Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Μήνυμα σε Σόιμπλε

Κάρολος Παπούλιας: Δεν έσβησε η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων

Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μη δέχτηκε στο Προεδρικό τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος βρισκόταν στο Μαξίμου, αλλά με τις ενέργειές του φρόντισε να στείλει μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη Μέρκελ που εξ αποστάσεως παρακολουθούσε την επίσκεψη-αστραπή του υπουργού της στην Αθήνα. Την ώρα που ο Γερμανός υπουργός συναντιόταν με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής Μανώλης Γλέζος γίνονταν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Θέμα της συνάντησης οι γερμανικές αποζημιώσεις, κορυφαίο θέμα για την Ελλάδα, που όμως δεν υπήρχε στην ατζέντα των συναντήσεων του Γερμανού προσκεκλημένου.

Ηταν χαρακτηριστικοί οι διάλογοι στο Προεδρικό: «Ηρθαμε να διατυπώσουμε ότι ως χώρα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος, τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Για εμάς είναι ιστορικό χρέος απέναντι στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους. Δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε μόνο το χρέος στις τράπεζες, αλλά και το χρέος τρίτων» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα κι εκείνος απάντησε με νόημα: «Θέλω να σας ενημερώσω πως όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών είχα θέσει με ρηματική ανακοίνωση το θέμα αυτό, αλλά η απάντηση από τη Γερμανία ήταν αρνητική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει όμως ότι σβήστηκε κι ελπίζω πως θα υπάρξει πρόοδος». Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε και μέσω Twitter ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου.

Κατά τα λοιπά και σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, ο Γερμανός προσκεκλημένος που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, μας απένειμε εύσημα, αλλά μας έδωσε και συμβουλές. Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, οι ανισορροπίες έχουν μειωθεί, αλλά χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολλά, υπογράμμισε ο Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Αίσθηση προκάλεσε το… στεφάνι ελιάς που του απένειμαν. Το στεφάνι δίνεται σε ένδειξη τιμής, σεβασμού και αναγνώρισης.

Ακόμη ο κ. Σόιμπλε μας συμβούλεψε να μην κάνουμε λόγο για «κούρεμα», γιατί αυτό δεν μας ωφελεί. Παράλληλα αναφέρθηκε στη δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου λέγοντας πως μόλις το ταμείο αρχίσει να «τρέχει», η Γερμανία θα επενδύσει σε αυτό. Τέλος, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Ανοιχτός για το κατοχικό δάνειο

O ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ Σόιμπλε μιλώντας κάποια στιγμή για το κατοχικό δάνειο είπε πως οι συμπατριώτες του γνωρίζουν τα όσα έκαναν οι ναζί στην Ελλάδα και τόνισε πως η ευθύνη είναι συνεχής. Ο Γερμανός είπε ωστόσο πως οι νέοι δεν έχουν μνήμη για όσα συνέβησαν τότε, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας «κάποια στιγμή πρέπει να τα ξαναδούμε». Πάντως αποσυνέδεσε το θέμα του κατοχικού δανείου από τις πολεμικές αποζημιώσεις, καθώς τόνισε πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει για τη Γερμανία.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

[email protected]

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...