί να αυξηθεί στα 150 χρόνια!

Ο γνωστός ερευνητής, ο οποίος είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) και έχει αναγνωριστεί διεθνώς με σημαντικές διακρίσεις από πολλούς οργανισμούς, εξηγεί σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι η γήρανση οφείλεται στις βλάβες που συσσωρεύονται με τα χρόνια στα κύτταρα, καθώς και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, τα τοξικά και τα χημικά στοιχεία που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Ομως, από την έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας διαπιστώθηκε ότι τα κύτταρά μας έχουν αναπτύξει μηχανισμούς αποτοξίνωσης, όπως η αυτοφαγία, μια διαδικασία κατά την οποία το ίδιο το κύτταρο καταστρέφει το μιτοχόνδριο μόλις αντιληφθεί ότι έχει υποστεί βλάβη, για να μην προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέα μιτοχόνδρια, σε μια διαδικασία που ονομάζεται βιογένεση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η καταστροφή των προβληματικών και η δημιουργία νέων μιτοχονδρίων συντονίζονται από έναν μηχανισμό, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και όταν αυτός υπολειτουργεί, έχουμε πρόωρη γήρανση, ενώ όταν λειτουργεί σωστά, έχουμε επιμήκυνση της διάρκειας ζωής.

Με γενετικό τρόπο

Το ελπιδοφόρο είναι ότι η ομάδα του κ. Ταβερναράκη ανακάλυψε ότι μπορεί να επέμβει με γενετικό τρόπο και να κρατήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό με υψηλή απόδοση σε μεγάλη ηλικία.

«Μπορούμε να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής σημαντικά, μέχρι και να διπλασιαστεί, κάτι που έχει διαπιστωθεί σε πειραματόζωα» τόνισε.

Ο κ. Ταβερναράκης είπε ότι το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας είναι το μεγαλύτερο ινστιτούτο βιοϊατρικών επιστημών της Ελλάδας. Απασχολεί πάνω από 330 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, διαθέτει υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, τα οποία εστιάζονται σε διάφορα πεδία της βιολογικής έρευνας, ενώ υπάρχουν και ομάδες που ασχολούνται με την έρευνα σε θέματα της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και της αγροδιατροφής και συγκεκριμένα τον έλεγχο των ζιζανίων και των παρασίτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Μανώλης Φράγκος: «Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές μας δεν παλεύουν για τη χώρα μας»

«Οι περισσότεροι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν εργάζονται πραγματικά για την Ελλάδα. Ενεργούν...

H Μελίνα έγινε «θυσία»

Συγκλόνισαν οι καταθέσεις των χαροκαμένων γονιών της 4χρονης για τον θάνατό...

Τέρας! Στο σκαμνί 59χρονος που βίαζε τον 10χρονο ανιψιό του

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο...

Νέες μηνύσεις κατά του ανώμαλου γυναικολόγου της Ρόδου

Έφτασαν τις επτά οι γυναίκες που  τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση...

Λαός και… εσπρεσάκι στο cafe των επώνυμων

Πολιτικές ίντριγκες, επιχειρηματικά deals, καβγάδες, κους κους και παρέλαση μοντέλων το...

Ο Πολύζος ήταν φύλακας άγγελος για την Ντενίση που χθες αποχαιρέτησε τη μητέρα της!

Ο Σωτήρης Πολύζος, πρώην σύζυγος της Μιμής Ντενίση, στέκεται βράχος στο...